Kamperen langs de Duitse Sprookjesroute

Wie is er niet grootgebracht met de sprookjes van Grimm? Spannende verhalen over goed en kwaad, vaak in een tot de verbeelding sprekende omgeving. Die sprookjesachtige omgeving blijkt dichterbij dan we denken. We ontdekten het op nog geen 400 kilometer vanaf Utrecht!

Grimmwelt ©GNBT, Harry Soremski

Voor veel Nederlanders is de bakermat van deze sprookjes nog relatief onbekend. In het hart van Duitsland, op de route van Hanau naar Bremen, kun je in de voetsporen treden van de gebroeders Grimm. En je kunt er nog sprookjesachtig kamperen ook!

Hoofdstad van de sprookjes
Onze route begint in Kassel, de hoofdstad van de sprookjes, waar de gebroeders Grimm hun beroemde verzameling sprookjes begonnen. Het Grimm-museum in Kassel is dan ook hét startpunt voor onze reis door alle sprookjes. Ook een bezoek aan het feeërieke bergpark en slot Wilhelmshöhe ontbreken niet tijdens ons verblijf in de stad.


Kassel, Slot Wilhelmshohe © GNBT, Florian Trykowski

Tip: in Hanau, de geboortestad van de gebroeders Grimm, wordt jaarlijks het Hanauer Sprookjesfestival georganiseerd met spectaculaire toneelstukken in het prachtige amfitheater.

Doornroosje
De bijzondere plaatsen uit de sprookjes liggen op korte afstand van elkaar. Van veraf torent onze volgende stop al boven het groen uit. Het kasteel van Doornroosje, de Sababurg in Hofgeisnar, is een plaatje om te zien. Hoewel het kasteel in gebruik is als hotel, kun je het wel van heel dichtbij bekijken en er ook lekker lunchen. Daarnaast kun je er door de bloementuin wandelen, die natuurlijk vol staat met rozen. Er wordt entree geheven, maar daarvoor krijg je ook een boekje, zodat je sprookjesgeheugen weer even wordt opgefrist. En op zondagmiddag geven zelfs Doornroosje en haar prins acte de présence!Nog meer plezier
  • Op slechts 2 km van Sababurg ligt Urwald Sababurg. Een bos vol reusachtige, oude bomen van soms wel meer dan 1000 jaar oud. Betoverend! Vanaf de parkeerplaats aan de hoofdweg naar Sababurg beginnen 8 wandelroutes. Met kinderen is de route van 2,5 km een leuke wandeling.
  • Aan de voet van Sababurg ligt het gelijknamige dierenpark. Het is het oudste zoölogische park van Europa. Op de 130 hectare vind je maar liefst 650 dieren van bijna 80 verschillende soorten.

Niemand weet…
Wat ook bijna niemand weet is dat Repelsteeltje haar lange haar losmaakte in de toren van Trendelburg. En hoewel de toren onderdeel is van een restaurant en niet te bezoeken is, vind je in de stad Trendelburg heel veel verwijzingen naar sprookjes. Zo vertellen de lantaarns in de stad per stuk meestal twee verschillende verhalen. Wij vonden het nog best lastig de sprookjes te herkennen!

Niet veel verderop, in Oberweser, staat alles in het teken van de sprookjes van Sneeuwwitje en de Gelaarsde kat. En ook Vrouw Holle Land in Lichtenau ligt op steenworp afstand van Kassel. Wie de weg naar Hamelen kan vertellen, weet dat dat vanaf Kassel nog wel een kleine twee uur rijden is. Maar: dan rijd je wel door een sprookjesachtige, natuurlijke omgeving!

Tip: wil je de hele Sprookjesroute volgen? Kijk dan op deze website voor de Nederlandstalige brochure.

Hann. Münden
Naast al deze sprookjesachtige bestemmingen heeft de regio nog een troef voorhanden. De stad Hann. Münden is namelijk de mooiste vakwerkstad in het Weserbergland. Hier vind je 700 vakwerkhuizen uit zes eeuwen. Het Weserrenaissance Rathaus is één van de prachtige gebouwen die de stad telt en ook het Welfenslot met stadsmuseum is hier een aanrader. Vanaf de Tillyschanze heb je een panoramisch uitzicht over al het moois!De Werra- en Fuldarivier komen in het centrum van de stad samen. Vanaf hier vormen ze de Weser die uiteindelijk uitmondt in de Noordzee. Door de loop van de rivieren is de omgeving ideaal voor recreatieve fietsers. Er zijn veel mooie fietsroutes die je de diversiteit van de regio laten ontdekken. Zo kun je een stuk van de Werratal fietsroute volgen. Deze ruim 300 kilometer lange fietsroute brengt je over verkeersluwe straten, goed onderhouden asfaltwegen en landweggetjes langs de mooiste plekjes.

Andere bezienswaardigheden:
•    Natuurpark Münden is één van de oudste natuurparken van Duitsland.
•    De overblijfselen van de oude Romeinse vesting ‘Römerlager Hedemünden’
•    De voormalige Oost-Duitse grens ligt op slechts 25 km afstand.
•    Het indrukwekkende grensmuseum in Bad Sooden Allendorf.

Camping Spiegelburg
Ideale uitvalsbasis voor alle bezienswaardigheden in deze onontdekte streek is camping Spiegelburg. De kleinschalige en gemoedelijke camping, van Nederlandse eigenaren, heeft circa 80 kampeerplaatsen en is gelegen in een rustige, groene omgeving, op zo’n 5 km van het centrum van Hann. Münden. Door de ligging aan de Werra rivier en aan het bos, beleef je hier het echte buitenleven. De camping is de perfecte locatie om de omgeving per fiets, te voet, per motor of auto te verkennen. Ook voor actievere uitstapjes als mountainbiken of kanoën is deze camping je startpunt. De Werratal fietsroute loopt direct langs de camping. En door de ligging op 5 autominuten vanaf de A7, is de camping ook heel geschikt voor een tussenstop. 

Naast kampeerplaatsen zijn hier ook huurmogelijkheden. Er zijn acht gastenkamers, maar er zijn ook tenten en een blokhut te huur. Ideaal voor wie bijvoorbeeld op de motor reist en weinig ruimte heeft voor een eigen kampeermiddel. De gezellige Gaststätte, met groot panoramaterras, is een heerlijke plek om aan het eind van de dag te genieten van een hapje en een drankje. Er is een eenvoudige Duits-Nederlandse kaart. Voor meer ontspanning zijn ook een poolbiljart, darts en diverse gezelschapsspellen aanwezig. Voor de kleinere gasten staan fietsjes en speelhuisjes ter beschikking en de geitjes op de camping vinden de aandacht van de kinderen geweldig. Ook honden zijn welkom op de natuurlijk gelegen camping. Klik hier als je meer wilt weten over de kampeermogelijkheden op deze centraal gelegen campingTekst: Janine Klein | Beeld: GNBT & Camping Spiegelburg