Het Vlaamse Kempenland

Direct over de grens bij onze zuiderburen ligt een prachtig stukje België. Een streek die vanuit Noord-Brabant en Limburg ongehinderd doorloopt over de grens. Ze noemen het De Kempen. En wij bezochten het Vlaamse Kempenland om te ontdekken wat er aan die andere kant van de grens nu zo anders is…Het Vlaamse gedeelte van De Kempen beslaat een groot deel van de Belgische provincies Antwerpen en Limburg – en een klein stukje van Vlaams-Brabant. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen de Antwerpse Kempen en de Limburgse Kempen. Al zul je er geen grenspaaltjes vinden.
Tip: alles weten over de Vlaamse Kempen? Kijk dan op vlaanderenvakantieland.nl!

Antwerpse Kempen
De Antwerpse Kempen kenmerkt zich door prachtige natuur, die afgewisseld wordt met leuke stadjes, abdijen en begijnhoven. Je vindt er uitgestrekte bossen, maar ook parelwitte stranden. En voor echt goede abdijbieren zit je in deze regio gebakken. Er zijn streekbieren bij de vleet, zoals het heerlijke Westmalle trappistenbier, afkomstig uit de abdij van Westmalle.

Mooiste dorp
Eén van die leuke plekjes in de regio is Kasterlee. Het is de toeristische trekpleister van de provincie Antwerpen en in 2008 was het finalist in de strijd om het mooiste dorp van Vlaanderen. Je vindt er terrasjes en restaurants en in de directe omgeving zijn verschillende campings gelegen. Het is een perfecte uitvalsbasis voor de prachtige wandel- en fietsroutes in de omgeving, maar je kunt er ook geweldig kanoën en paardrijden. In de nabijheid is ook de Kabouterberg, een recreatiegebied in de heuvelachtige zandduinen van natuurgebied De Hoge Mouw. Ook niet onbekend bij velen is pretpark Bobbejaanland.Bobbejaanland
Sinds jaar en dag is Bobbejaanland (bobbejaanland.nl) in Lichtaart de vertrekplaats voor plezier en vertier. Het familiepark biedt meer dan vijftig attracties waaronder vijf achtbanen en twee wildwaterbanen (zowel binnen als buiten). De nieuwste attracties zijn de Banana Battle voor heerlijke waterpret en de spectaculaire King Kong. Deze attractie is ook een wereldprimeur: nergens anders ter wereld staat een twaalf meter hoge King Kong die een treinwagon vol mensen boven z’n hoofd heen en weer zwaait. Dagje eropuit met de kinderen? Dan is dit pretpark een must!

Authentiek
Wie op zoek is naar meer authentiek Antwerpse Kempen komt al snel uit in Turnhout. Het Begijnhof alhier is sinds 1998 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en mag er zeker zijn. Waarschijnlijk is het hof in de 13de eeuw opgericht en de barokkerk, de infirmerie en de huizen uit de 16de en 17de eeuw zijn goed bewaard gebleven. Het Begijnhofmuseum (begijnhofmuseum.be) geeft je veel informatie over de begijnencultuur. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten en het allermooiste: t/m 18 jaar krijgen ze gratis toegang!Natuurpracht
Op nog geen vijf kilometer van Turnhout ligt het Turnhouts Vennengebied. Een natuurgebied waar je fantastisch kunt wandelen en fietsen met schitterende vennen, paarse heiden, eikenbossen en grasland vol prachtige bloemen. Nog zo’n bijzonder mooi stuk natuur is de Kalmthoutse Heide aan de grens met Nederland. Het uitgestrekte heidegebied is de trots van Kalmthout en is onderdeel van Grenspark De Zoom. Naast de kleurenpracht van de heide vind je hier ook verschillende biotopen. Er zijn landduinen met stuifzand en naald- en loofbos te vinden waar je heerlijk van kunt genieten!

Tip: ook in België zijn ze bekend met het knooppuntennetwerk voor fiets- en wandelroutes. Informeer bij een lokaal VVV naar de mogelijkheden in de omgeving!Limburgse Kempen
En dan de Limburgse Kempen, die vanuit de Peel bij Weert zo over de grens voortkabbelen. Dit deel van De Kempen is `s zomers de warmste plek van Vlaanderen – en in de winter juist de koudste plek. In de Limburgse Kempen zijn veel kindvriendelijke attracties en kwalitatief hoogstaande campings te vinden. Ook hier is de natuurweelde overvloedig. Het enige nationale park van Vlaanderen is zelfs in deze regio te vinden;  Nationaal Park Hoge Kempen is het grootste bos- en natuurgebied van Vlaanderen met maar liefst 5000 hectare aan heidevlakten, heuveltoppen en grote waterplassen en dennenbossen. Die natuur ontdek je het beste te voet of per fiets. Op nationaalpark.be kun je de officiële bezoekersgids van het park downloaden, zo ga je zeker goed geïnformeerd op ontdekking!
Tip: in het nationaal park is het Blotevoetenpad een aanrader!

Openluchtmuseum
In het groene Domein Bokrijk is één van de grootste openluchtmusea van Europa te vinden. Trek hier rustig een dag voor uit, want je kunt er dan op je gemak rondkijken en genieten van de meer dan honderd historische gebouwen die het Vlaanderen van vroeger oproepen, met onder meer de smidse, school, kerk, herberg, arbeidershuizen en handwerkersgebouwen. De acteurs in het museum voeren je terug naar een dorp op het Vlaamse platteland honderd jaar geleden en er zijn diverse demonstraties van oude ambachten. Een echte aanrader voor jong en oud en af te sluiten met een bezoekje aan de ruime openluchtspeeltuin.Hasselt
Heb je minder mooi weer of wil je iets leuks met de kinderen doen? Dan ligt Plopsa Indoor (plopsa.be) voor de hand. De kinderen ontmoeten hier de helden van Studio 100, waaronder K3, Bumba, Kabouter Plop en Mega Mindy! Bovendien ligt het park dicht bij de stad Hasselt waar je heerlijk kunt shoppen in de autoluwe winkelstraten en kunt genieten van een terrasje. Zo biedt ook de Limburgse Kempen iedereen wel iets!

Kenmerkend Kempen
Hét kenmerk van de Kempen? Dat is de zanderige bodem, waardoor de Kempen tot circa 1860 voor het grootste deel bedekt waren met heide, eikenbos, vennen en veengebied. Nog steeds omvat de streek veel en afwisselend natuurschoon, al zijn de gebieden kleiner geworden door bebouwing en landbouw en zijn veel bossen nu met dennenbomen gevuld.Anders?
Hoewel de Nederlandse Kempen qua natuurschoon niet onder doen voor die van België, heeft het Vlaamse Kempenland toch iets bijzonders. De natuur gaat hier gepaard met een Bourgondische inslag en een joie de vivre die van een bezoek aan onze zuiderburen een echte vakantie maken!

Bekijk hier alle campings in de Kempen. 

Tekst: Janine Klein
Beeld: Toerisme Provincie Antwerpen | Toerisme Limburg