Kamperen onder de achtbanen

Twee weken lang meivakantie. Een ideale tijd om – tegen schappelijke prijzen – met de kinderen op reis te gaan. Als suikeroom en -tante van twee neefjes (10, 12 jaar) en een nichtje (15 jaar) een perfecte gelegenheid om de kinderen mee op reis te nemen. En wat doen tieners het liefst? Naar het pretpark! Laten ze daar nou in Europa-Park specialist in zijn…Europa-Park ligt op een kleine zes uur rijden vanaf Utrecht in Rust, in het Zwarte Woud in Duitsland. Het is een echt themapark, waar attracties zijn onderverdeeld in landen. In totaal zijn er 100 attracties, 11 achtbanen en 23 uur aan shows per dag. Ook worden er allerlei evenementen en feesten georganiseerd. Vooral in het najaar wordt er flink uitgepakt tijdens Halloween. 

Weetje: Europa-Park is ontstaan als ‘showroom’ om alle achtbanen, die het bedrijf ontwikkelt, te tonen aan kopers. Toen er belangstelling kwam van bezoekers is het park pas als pretpark geopend in 1975. Door de achtergrond als achtbanenbouwers zijn er dan ook veel achtbanen – met de modernste technieken – in het park te vinden!


Camp Resort
Als doorgewinterde kampeerders kamperen wij het liefst met de tent. Het slapen onder tentdoek geeft, wat ons betreft, het ultieme kampeergevoel. Maar wat als het `s nachts in het voorjaar nog wat fris is en je bovendien drie geleende kinderen mee op reis neemt, die niet in je eigen tent passen? Dat probleem werd bij Europa Park snel opgelost: er is een heus tipidorp, waar tenten voor 4, 6 en 12 personen te huur zijn, inclusief bedden, stroom én vloerverwarming. Zo sliepen we met de drie kinderen tóch onder tentdoek.

Naast de tipi’s kun je op het Camp Resort ook houten blokhutten voor 4 tot 16 personen en roulottes (woonwagens met tentdoek) voor 4 personen, in 2 stapelbedden, huren. Alle accommodaties zijn eenvoudig en schoon. Er zijn goede bedden, er is elektriciteit en verwarming. Luxe en goed verwarmde sanitaire voorzieningen zijn op korte loopafstand van alle accommodaties te vinden en op verschillende plekken zijn mogelijkheden om te barbecueën. Het hout hiervoor is al geregeld. Op het gehele Camp Resort is WiFi gratis. Ontbijten en avondeten kan in de naastgelegen Silver Lake Saloon. Er is ook een kleine kiosk op het terrein voor een vergeten boodschap en een souvenir, maar het oude centrum van Rust biedt voldoende boodschap mogelijkheden. Het Camp Resort ligt op 5 wandelminuten van de hoofdingang van het park, maar in spitstijden (rond de opening en sluiting van het park) pendelt er ook een gratis treintje van en naar de hoofdingang.

Tip: Europapark heeft ook een grote camping die, bij drukte, uitgebreid kan worden. Groot zijn de plaatsen niet, maar ze zijn dan ook niet bedoeld voor langkampeerders, maar voor kampeerders die voor een paar dagen in en rond het park willen verblijven. Reserveren kun je hier niet, maar plaats is er altijd!Themapark bij uitstek
Europa-Park is opgedeeld in themalanden. Vanaf de hoofdingang reis je via Italië en Duitsland naar Frankrijk, Zwitserland, Engeland, Rusland, Nederland, Scandinavië, IJsland, Portugal, Spanje, Oostenrijk en naar het thematisch ingerichte Adventure Land en The Minimoys Kingdom. Zo waan je je het ene moment in Griekenland - met veel waterattracties, Griekse tempels en een heerlijk witgepleisterd Griekse taverna - en loop je even verder langs de okergele Spaanse gebouwen, neem je plaats in de arena of rust je in de bodega uit onder het genot van een drankje. Vervolgens loop je in Nederland te snoepen van de poffertjes, na een rondje in de Delftsblauwe koffiekopjes en komt, in de smalle Zwitserse straatjes met vakwerkhuisjes, de geur van kaasfondue je al tegemoet, waar je natuurlijk ook een ritje met de bobslee niet over mag slaan. Themaland Scandinavië heeft een heerlijk straatje dat in een Noors dorpje niet zou misstaan, waar je uiteraard een broodje vis kunt kopen en er zijn stoere attracties mét en zonder waterpret, zoals het Vikingschip Vindjammer en Fjord Rafting. In Italië komen er ineens flarden operamuziek voorbij en na het flaneren op de Franse boulevard loop je ineens tussen de lavarotsen in IJsland. Als we dan toch iets moeten verzinnen: het enige ontbrekende is de passende pet, baret of hoed per land, bij de medewerkers die het park zo keurig onderhouden. Europa-Park zit echt tot in detail goed in elkaar.

Tip: Europa-Park hanteert flexibele sluitingstijden en blijft op drukke dagen soms langer open. Dit wordt op de dag zelf rond het middaguur bekend gemaakt. Ook tijdens ons verblijf hadden we zomaar een extra uur pretparkpret!Beleving centraal
Wat ons direct al opvalt bij het betreden van het park is de netheid. Er staat geen bloemetje verkeerd en er ligt geen propje op de grond. De medewerkers zijn geduldig en vriendelijk – wat me een opgaaf lijkt met zoveel uitgelaten kinderen – en het park is ruim opgezet, met veel kleur, groen, zitplekjes en veel aandacht voor de beleving. Ook ideaal: er zijn overal goed aangegeven, ruime en schone sanitaire voorzieningen en als je het lopen zat bent zijn er verschillende andere mogelijkheden om je door het park te verplaatsen. De gratis EP Express monorail heeft meerdere haltes op het park en geeft je tegelijkertijd een goed overzicht van wat er allemaal te zien en te doen is. En hoewel dat heel veel is, blijft het park toch overzichtelijk en kleinschalig aanvoelen.Ook de wachttijden zijn erg schappelijk, hoewel je tijdens het wachten – als je zelf niet in de attractie wilt of durft - ook genoeg winkeltjes in het park aantreft waar je lekker kunt shoppen. Wist je trouwens dat er een speciale app is die je informeert over de wachttijden per attractie? Handig om je route op aan te passen!Toegangsprijzen zomer 2017
De toegang voor kinderen onder 4 jaar is gratis, kinderen t/m 11 en bezoekers vanaf 60 jaar betalen €40,50 per dag, maar kinderen mogen op hun (aantoonbare) verjaardag gratis naar binnen. Voor volwassenen is de toegang €47,00 per dag in de zomer van 2017. Natuurlijk kun je het park één dag bezoeken, maar eigenlijk is dat net even te kort. Trek er dan ook zeker 2 dagen voor uit. Hiervoor zijn speciale 2 daagse tickets verkrijgbaar (kinderen t/m 11 en 60+: €76,00 en volwassenen: €88,50). Het handige is dat het ticket 7 dagen geldig is, waardoor je een rustdag tussendoor in kunt plannen. Als de kinderen daarmee akkoord gaan! Slaap je in een accommodatie van het park, dan is het parkeren gratis. Anders betaal je €6 per auto per dag aan parkeergeld. Voor alle informatie ga je naar europapark.de.Nieuw themaland
Afgelopen voorjaar werd het veertiende themaland gelanceerd. Op een terrein van één hectare is een Iers vissersdorpje verrezen, compleet met groene heuvels en een baai. Aan alle zijden omgeven door rivier de ‘Elz’ is Ierland ook in Europa-Park een echt eiland. Via drie bruggetjes kunnen kinderen hier nieuwe avonturen beleven. Bijvoorbeeld in het werfgebouw waar kinderschommelschip Dancing Dingie niet alleen heen en weer, maar ook nog eens om de eigen as beweegt. Hier kunnen moedige families hun zeebenen testen. Nog niet genoeg van schommelende boten, dan staat buiten ook nog bootjescarrousel Sheep Rock te wachten. Kinderen van drie jaar en ouder en een lengte van minstens 95 cm kunnen in de Ba-a-a Express hun eerste achtbaanrit beleven. Het treintje suist over groene heuvels en voorbij aan grazende schapen. Nieuw is ook Old Mac Donald's Tractor Fun. Kinderen, met de ouders op de achterbank, maken hier als een echte Ierse boer of boerin een tractorrit door moestuinen met echte groenten en fruit. In Spinning Dragons zorgen 18 draaiende draken ervoor dat je je oriëntatie voor even kwijt bent. Naar boven gaat het in ieder geval in Tower Tow. Om de negen meter hoge top van de wachttoren te bereiken heb je wel spierkracht in de armen nodig. Ook is er nog een 600m² indoor speelhal voor alle leeftijden in de hoge kasteeltoren van Limerick Castle. Verdeeld over drie etages kunnen kinderen zich hier uitleven in labyrinten, glijbanen en klimtoestellen. De langste glijbaan telt maar liefst 15 meter. Naast het kasteel is een 'attractie' voor de ouders gebouwd: The O'Mackay's Cafe and Pub.

Pluspunt
Tot slot nog een laatste pluspunt: Europa-Park is gelegen in de landendriehoek Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Straatsburg ligt op circa 40 km, Basel op ongeveer 90 km. Dat maakt Europa-Park ook meteen een geweldige tussenstop op de heen- of terugreis van een langere vakantie naar bijv. Frankrijk, Zwitserland of verder zuidelijk. Dat geldt voor ons niet, want na drie dagen zijn wij – geen kinderen gewend - gevloerd. Bij het inpakken van de slaapzakken vraagt de jongste mij: ‘kunnen we hier niet blijven wonen?’. Het lijkt me dat deze vraag alleszeggend is voor de fantastische bestemming die Europa-Park heet!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier