Kindvriendelijk Zuid-Duitsland

Binnen een overzichtelijke dag rijden vanaf Nederland, kun je je in een compleet andere wereld wanen. Eentje met eeuwenoude naaldbomen om in te klimmen. En bergen om in te wandelen of om vanaf te rodelen. Een bestemming die bovendien verrassend kindvriendelijk is. We nemen je mee naar het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland!Je verwacht het misschien niet, maar het Zwarte Woud is écht een bestemming voor het hele gezin. Vanaf Utrecht zit je in een kleine zeven uur in Freiburg. Prima te doen dus als je niet te lang wilt autorijden met (kleine) kinderen!

Freiburg
Die kindvriendelijkheid begint al in de omgeving van Freiburg. Op onze heenreis maken we een eerste stop bij natuurpark Mundenhof. Lekker om de benen te strekken en de kinderen even uit te laten razen na een paar uur stilzitten op de achterbank. In dit 38 hectare grote natuurpark leven, behalve dieren uit het Zwarte Woud, zoals bevers, herten, reeën, ganzen en eenden, ook kamelen, apen en beren. Daarbij is een bezoek aan dit grootste dierenpark van Baden-Württemberg gratis en zijn er volop plekjes om gezellig met het hele gezin te picknicken en te spelen.We verblijven op camping Am Möslepark op slechts een paar kilometer van de stad Freiburg. Een zeer nette camping met nieuwe faciliteiten vanaf 2014 en overzichtelijke kampeerplaatsen en gezellige groene veldjes. Dat groen zien we ook in Freiburg terug, waaraan het de naam ‘groene stad’ te danken heeft. De hippe wijk Vauban is een aanrader om doorheen te wandelen, met veel parkjes, speeltuintjes en leuke plekjes om iets te drinken. De sfeer is hier ontspannen en vriendelijk en de bewoners zijn een mix van jong en oud. Dat heeft alles te maken met de opzet van de wijk: met gemeenschappelijke moestuinen en complexen waar senioren en jongeren bewust gemixt wonen, zodat ze elkaar kunnen helpen. Een gids kan je heel veel vertellen over deze wijk in opkomst!
Ga je naar het centrum, dan valt vooral de kathedraal op. De toren van de kerk is ruim 116 meter hoog en wordt gezien als meesterwerk van de gotische bouwstijl. Het interieur van de kerk is net zo mooi als de buitenkant. De kathedraal zelf is gratis te bezichtigen, tegen betaling kan ook de toren beklommen worden. Rondom, op het Münsterplatz, is dagelijks markt (behalve op zondag) van 7.00 – 13.30 uur. Kun je gelijk even de dagelijkse boodschappen meenemen!

Tip: het Münsterplatz is een gezellig plein met vele restaurants en biercafés waar je kindvriendelijk kunt eten tegen schappelijke prijzen.

Langste kabelbaan
Sinds 2009 brengt ecostroom de cabines van de langste kabelbaan de Freiburger Hausberg op. Tijdens de tocht omhoog met de Schauinslandbahn genieten we zeker een half uur van de prachtige vergezichten over de bergen en bossen van het Zwarte Woud. Dat de zon de prachtige herfsttinten van de bomen nog beter uit laat komen, is een mooie bijkomstigheid!Eenmaal boven wandelen we naar de Silberbergwerk mijn, waar we een spannende familierondleiding krijgen van een echte mijnwerker. De mijn is inmiddels niet meer in gebruik, maar met een gele helm en hoofdlampje dalen we af in de mijn en krijgen we te horen hoe het vroeger was om in de mijn te werken. Voor de kleinste schachten werden kinderen in gezet, iets wat de kinderen van nu zich niet meer voor kunnen stellen!

Tip: blijf je een paar dagen in het Zwarte Woud? Maak dan gebruik van de WelcomeKarte. Dit driedaagse combiticket biedt je gratis vervoer, bijv. in en rond de stad Freiburg en geeft bovendien toegang tot de schauinslandbahn.

Hoogste punt
Een halfuurtje rijden richting het zuidoosten brengt ons bij de Feldberg, het hoogste punt van het Zwarte Woud. Ook hier wordt aan de kinderen gedacht, want in het Kletterwald kunnen kleine en grote apen via verschillende parcours in de bomen klimmen. Als de kinderen hoger en hoger geklommen hebben, besluiten we het nog een stukje hogerop te zoeken en pakken we de gondel naar de top van de berg voor adembenemende vergezichten. Alleen als het weer het toelaat, want als het mistig is, is de gondel buiten gebruik.Op de Feldberg bezoeken we ook het bezoekers/natuurcentrum waar we veel te weten komen over de natuur. Feldberg ranger Achim geeft een interactieve rondleiding en veel dingen mag je ook aanraken en zelf ontdekken. Klein minpuntje: voor kleine kinderen is het lastig te volgen in het Duits, maar daar wordt volgens de ranger aan gewerkt.

Tip: wil je weten hoe een glasblazer te werk gaat? Bij Glaskunst Altglashütten in Feldberg kun je zonder afspraak binnenlopen, rondkijken en eventueel een glazen souvenir scoren.

Titisee
Tot slot doen we wat andere toeristen in het Zwarte Woud ook doen: we gaan koekoeksklokken kijken in Titisee! Het vakantieoord aan het meer ligt er dit najaar zonnig bij en dus is het er druk met bezoekers. Vanaf de hoofdstraat naar het meer zijn de koekoeksklokken al niet meer te tellen. Om het getik uit het hoofd te krijgen stappen we in een rondvaartboot die ons over het spiegelgladde meer vaart. De verschillende campings aan het meer zijn al druk met de voorbereidingen voor de winter. Bovenop de berg zien we de nog groene skipistes… Met de najaarszon op ons gezicht kunnen we ons nog even niet voorstellen dat dit gebied ook zeer bekend is als skigebied!Tip: wie echt mooie koekoeksklokken wil zien gaat hiervoor naar Drubba aan de Seestraße. Je kunt er ook een rondleiding krijgen en zien hoe de klokken – met veel precisie – gemaakt worden. Al vind ik ze persoonlijk niet mooi, vakwerk is het wel.Rodelen
Typisch voor het Zwarte Woud zijn de vele rodelbanen. Je vindt ze er in klein en groot en in steile (dus snelle) en minder steile varianten. Nu hadden we ontdekt dat de beste rodelbaan in Todtnau te vinden is en dus mag die tijdens deze kindvriendelijke trip niet ontbreken. De Hasenhorn rodelbaan brengt je in enige minuten van 1065 meter hoogte weer naar beneden. Niet voor angsthazen, want als je de rem nauwelijks gebruikt ga je toch met een rotvaart de berg af! Om vervolgens – zoals onze kinderen doen – direct weer naar de ingang te rennen voor nog een ritje.Een andere optie is om de kabelbaan naar boven te nemen en vanaf daar te gaan wandelen. Er zijn prachtige routes uitgezet, die je ook weer beneden brengen, zoals de drie kilometer lange wandelroute terug naar het centrum van Todtnau. Zijn je kinderen gek van mountainbike? Dan zijn er speciale trails uitgezet die je kunt volgen.

Tip: leuke uitjes, campings en wandelroutes voor het hele gezin op een rijtje? Kijk dan op blackforest-tourism.com (Engelstalig).

Een weekje nazomeren in het Zwarte Woud? Het is ons heel goed bevallen. Niet ver van huis, maar toch een compleet andere omgeving. Eenmaal geïnstalleerd op de camping vind je, op korte reisafstand van elkaar, heel veel verschillende activiteiten die voor het hele gezin leuk, spannend of interessant zijn!

Bekijk hier alle campings in het Zwarte Woud. 

Tekst en beeld: Janine Klein