Het heerlijke land van de Loire

In de hoofdstad van de Vendée begint onze reis door het heerlijke land van de Loire. De zon staat hoog aan de strakblauwe hemel en we strijken neer op een terras aan de overzijde van de haven van Nantes. De stad lonkt naar ons, maar moet nog even wachten…Op de linkeroever van de Loire rivier is voormalig vissersplaatsje Trentemoult namelijk ook een heerlijke plek om te verblijven. Het kleurrijke dorpje aan de rivier, met smalle straatjes en gezellige restaurantjes, is geliefd bij de inwoners van Nantes. Begrijpelijk, want hoewel je uitzicht hebt op de haven en de stad aan de overzijde van de rivier, is het leven hier allesbehalve stads. Het terras van La Civelle geeft misschien nog het beste zicht op de stad. Terwijl het water van de rivier zakt, genieten wij van de lokale specialiteiten die dit restaurant voor ons in petto heeft. Straks stappen we op de ferry om Nantes eens van dicht bij te bekijken!\

Wist je dat… kapitein Nemo – een karakter van de Franse schrijver Jules Verne – volgens zijn boek in Trentemoult leefde?Volg de groene lijn!
De overtocht met de boot kan ons niet lang genoeg duren, maar is al snel voorbij. Trentemoult raakt op de achtergrond, de haven en Nantes komen in zicht. Zo ook ‘Les Machines’ op het eiland van Nantes, maar daarover later meer. De stad ontdekken doen wij met een gids, maar voor wie daar geen zin in heeft: een groene lijn op de straat leidt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden. De historie van Nantes is wonderwel goed bewaard gebleven. We bezoeken het middeleeuwse kwartier met de Saint Pierre en de kathedraal van Saint Paul, het kasteel van de hertogen – met daarin het historisch museum - en het plein van Bouffay. En we gaan ook nog even naar de bijzondere Pommeraye Passage, een historisch winkelcentrum met allure. Helaas wordt het tijdens ons bezoek verbouwd, maar de glazen koepels, beelden en het trappenhuis spreken tot de verbeelding.Hoewel Nantes een grote stad is, voelt het centrum compact en overzichtelijk. De autovrije winkelstraten maken het bovendien prettig winkelen. In de avond zoeken we het bruisende stadshart op en dineren we in art nouveau stijl in restaurant La Cigale aan het Graslin plein. Het restaurant is geclassificeerd als historisch monument en aan het begin van de 20ste eeuw was deze plek the place to be in Nantes.

Campingtip
Nantes Camping is een ideale uitvalsbasis tijdens je bezoek aan Nantes. De 5 sterren camping ligt op een uitgestrekt terrein en heeft ruime plekken voor tenten, caravans en campers. Er zijn ook diverse huurmogelijkheden.

Noirmoutier
Je kunt er komen via een 4,5 kilometer lange weg vanaf Beauvoir-sur-Mer, maar veiliger is het de brug te nemen naar voormalig eiland Noirmoutier. De ‘Passage du Gois’ ligt namelijk het grootste gedeelte van de dag onder water. En ook niet een klein beetje, want het water stijgt bij hoogtij tot zo’n 1,3 tot 4 meter boven de weg uit. Dit maakt van deze weg gelijk een echte toeristentrekker. De weg is namelijk bij eb wel berijdbaar – borden waarschuwen je op alle mogelijke manieren waar je op moet letten – en trekt wadlopers uit de hele wereld aan. Gewapend met schepjes en emmertjes lopen hooggelaarsde bezoekers hier het wad op. Kokkeltjes, krabbetjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het verdwijnt in de emmertjes. Verser kun je de fruits de mer niet krijgen!Dat is niet de enige reden om de oversteek te wagen, want Noirmoutier is landschappelijk gezien prachtig. Met polders, het natuurgebied, molens, de oude vissershaven en prachtige stranden kun je hier in alle rust je hoofd leeg laten waaien. Belangrijke inkomstenbron voor het eiland: de zoutwinning. Niet op grote schaal, nee ‘artisanal’ dus ouderwets met mankracht en kruiwagens. Daar krijg je ruwe handen van, dat houd je niet voor mogelijk. David Guillet, zoutwinner van ‘Les Angibauds’ dwingt respect af met zijn eeltige knoesten. Dag in, dag uit staat hij in weer en wind te werken. En te wachten tot het zout naar het oppervlak van het bassin drijft, zodat hij het eraf kan scheppen. Moet er natuurlijk geen hoosbui komen, want dan kan hij weer van vooraf aan beginnen. Gelukkig was dit een goed jaar. Niet alleen werd er goed zout gewonnen, ook de delicieuze ‘fleur de sel’ - de grand cru onder de zoutsoorten – lag ruimschoots te drogen.


Fruit de mer en fleur de sel. We mochten er alleen nog maar naar kijken. Tijd om het ook te proeven. Tip? La Plage de Jules aan het Plage des Dames. Een kleine baai met strandhuisjes aan de rand van het bos. Een heerlijke plek met volop zon. Met een terras dat ook aan de Côte d’Azur niet zou misstaan. En met borden vol heerlijke schaal- en schelpdieren. Daar nemen we een wijntje bij!
Wachten tot het vloed wordt

Waar kun je mooier verblijven op het eiland dan op camping Indigo la Vendette? Ze hebben er mooie lodgetenten ook. Aan de rand van de camping, met direct uitzicht over zee. Een mooiere plek om voor de tent te zitten kunnen wij ons niet bedenken. De lodgetenten bieden alle faciliteiten, alleen voor het sanitair moet je de tent uit. De rest van de tijd kun je in alle stilte genieten van het uitzicht en wachten tot eb weer overgaat in vloed. Het zeewindje wappert ritmisch met het tentdoek, de slaap laat niet lang op zich wachten!Bij eb rijden we naar het strand van Barbâtre. Het strand is op z’n breedst en dat komt goed uit. We verwachten in onze strandbuggy de nodige ruimte nodig te hebben en een nat pak halen staat niet hoog op onze prioriteitenlijst. Bij Club Nautique Sel Ton Char kun je de strandbuggy huren, incl. helm. En mocht je net zo’n amateur zijn als wij, dan is een cursus ook mogelijk. Onze instructeur Gilles doet het voorkomen alsof de wind het werk doet. Niets is minder waar. De goede positie, de juiste spanning op het zeil en tijdig overstag zorgen ervoor dat we zonder opstaan bij de finish terecht komen. Hard werken is het wel!

Tip: `s avonds genieten van heerlijke visgerechten in een sfeervolle ambiance? Restaurant l’Etier, langs de weg van l’Herbadudière is een aanrader!

Fietsend langs de kust
Nabij het strand van Parée Préneau is een topplek voor camperaars te vinden. Het staat wel flink vol, maar dat is niet verwonderlijk op enkele passen van het prachtige strand. We pakken de fiets – ook te huur in St. Hiliare de Riez- en vertrekken vanaf hier langs de Cornichekust naar Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Een tochtje van maar vier kilometer, maar wel eentje die echt helemaal langs de kust loopt. Mooi vlak, dus ook voor niet geoefende fietsers goed te doen. Onderweg blijven we stoppen voor prachtige fotomomenten. De kust van zandsteen is aan slijtage onderhevig en her en der zijn prachtige openingen in de stenen gesleten. Net als in Zuid-Afrika een soort ‘Gods Window’, maar dan in de Vendée.Wist je dat…de kustlijn in de afgelopen 70 jaar maar liefst 10 meter is teruggetrokken door deze slijtage?

In het toeristische Saint-Gilles-Croix-de-Vie, ons eindstation voor deze rit, zijn gelukkig meer dan genoeg terrasjes te vinden voor een lekkere café au lait. En het is bijna onmogelijk om hier niet te slagen voor een souvenir. Wil je het stadje bekijken, dan is het toeristentreintje een uitkomst en voor de kleintjes is er een mooie draaimolen aan de kade.Kanoënd langs de kust
Nog iets om af te vinken op onze bucketlist: zeekanoën. Mooier uitzicht op het strand ga je niet krijgen! Wel is het best spannend. Je moet namelijk goed opletten dat je niet te ver van de kust afdrijft. Met die wetenschap – dat water is wel heel groot met zo’n ielige kano – peddel je tot je een ons weegt om vooral dat strand in de buurt te houden, maar dat gevoel van vrijheid en ruimte, dat kun je alleen op zee ervaren!

Nog zo’n activiteit die niet mocht ontbreken: het uberhippe ‘suppen’. Stand-up-paddling is niets anders dan staand op een surfplank vooruit proberen te komen. Een sport die op steeds grotere schaal ontdekt wordt. Wij deden dat bij Octopuss Glisse in Olonne-sur-Mer, een verzamelplek voor surfdudes en alternativo’s, met een route door de moerassen. Intensief, maar erg leuk om te doen!Campingtip
In Landevielle krijg je het gevoel in een subtropisch oord terecht te zijn gekomen. Centraal op viersterren camping l’Evasion vind je een lagoon met parelwit zandstrand. Een oase tussen de caravans en tenten! Ook de verwarmde binnen- en buitenbaden en de jacuzzi dragen bij aan dat luxegevoel. En bovendien is de camping maar een paar kilometer van het strand verwijderd.

Les Machines
Eenmaal weer terug in Nantes hebben we nog één wens op onze wensenlijst voor deze reis: een bezoek aan ‘Les Machines’. Op internet zag het er veelbelovend uit. Is dat in het echt net zo? Het terrein ligt op ‘Ile de Nantes’, een wijk in opkomst. Een wijk waar festivals en kunstzinnige activiteiten als paddenstoelen uit de grond schieten, zoals het kunstfestival en – in ons geval – een afterparty op de uiterste punt van de kade. Tijdelijke restaurants sieren de kade en voor een schappelijk bedrag kun je aanschuiven aan de lange tafels van la Cantine du Voyage (medio mei t/m medio september) en kun je mee-eten wat de pot die dag schaft.


Maargoed, op naar Les Machines dus. Een flink terrein met mechanisch bewegende dieren ligt voor ons open. De immense carrousel laat jong en oud genieten. Volwassenen zie je weer kind worden als blijkt dat de mier kan lopen door hendels te bewegen. Ook vogels lijken bijna uit het carrousel weg te vliegen. Het is een machtig gezicht. Maar de klap op de vuurpijl is toch wel de olifant. Een grote olifant. Mechanisch en wel 12 meter hoog. Je kunt een kaartje kopen om mee te ‘rijden’ op zijn rug, maar vanaf de grond ziet het dier er al indrukwekkend uit. Hij loopt en beweegt zoals een olifant dat in het echt ook doet en het technisch vernuft laat zelfs ingenieurs watertanden. Sta je in de weg, dan kun je rekenen op een hoos water uit zijn slurf. Iets wat de kinderen natuurlijk niet weerhoudt de olifant uit te dagen. Je vergeet voor het gemak dat deze mechanische olifant is gemaakt door mensen en wordt aangestuurd door mensen. Een mooiere afsluiter van een reis door Nantes en de Vendée hadden we ons niet kunnen wensen!Handige links
Wil je meer weten over de bezochte plekken, kijk dan op:
Pays de la Loire
Vendée
Nantes
Ile de Noirmoutier
Pays de Saint Gilles
Les Sables d’Olonne 

Of kijk op rendezvousenfrance.com!

Bekijk hier alle camping in de Loire. 

Tekst en beeld: Janine Klein