Een plaatje van een camper

Hoera, het is feest bij Knaus. Omhangen door slingers en ballonnen viert vooral de consument deze verjaardag mee. Het bedrijf bestaat vijftig jaar en brengt om die reden enkele aantrekkelijke actiemodellen op de markt. Vooral van de halfintegrale camper 650 MF was ik onder de indruk vanwege zijn luxe uitstraling en ruimtelijke indeling. Goede reden om deze camper eens nader aan de tand te voelen.

Knaus

Opbouw
De Knaus Celebration 650 MF is gebouwd op het beproefde Fiat Light breedspoorchassis. Standaard zorgt een 2,3 liter Multi-jetmotor van 130 pk  voor de aandrijving. Een gebruikelijke combinatie die garant staat voor vele kilometers zorgeloos reizen. De carbon accenten en striping aan de buitenzijde geven deze wagen een “feestelijke” en eigentijdse uitstraling. Rechtsachter maakt een serviceluik het mogelijk van buitenaf tafel en stoelen onder het bed op te bergen. Aan deze zijde vind je ook de gaskast voor twee flessen van 11 kilo. Onder andere een groot panoramadakluik, de dakreling en zelfs de luifel horen bij de standaarduitrusting van deze camper.

Wonen
‘Wat licht en gerieflijk’, is mijn eerste gedachte als ik deze camper binnenstap. De crèmekleurige bekleding – leer in combinatie met stof – en de grote dakluiken voeden dit gevoel. In de zithoek kunnen zes personen plaatsnemen op de dinettebank, de royale zijbank en de twee voorstoelen. De donkere houtkleur van de bovenkasten en het tafelblad in combinatie met de houten “scheepsvloer” zijn een schot in de roos. ’s Avonds maakt de indirecte sfeerverlichting het plaatje compleet. Door de twee zijramen in de zithoek houd je goed contact met het buitenleven. Het grote dakluik boven de zithoek is elektrisch bedienbaar. Gemak dient de mens, nietwaar? Zelfs de kapstok is niet vergeten, deze hangt direct bij binnenkomst naast de deur. Compleet met een grote spiegel en een lage kast is dit een gezellig hoekje geworden.

Koken
Het keukenblok is, qua kleurencombinatie en indeling, een echte blikvanger. Het is geplaatst tegenover de toegangsdeur en biedt veel bewegingsruimte.
Het voor Knaus kenmerkende langwerpige gasstel met drie kookpitten is ook hier gebruikt en zorgt voor veel extra werkruimte op het aanrecht. Een zee aan opbergruimte vind je in de grote laden en de hoekkast onder het aanrecht. De crèmekleurige kasten vormen een mooi contrast met het donkere aanrechtblad. Het grote raam hierboven geeft gezelligheid en geopend maken de kookluchtjes snel plaats voor frisse lucht. Kortom: een eldorado voor de keukenprins en -prinses onder ons. Tegenover het keukenblok is de grote koel-vriescombinatie van Dometic op stahoogte geplaatst. Fijn om zonder te bukken je levensmiddelen te kunnen pakken.

Slapen
De doorgang naar de ‘slaapkamer’ kan worden afgesloten met een vouwdeur. Het Franse bed is smal, zoals gebruikelijk bij dit type bed, doch ‘liefde maakt een smal bed breed’. Het is voorzien van goede matrassen en lattenbodems. Het voeteneinde kan eenvoudig omhoog worden gezet met een veersysteem, waardoor de bergruimte bereikbaar wordt. Aan het hoofdeinde, onder de bovenkasten, zijn twee halogeen leeslampjes gemonteerd, die afzonderlijk zijn te bedienen. Een klein dakluik boven het bed verzorgt de ventilatie en bij warm weer kan het raam in de zijwand voor extra verfrissing zorgen. Aan kastruimte is in deze camper geen gebrek. Naast de vele bovenkasten heb je ook nog de beschikking over een grote hang-legkast. Deze staat tussen het keukenblok en de toiletruimte.

Douchen
De stevige toegangsdeur naar de “natte cel” is afgewerkt met een crèmekleurig binnenpaneel. Deze toiletruimte heeft een praktische indeling. De ruime douchecabine staat in het achterste gedeelte en heeft een doorzichtige kunststof vouwdeur. Het Dometic draaitoilet is daarvoor geplaatst en biedt voldoende zitruimte. Een hoekwastafel met boven en onder kastruimte en lichtspotjes maken het geheel af. Een klein dakluik zorgt voor frisse lucht.

Rijden en reizen
Met deze “verjaardags”-camper is Knaus erin geslaagd om voor een bijzondere prijs, ruim € 60.000, een zeer complete en luxe camper aan te bieden. Voor twee reizigers een fijne camper met veel bewegingsruimte. De zithoek is riant en wanneer het wat krap bemeten bed geen probleem oplevert zal deze camper je veel reis- en woonplezier opleveren. Daarnaast is nog de keuze uit een halfintegraal, de 650 MEG, met twee eenpersoonsbedden. Omdat de keuken hier rechts van de toegangsdeur is geplaatst maakt deze deel uit van de zithoek. Bij deze indeling is het ruimtegevoel daarom aanzienlijk minder.

Knaus

Facts
Merk/type: Knaus Celebration 650 MF
Basisauto: Fiat Ducato 35 met 2,3 liter Multi-jetmotor
Afmetingen: Buitenmaten: 711 cm lang, 272 cm hoog en 230 cm breed
Gewichten: Rijklaargewicht 3.042 kg + laadvermogen van 458 kg
Prijs: Bekeken standaard versie € 61.990
Importeur: Knaus Nederland
Website: Knaus.nl

* Rijklaargewicht volgens Europese richtlijnen betekent: inclusief 100 procent gevulde schoonwatertank, 90 procent vulling van de brandstoftank en 90 procent gasvulling.

Tekst en beeld: Kees Witvliet

Gerelateerde artikelen

Ook voor kids een toffe slaapplek
Sportief en Stijlvol
Zorgeloos genieten
Meer Engelse caravans naar Nederland
Kampeertrends
Snelle tenten
Caravan van de Toekomst
Nieuwe modellen: Sprite Super
Vernieuwde Universal 420
Spaans opzetgemak
Nieuwe Fiat Ducato motoren
Voorjaarsmodel Sterckeman
Beschuit met muisjes...
Praktische en stoere gezinscamper
Een camper met plaats voor veel vrienden
Comfortabele gezinscamper
Wegwijs in camperland