Kamperen in de sneeuw

Als je mij een jaar geleden had gevraagd mee te gaan op wintersport, dan had ik er niet lang over na hoeven denken. Want sportief en kou, dat zijn twee dingen die niet bij mij passen. Het verbaasde dan ook iedereen dat er ‘ja, gezellig’ uit mijn mond kwam bij de vraag of ik zin had om mee te gaan. De reden voor deze ommekeer had in dit geval alles te maken met de bestemming; Engelberg en het nabijgelegen Luzern. Een stad die al een tijdje op mijn bucketlist staat. En zo ging ik dit jaar voor het eerst in mijn leven ‘op wintersport’ naar Zwitserland.



Doordat ik geen wintersport beoefen – en ook geenszins van plan ben dat te gaan doen – deelde ik de voorpret van de vriendenploeg maar deels. Terwijl zij zich aan het inlezen waren over de ski- en snowboardmogelijkheden, verdiepte ik me in de activiteiten die juist niets met wintersport te maken hadden. En besefte ik dat een week vakantie misschien een beetje te kort was voor de plannen die ik had.

Bestemming bepalen
Voordat je met een grotere groep op vakantie kunt, moeten er eerst wat logistieke hindernissen overwonnen worden. In ons geval kan niet iedereen even goed skiën, zijn er een paar snowboarders en zijn er mensen die, net als ik, niet voor de sport gaan. Maar ook de accommodatie-eisen zijn in onze groep verdeeld. De ene helft van de vrienden is gewend aan winterkamperen en wilde met de auto die kant op. De andere helft is gewend aan hotels en wilde met het vliegtuig. Een gemêleerd gezelschap dus, met verschillende budgetten en wensen. Engelberg bleek aan al deze wensen gehoor te kunnen geven, van oefenweides tot zwarte pistes, en met een camping en luxe hotel met wellness op steenworp van die pistes. We kozen voor vijf sterrencamping Eienwäldli en het gelijknamige hotel. Met een bushalte voor de deur kon iedereen zo gaan en staan waar hij wilde.


Camping Eienwäldli
Vijfsterren camping Eienwäldli is gelegen aan de rand van Engelberg. De camping is het gehele jaar geopend. De camping is rustig gelegen en heeft uitzicht op de besneeuwde bergen van Engelberg. De kampeerplaatsen beschikken over 10A stroom en kabel tv. De comfortplaatsen worden ook aangesloten op het water en afvoer. Per kampeerplaats is één (aangelijnde) hond toegestaan. Het naastgelegen hotel biedt een restaurant, bar, wellnesscenter met sauna’s en binnen- en buitenbad. De camping biedt ook totaalpakketten inclusief skipas. De gratis skibus heeft een halte voor de deur en brengt je door heel Engelberg, tot aan de voet van de skipistes.

Op de lange latten
In Engelberg zijn twee belangrijke skigebieden. De Titlisbaan brengt je in korte tijd naar 3.020 meter hoogte, het hoogste punt in centraal Zwitserland. De gloednieuwe gondels draaien tijdens de rit omhoog voor extra uitzicht. Eenmaal boven vind je het walhalla voor de skiër en snowboarder. En voor wie niet skiet: bovenop de berg is ook de Ice Cave, waar je een parcours dóór de ijsberg kunt lopen en de spectaculaire Cliff-Walk – een hangbrug op duizelingwekkende hoogte. Het tweede gebied van belang is Brunni Park. Lekker overzichtelijk voor beginners en minder grote waaghalzen. Ga je met de Trübseebaan omhoog, dan kom je uit bij het SnowXpark voor heel veel sneeuwplezier zonder skies!

Tip: niet skiën en toch van de sneeuw genieten? Je kunt hier bijvoorbeeld ook prachtige wandeltochten maken, maar ook sneeuwschoenwandelen met een gids, paardrijden, paragliden of met een slee of opblaasbare band de berg af roetsjen.



Tijdens de ochtendspits besluit ik met onze groep skiërs mee naar boven te gaan. De Titlisbaan geeft een prachtig uitzicht op de omgeving en eenmaal boven is het genieten van de vergezichten. Terwijl de skiërs zich gereed maken en ik ze uitzwaai, loop ik in alle rust naar de Cliff-Walk. We hebben geluk. Het is helder, zonnig en rustig winterweer, dus de brug is open. Met slechts een paar andere niet-skiërs lopen we behoedzaam over de brug. Het voelt solide aan, maar zonder knikkende knieën lukt het me niet. Eenmaal aan de overzijde van de brug blijkt er maar één weg terug en die loopt… weer via de brug.

Ontdekking te voet
Na een gezamenlijke lunch in het bergrestaurant, heerlijk in het zonnetje op het terras, daal ik af naar het dorp. Ik pak de bus en stap in het centrum uit. De drukte heb ik duidelijk achter me gelaten op de piste, want overdag is het hier redelijk rustig. In de hoofdstraten zijn diverse winkeltjes te vinden. Prima om souvenirs te scoren! Daarna wandel ik verder naar het Engelburg dalmuseum dat is gevestigd in een historisch pand uit 1786. Ik word bijzonder vriendelijk ontvangen en krijg een Engelse rondleiding mee. Naast tijdelijke exposities zijn hier tal van kamers ingericht in de stijl van Engelberg in de 18de eeuw, met prachtig houtsnijwerk en natuurlijk ook met attributen uit het skiverleden van Engelberg.



Na een klein uurtje wandel ik verder naar het Benedictijnse klooster uit 1120. Tijdens een rondleiding van een zeer bevlogen monnik krijg ik een beter beeld van het leven in het klooster en het historie en belang van de monniken in Engelberg. We eindigen de rondleiding in de kloosterkerk in barokstijl, die bijzonder fotogeniek is. In één van de bijgebouwen van het klooster zit thans een kaasmakerij. Je kunt er zien hoe de echte Zwitserse kaas wordt gemaakt, maar je kunt er ook een workshop volgen. De bijbehorende winkel, met klein restaurantje is een prima afsluiting van deze ontdekkingstocht door Engelberg.



Tip: wil je Engelberg op een andere manier ontdekken? Je kunt er ook met een paardenkoets mee. De gids laat je alle bezienswaardigheden op de route zien. Een sportieve optie is een rondleiding met gids op zogenaamde ‘fat bikes’, fietsen met flinke banden die goed grip hebben in de sneeuw.

Avond in Engelberg
Aan het begin van de avond hebben we met z’n allen afgesproken voor een wedstrijdje toboggan’en en gaan we met de Titlisbaan omhoog. In de wintermaanden is hier een speciaal parcours voor uitgezet en enkele avonden in de week is dit verlicht voor een tobogganrace by night. Een spektakel! We gaan met onze sleetjes in een noodvaart via het parcours naar beneden. Hilariteit alom. De één verdwijnt in de bosjes, de ander zie ik achter z’n slee aanrennen. Uiteindelijk komen we allemaal heelhuids, maar met slappe lach, de berg af. Tevreden schuif ik `s avonds aan tijdens de kaasfondue waar iedereen honderduit vertelt. Dat wintersporten begint me te bevallen!



Luzern
Zoals gezegd was de hoofdreden van mijn volmondige ‘ja’ de nabijgelegen stad Luzern. De kapelbrug aldaar kende ik alleen van foto’s en wilde ik wel eens in het echt zien. Met de auto is de afstand slechts 35 km vanaf Engelberg, maar met de trein is het wel zo ontspannen en in een kleine drie kwartier reis ik van het bergachtige landschap van Engelberg naar het gebied van het Vierwoudstedenmeer.



Hartje centrum stap ik in Luzern uit en word gelijk naar het meer getrokken. Het is hier prachtig met een windstil meer, een strakblauwe hemel en de bergen als decorstukken. Op het vierwoudstedenmeer (lakelucerne.ch) kun je een boottocht maken en vanwege het mooie weer laat ik me dat geen twee keer zeggen. Eenmaal weer aan wal heb ik afgesproken met een gids van het lokale VVV. Dé toeristische trekpleister is uiteraard de geheel houten kapelbrug uit 1365 met een lengte van 205 meter en met oude beschilderingen, die tijdens een brand in 1993 helaas deels verwoest zijn. Maar ook het centrum van de stad is meer dan de moeite waard met oude vakwerkhuizen, de watertoren en de jezuïetenkerk. Een kleine wandeling, maar zeker de moeite waard is het leeuwenmonument. En als het dan begint te sneeuwen, zijn er tal van musea (ik telde er elf) die je warm en droog verwelkomen.

Verkeersmuseum
Eén van die musea trekt mijn aandacht, vooral omdat Zwitserland erom bekend staat dat het openbaar vervoer zo goed geregeld is: het Verkeersmuseum van Zwitserland. Hier reis ik een andere dag naartoe, wederom comfortabel en geheel in stijl met de trein. Het museum is deels binnen en buiten. Je vindt er oude – nog werkende – treinen en locomotieven. Je kunt meedoen aan een quiz met een spectaculair liftsysteem met tal van oude (sport)auto’s en motoren, en er zijn tal van interactieve spellen om het verkeer in beeld te brengen. Na een kwartiertje het schema van de treinen proberen te regelen, blijkt dat het maar goed is dat ik een ander vak gekozen heb. Een bijzonder leuk museum voor jong én oud waar je je dag heel goed kunt besteden!


Tot slot is het in Luzern ook goed shoppen. De binnenstad is niet zo groot en autovrij. In Luzern zijn tal van bekende modemerken gevestigd, maar je vindt er ook opvallend veel originele winkels en natuurlijk kun je je hart ophalen aan producten van Zwitserse makelij. De winkel van de familie Bucherer uit 1888 heeft een uitgebreide collectie aan horloges, juwelen en zakmessen (Schwanenplatz 5) en natuurlijk kun je in Luzern ook heerlijke Zwitserse kazen én chocolade vinden. Een vlooienmarkt vind je op de Burgerstrasse/Reussteg.

Tip: Luzern kent tal van festivals gedurende het hele jaar. Bijzonder in trek zijn de Moonlight Classics openluchtconcerten, in 2016 van 25 – 28 augustus. In november is het Lucerne Blues festival. Voor alle grootschalige evenementen kijk je op luzern.com/events.

Ik ben vóór!
Terwijl mijn reisgenoten in skikleding thuiskomen, ben ik aan het bijkomen met een kopje thee. Deze wintersportvakantie bevalt me zo goed, volgend jaar wil ik weer! De schitterende natuur in Engelberg, de sfeervolle avonden met kaasfondue en een glaasje wijn, het uitzicht vanaf ons kampeerplekje op de mooie witte bergen – met een boek in de zon absoluut geen straf – en de rijke cultuur van Luzern doen me besluiten vaker mee te gaan op wintersport. Dat sporten mag dan niet aan mij besteed zijn, dat winterkamperen zeker wel!



Aanvullende informatie
  • Ben je in de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer en op zoek naar een goede camping? Wij telden er tientallen, veelal prachtig gelegen in het dal of aan een mooi meer. Op luzern.com/camping vind je een overzicht.
  • Wil je meer weten over (toeristisch) Zwitserland? Dan is myswitzerland.com je startpunt.
  • Voor meer informatie over de vakantieregio Luzern-Vierwoudstedenmeer ga je naar luzern.com.
  • Alle informatie over Engelberg-Titlis vind je op engelberg.ch.
  • Wie besluit te vliegen naar Zwitserland kan met SWISS dagelijks vier keer van Amsterdam naar Zürich. Vanaf daar brengt de trein je comfortabel naar Engelberg.
  • Wil je meer van de omgeving zien of ook naar Luzern? Kies dan voor één van de voordeelpassen van het Swiss Travel System. Het treinnetwerk is zeer uitgebreid, modern én punctueel!

Tekst en beeld: Janine Klein