Kies je eigen weg!

Het is heerlijk om er op de fiets of lopend op uit te trekken. Maar hoe vind je een route die echt bij jou past? Die net lang genoeg is om leuk te zijn voor alle gezinsleden en waar je onderweg wat nieuws ontdekt? Er komen steeds meer handige websites waar je je eigen route kunt uitstippelen en kunt profiteren van de ervaring van andere wandelaars en fietsers.Van punt naar punt
Zelf je weg kiezen is makkelijk met de knooppuntsystemen. In heel Nederland en Vlaanderen zijn fietsknooppunten uitgezet en er komen ook steeds meer wandelknooppunten. Via route.nl kun je je eigen route uitzetten en weer aanpassen als die toch net iets te lang of te kort is. Je kunt de route printen, opslaan of als GPS-bestand downloaden. Of laat je inspireren door de meer dan 5300 bestaande routes die zijn uitgezet door VVV's en andere fietsers. Ook op nederlandfietsland.nl vind je een knooppuntenplanner en daarnaast meer dan 30 LF-fietsroutes. Dit zijn themaroutes door heel Nederland. Lang genoeg voor een fietsvakantie, maar je kunt ook kleine stukjes doen. Van elke route is een GPS-bestand beschikbaar en bij verschillende routes vind je een PDF-folder met leuke bezienswaardigheden onderweg. En een centraal punt voor álles over fietsen, van fietstests tot een overzicht van routeplanners, is fietsen.123.nl, ook via een app voor de smartphone beschikbaar.
Toeristische overstappuntenGa je een dagje weg of op vakantie in een bepaalde regio, maar heb je geen zin om je vooraf in routes te verdiepen? Kies dan voor een leuke wandel- of fietstocht vanaf een Toeristisch Overstappunt (TOP). Dit is een startpunt waar je de auto kunt parkeren. Je kunt er kiezen uit verschillende bewegwijzerde routes en er is ook altijd een plek in de buurt waar je kunt uitrusten en wat kunt eten of drinken. Vaak een café of restaurant en soms 'Rustpunten', pleisterplaatsen bij particulieren thuis. Je vindt de TOP's via toproutenetwerk.nl.

Inzoomen op het zuiden
Trek je erop uit in Brabant, dan moet je zeker een kijkje nemen op routesinbrabant.nl. Daar staan niet alleen gewone wandel- en fietsroutes, maar ook tochten die geschikt zijn voor mountainbikes en ruiters. Naast de routeplanner vind je er meer dan 200 bestaande wandel- en fietsroutes. Handig is de top tien van populairste routes. Heb je een Michael Boogerd of Leontien van Moorsel-in-spe in huis, dan kun je bijvoorbeeld de route 'In het Wiel van de Kampioenen' doen. 48 kilometer rondom Woensdrecht, met afsteekmogelijkheden voor als de rest van de familie iets minder fanatiek is. Of kies voor één van de vijf routes die je langs de Brabantse periode van Vincent van Gogh leiden. In de app In Brabant kun je ook alle routes terugvinden (wel locatiebepaling in je smartphone aanzetten).Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op wandelgidslimburg.com. Qua uiterlijk iets minder gelikt, maar wel met honderden routes uitgezet door liefhebbers. Bij elke route vind je foto's, praktische informatie over bijvoorbeeld hoogteverschillen (in Limburg geen overbodige luxe!), een GPS-bestand én de reacties van de wandelaars die je voorgingen.  Zo is over de 13 kilometer lange route bij Bunde te lezen: "Prachtige wandeling met veel variatie. Deze wandeling heeft alles: klimmen, dalen, gehuchten, dorpen, akkers en weilanden."

Natuur in het noorden
Rust en ruimte vind je in de provincie Groningen. Op fietsen.groningen.nl kun je je laten inspireren door verschillende gratis routes. Er is een handige PDF te downloaden met kaart en informatie over bezienswaardigheden onderweg. Zo leidt de kunst- en landschapsroute langs bossen en de Westerwoldse AA. En is de route je net iets te lang, dan plan je met de knooppuntenplanner een kortere variant.

Wandelnetwerk Noord-Holland helpt je op een andere manier op weg. Op wandelnetwerknoordholland.nl geef je de plaats in waar je wilt starten. Je zoomt meteen in op die locatie op de kaart, waar je vervolgens zowel knooppunten als uitgezette routes vindt. Lekker wandelen aan het strand bij Callantsoog of door de Schoorlse duinen!Klassiekers
Oost-Nederland staat bekend om zijn uitstekende mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Op gelderseroutes.nl vind je natuurlijk talloze routes op de Veluwe, maar ook Rivierenland en de Achterhoek bieden volop leuks, zoals de Achtkastelenroute. De route is meteen beschikbaar als PDF, GPS-bestand of print en er is ook een handige app. En Twente is een van de grootste regio's die volledig is ontsloten door wandelknooppunten. Op wandelenintwente.nl kun je zelf plannen, maar er zijn ook bestaande routes te downloaden. De site biedt relatief veel korte routes, tussen de drie en tien kilometer, dus ideaal voor het hele gezin!

Tekst: Mirjam de Graaf | Beeld: NBTC