Comfortabele gezinscamper

Halfintegrale campers met hefbed boven de dinette vallen op dit moment erg in de smaak. Bürstner had in 2008 met de Ixeo een wereld primeur, in het modeljaar 2011 is het programma uitgebreid met de Ixeo Time. Een zogenoemd instapmodel rond de € 60.000, dit betekent minder luxe dan de andere Ixeo modellen. Deze keer stellen wij de Time it 720, een wagen met een queensbed, aan je voor.

Fiat Ducato Light

Opbouw
De Ixeo is standaard gebouwd op een Fiat Ducato Light breedspoor chassis en voorzien van een 2.2 multi-jet motor, die de 7,39 meter lange camper tijdens een proefrit op de vlakke weg goed liet rijden. De cabine is voorzien van een mooi vormgegeven panoramadakluik dat open kan. De opbergruimte onder het queensbed is van buitenaf te bereiken, hierin passen geen fietsen, wel kunnen je stoelen en tafel erin. In de opbouw zijn vijf, iets donker getinte ramen gemonteerd, voorzien van combi rollo’s. Heel opvallend zijn de twee grote ‘slaapkamerramen’, die je vanuit je bed een mooi panorama bieden! De striping en donkere accenten rondom de ramen geven de wagen cachet.

Wonen
De zithoek ziet er comfortabel uit, samen met de cabinestoelen kan je hier met z’n zessen een fijne zitplaats vinden. De gebruikte bekledingsstof, African Night, kleurt mooi bij de essenhouten meubels. De vaste tafel kan verlengd worden zodat je ook vanaf de ruime dwarsbank makkelijk je glas kwijt kan. De armleuning van deze bank heeft nog een verrassing in petto: door een lichte druk hierop komt de TV-steun naar boven, een handige plek. Een groot raam boven de tafel zorgt voor veel lichtinval en compenseert het dakluik, dat ontbreekt omdat hier het hefbed is aangebracht. Vanwege het hefbed is de stahoogte in de zithoek beperkt tot 1.77 meter. De bovenkasten aan beide zijden van de zithoek zitten aan het bed vast. Voldoende lichtspotjes tegen de onderkant van het bed kunnen de zithoek ’s avonds gezellig verlichten.

Koken
De hoekkeuken is eenvoudig maar doeltreffend. Er is een grote vierkante spoelbak met een 3-pits gasstel. Ook een koffiezetapparaat kan nog een plaatsje op het aanrecht krijgen. Hierboven een klein raam en een ruime bovenkast waaronder twee spotjes zijn aangebracht. De Dometic koelkast is onder het aanrecht ingebouwd, daarnaast zitten nog drie laden en voilà, al het noodzakelijke is aanwezig om lekker te kokkerellen.

Wassen
De doorgang naar de ‘slaapkamer’ is af te sluiten met een vouwdeur. Hierachter zit aan de rechterzijde een aparte toiletruimte en daar tegenover een mooie douchecabine, dus alle comfort bij de hand zoals thuis. Achterin de hoek van de toiletruimte is het Dometic draaitoilet geplaatst, zelfs de wc-rolhouder is niet vergeten! Hierboven een kast met twee deurtjes voorzien van spiegelglas. Een decoratieve rand van led-verlichting maakt het sfeervol. Een handig detail is de draaibare wastafel die zodoende nooit in de weg zit. Een klein dakluik zorgt voor frisse lucht.

Slapen
De slaapkamer ziet eruit om door een ringetje te halen. Het queensbed staat statig in het midden, omringd door kastruimte. Een grote hangkast, legkast en twee bovenkasten zorgen ervoor dat je alle vakantiekleding en linnengoed makkelijk kunt opruimen. Ook onder het voeteneinde is nog kastruimte verstopt achter twee roldeurtjes. Om een goede doorloop te creëren kun je overdag het voeteneinde van het bed 20 centimeter inschuiven, zodat het bed dan nog 1.75 meter lang is. De grote ramen aan beide zijden, ‘aangekleed’ met mooie vouwgordijnen, dragen zeker bij aan de chique uitstraling van het geheel. Twee leeslampjes zorgen dat je nog heerlijk een poosje kunt lezen in bed. Boven het bed zit een klein dakluik. Vooral de kunststof ‘vloerbedekking’ in tegelmotief is een smaakvolle keuze.

Het hefbed boven de zithoek wordt met een veiligheidsriem vergrendeld tijdens het rijden. Het bed is zonder veel krachtinspanning naar beneden te trekken. Wel eerst even de rugleuningen van de banken platleggen. Via een bijgeleverd houten trapje kom je in dit bed en wanneer dit een slaapplaats voor kinderen is kun je aan beide zijden een ‘vangnet’ aanbrengen.

Rijden en reizen
De Ixeo Time is een mooi uitgevoerde wagen, waarbij op de prijs, maar niet op de kwaliteit is “beknibbeld”. Ook de indeling van de Time it 720 zal veel mensen aanspreken, ideaal is de ruime douchecabine en aparte toiletruimte. Ook het goed toegankelijke bed is een groot pluspunt, kortom een fijne gezinswagen om heerlijke vakantiereizen mee te maken!

Facts
Merk/type : Bürstner Ixeo Time it 720
Basisauto : Fiat Ducato 35 met 2.2 multi-jet motor
Afmetingen : Buitenmaten: 7.39 m lang, 2.75 m hoog en 2.30 m breed
Gewichten : Rijklaargewicht 3.035 kg/laadvermogen van 465 kg.
Prijs : Bekeken standaard versie € 57.200
Importeur : Bürstner Nederland
Website : buerstner.com/nl

* Rijklaargewicht volgens Europese richtlijnen betekent: inclusief 100 procent gevulde schoonwatertank, 90 procent vulling van de brandstoftank en 90 procent gasvulling.

Tekst en beeld: Kees Witvliet

Gerelateerde artikelen

Ook voor kids een toffe slaapplek
Sportief en Stijlvol
Zorgeloos genieten
Meer Engelse caravans naar Nederland
Kampeertrends
Snelle tenten
Caravan van de Toekomst
Nieuwe modellen: Sprite Super
Vernieuwde Universal 420
Spaans opzetgemak
Nieuwe Fiat Ducato motoren
Een plaatje van een camper
Voorjaarsmodel Sterckeman
Beschuit met muisjes...
Praktische en stoere gezinscamper
Een camper met plaats voor veel vrienden
Wegwijs in camperland