Een camper met plaats voor veel vrienden

De B-serie van Hymer (spreek uit als Huumer) is de best verkochte camper in Europa. Doordat terrein werd verloren aan de concurrentie, was deze serie toe aan een verjongingskuur. Om die reden is deze integrale camper het afgelopen jaar flink aangepakt. Van de B-serie is weer een moderne kampeerauto gemaakt. Tegelijkertijd zal menigeen even moeten wennen aan de veranderde, nu wat meer rechtopstaande voorruit.

Hymer

Wij namen een kijkje in de Hymer B 544, een camper met een klassieke indeling in een nieuwe jas. Het onderstel bestaat uit het breedspoor camperchassis van Fiat. Standaard heeft de B 544 een 2.3 MultiJet motor die met deze camper een uitstekende combinatie vormt. De wagen is prima geïsoleerd met onder andere een wand- en dakdikte van 35 mm. Het leefgedeelte is voorzien van grote ramen die ervoor zorgen dat je vanuit deze camper rondom een panoramisch uitzicht hebt. De grote voorruit kan ’s avonds met één druk op de knop aan de binnenzijde verduisterd worden door middel van een elektrisch rolluik.

Wonen

Omdat de toegangsdeur achterin de camper is geplaatst, krijg je bij binnenkomst direct een ruimtelijk gevoel. Eerst kom je in de luxe hoekkeuken, waarachter een royale zithoek uitnodigt tot heerlijk relaxen. De beide voorstoelen bieden, samen met de lange bank en de L-bank,  aan acht volwassenen een prima zitplaats. De tafel is voor iedereen toegankelijk en lijkt gemaakt om ’s avonds gezellig een kaartje te leggen. Twee grote zijramen en een groot dakluik laten veel licht tot het interieur toe. Het plafond is bekleed met stof. Dat staat chique en heeft als bijkomend voordeel een geluiddempende werking. Onder de bovenkasten zitten vakken waar je praktisch en overzichtelijk lectuur in kwijt kunt. De donkere “houten scheepsvloer” contrasteert op prettige wijze met de lichtgrijze bekledingsstof. In deze vloer zijn ook enkele opbergvakken, handig voor bijvoorbeeld schoenen.

Tegen de achterwand pronkt een kastenwand, die in huis niet misstaat. Er is hang- en legruimte in overvloed, zodat je voor vertrek niet kieskeurig hoeft te zijn  wat je meeneemt aan kleding. De grote spiegeldeur helpt je te zorgen dat je er altijd “tip top” uit ziet. Zelfs aan een kapstok, pal naast de deur is gedacht.

Koken 

De hoekkeuken achter de zithoek is ruim en overzichtelijk. Voor de keukenprins of -prinses een gezellige plek om te kokkerellen. Het driepits gasstel is afgedekt met een gedeelde glasplaat, handig als je maar één gaspit gebruikt.

De spoelbak is berekend op een flinke afwas zodat je vrienden kunnen mee-eten. De onder- en bovenkasten zorgen ervoor dat je probleemloos en overzichtelijk al je keukengerei kan opbergen.
Een grote koelkast met aparte diepvrieskast staat tegenover de keuken naast de lange bank. Daarboven zit de gasoven; lekker ontbijten dus met warme broodjes! De keuken is voor een camper van deze afmeting heel ruim.

Slapen

Als het bedtijd wordt gaan eerst de voorstoelen plat. Met een simpele beweging trek je het hefbed naar beneden (is ook elektrisch bedienbaar te verkrijgen). Door de vernieuwde, rechtopstaande voorruit is het mogelijk geworden om een groot hefbed te monteren. Het meet 1.95 meter bij 1.50 meter en is voorzien van een lattenbodem en een prima matras. Het bed bereik je via een trapje of via de bank. Wil één van de twee nog een poosje opblijven, geen probleem want er blijft voldoende zitruimte op de banken over. Ook een logé is welkom. Van de lange bank is in een handomdraai een derde slaapplaats te maken.

Douchen

De ruime toilet- en doucheruimte is van een handig snufje voorzien. De wastafel hangt namelijk aan een “draaibare” wand. Heb je zin in een douche, klap dan eenvoudig de wand om en voilà, een perfecte douchecel staat voor je klaar. Het vaste toilet is tegen de achterzijde geplaatst. Zo’n toilet heeft als groot voordeel dat het zonder moeilijk te bereiken hoekjes of gaatjes makkelijk te reinigen is. Een raam en een dakluik verversen hier samen of afzonderlijk de lucht.

Rijden en reizen

Tijdens een proefrit was het een genot om met deze camper te rijden. De pilotenstoelen hebben een goede zit en het uitzicht is magnifiek, zodat je onderweg niets ontgaat. Van de B-serie zijn in totaal maar liefst negen indelingen verkrijgbaar, alle afgestemd op verschillende voorkeuren. Kortom, de Hymer B 544 is een fijne, luxe reiswagen die vanaf de eerste kennismaking uitnodigt om met twee personen heerlijke reizen te maken. De bekeken uitvoering is bovendien een plaatje op de weg vanwege zijn champagnemetallic kleur.

Facts
Merk/type: Hymer B 544
Basisauto: Fiat Ducato 35 met 2.3 MultiJet motor
Afmetingen: Buitenmaten: 6.50 m lang, 2.69 m hoog en 2.30 m breed
Gewichten: Rijklaargewicht 3050 kg + laadvermogen van 450 kg
Prijs: Standaard versie  € 76.775
Importeur: Eriba Hymer Nederland BV
Website: hymer.com

* Rijklaargewicht volgens Europese richtlijnen betekent: inclusief 100 procent gevulde schoonwatertank, 90 procent vulling van de brandstoftank en 90 procent gasvulling.

Tekst en beeld: Kees Witvliet

Gerelateerde artikelen

Ook voor kids een toffe slaapplek
Sportief en Stijlvol
Zorgeloos genieten
Meer Engelse caravans naar Nederland
Kampeertrends
Snelle tenten
Caravan van de Toekomst
Nieuwe modellen: Sprite Super
Vernieuwde Universal 420
Spaans opzetgemak
Nieuwe Fiat Ducato motoren
Een plaatje van een camper
Voorjaarsmodel Sterckeman
Beschuit met muisjes...
Praktische en stoere gezinscamper
Comfortabele gezinscamper
Wegwijs in camperland