Het andere Frankrijk: La Lorraine

Op de Hohneck, de derde grote berg in de Vogezen, worden we in het restaurant in het Duits aangesproken. Verwarring alom: ‘Zijn we dan niet meer in Frankrijk?’ Niets blijkt minder waar, al zet ons gevoel ons deze reis meerdere malen op het verkeerde been. La Lorraine (Nederlands: Lotharingen) is duidelijk anders dan we van Frankrijk gewend zijn.

Lorraine

Dat gevoel begint al bij ons bezoek aan Metz, de hoofdstad van de regio. De stad, aan de oever van de Moezel, heeft de afgelopen decennia regelmatig van stuivertje gewisseld tussen Frankrijk en Duitsland. In de Frans-Duitse oorlog werd het in 1871 de hoofdstad van het Duitse Lotharingen, tot 1919 toen de Fransen hun stukje Frankrijk weer opeisten. In de Duitse periode groeide de stad door een flink aantal Duitse immigranten. In het straatbeeld van de stad is dit dan ook duidelijk te zien. Veel enorme gebouwen werden in die periode gebouwd. Bijzonder in de stad is de kathedraal van Saint-Etienne, die tot de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk behoort en met zijn hoogte tevens in de top-3 staat van het land. In de kathedraal zijn prachtige glas-in-loodramen van Chagall te bewonderen. Andere bezienswaardigheid? Het Centre Pompidou, museum voor moderne kunst. Het museum is een knap staaltje bouwkunst en fungeert als satellietmuseum van het Parijse Centre Pompidou. Als de avond is gevallen is het pronkstuk van de stad bijzonder mooi uitgelicht.

Europees Dierenpark
Een dierenpark met dieren van Europese afkomst vinden we in Rhodes. Het Parc Animalier de Sainte-Croix (parcsaintecroix.com) herbergt veel vogelsoorten, waaronder ooievaars, maar ook lynxen, beren, boskatten, wolven, bizons, ringstaartmaki’s en herten. Het park is kleinschalig, maar ruim opgezet en de dieren zijn te zien in hun natuurlijke leefomgeving. Voor kinderen zijn hier veel belevingsactiviteiten, ze kunnen meehelpen bij het voeren van de dieren op de boerderij, er rijdt een treintje en er is een blotevoetenpad. 



Ook bijzonder: een overnachting in het dierenpark. In een yurt (Mongoolse tent) tussen de Przewalskipaarden bijvoorbeeld, of in een Serengetilodge aan de savanne, met een fenomenaal uitzicht over de herten, bizons en vogels. Helaas moet je wel ruim een jaar vooraf reserveren en het kan zijn dat je `s nachts wordt opgeschrikt door krijsende pauwen of huilende wolven. Maar een beleving is het wel!

Avontuur in de natuur
Tijd voor meer uitdaging: we gaan op zoek naar avonturenparken in de regio! De Lorraine leent zich perfect voor avontuurlijke uitstapjes in de natuur. Het landschap is glooiend, bossen genoeg, dus er zijn meerdere boomparcours te vinden. De eerste uitdaging is de ‘Tyrolcable’ bij Aventure Parc Pays des Lacs (paysdeslacs.com). In een relaxte zithouding leg je twee kabeltochten over het meer af. Hier hebben ze ook verschillende boomparcours, van laaghangende voor de kleintjes en een parcours op eenzame hoogte voor de echte durfals. Echt geen hoogtevrees? Je kunt hier ook bungyjumpen boven het meer. 



Ook in La Bresse is een avonturenpark. In Bol d’air Aventure (bol-d-air.fr) kun je met de ‘Fantasticable’. Op je buik zoef je hier met een gangetje van 100 km per uur ca. 1,3 km tussen de bomen van de Vogezen door. Je eindigt hier op een platform dat ook dienst doet als startpunt van het bungyjumpen en op weg naar een veilige ondergrond kun je ook nog een stukje van het touwparcours (voor alle leeftijden) door de bomen meepakken. Het engste aan al dit avontuur? Dat was misschien wel de houten touwbrug over de vallei die je naar de diverse activiteiten brengt.

Gérardmer
Minder uitdagend, maar minstens zo sportief, is een bezoekje aan Gérardmer. Je kunt hier ontspannen waterfietsen of een bootje huren, maar je kunt er ook zeilen, surfen of zwemmen. Er mag alleen elektrisch (of op de wind) worden gevaren, dus ontspannend is het hier zeker. Al is er in Gérardmer ook rondom het meer genoeg te doen; je kunt er bijvoorbeeld heerlijk een terrasje pikken of op souvenirjacht gaan.
Tip: Even boven Gérardmer staat de (gratis toegankelijke) Tour de Mérelle. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de hele omgeving. Al kun je er niet met het hele gezin tegelijk naar boven.

Voie Verte
Ontspannend en bijzonder is een fietstocht over de Voie Verte (lavoieverte.com). Deze paden zijn aangelegd op voormalige spoorwegen en zijn daardoor redelijk vlak… met hier en daar een vals plat. Ze gaan dwars door de natuur, langs gorges en via uitgehouwen bergwanden en zijn alleen toegankelijk voor niet-gemotoriseerd verkeer. Je kunt er dus heerlijk en ongestoord wandelen, fietsen, hardlopen en skeeleren. Een echte aanrader, deze ‘groene wegen’.

Fruit op hoogte
Jaren geleden begon de Nederlandse Ingrid van Tiel de pedagogische boerderij ‘Les Fruits d’Altitude’ in Fresse sur Moselle. Voor kinderen een uitgelezen kans om te weten te komen waar groenten en fruit nu echt vandaan komen. Spelenderwijs leren ze alles over het ‘boerenleven’ en worden ze zich meer bewust van de natuur. Ingrid is een enthousiast verteller en bedenkt zelf allerlei leuke spellen en verhalen om de aandacht van de kinderen vast te houden. Leuke bijkomstigheid: wat ze in haar tuin verbouwt kan in de winkel gekocht worden: van kruiden en jam tot bijzondere creaties met bijvoorbeeld pompoenen. Entreegeld en winkelprijzen zijn uiterst schappelijk, maar dat is volgens eigen zeggen ook niet het doel van haar missie.

Stevige kost
De keuken van Lorraine is ingesteld op een actief buitenleven. Ook hier lijken we in sommige gevallen in Duitsland terecht te zijn gekomen. In de Auberge Ferme - waar meer dan 80% van eigen boerderij moet komen - worden we volgestopt met Quiche Lorraine (als voorgerecht!), spätzels, bratkartoffeln en casselerrib en in deze Auberge  - waar uitsluitend met locale producten wordt gewerkt – staan nog meer bratkartoffeln op het menu. Ga je richting Nancy, dan krijg je meer van de Franse keuken op je bord. Die is wel verfijnder, maar qua smaak is het eten net zo lekker. Gelukkig kunnen we wel overal terecht voor een heerlijke Ricard (Franse anijsdrank) als aperitief.

Nancy

Waar Metz vroeger Duits is geweest, geldt dat niet voor Nancy. Sterker nog: Fransen die niet onder het juk van de Duitsers wilden vallen, vertrokken en masse naar Nancy, waardoor de stad opbloeide. En al is het niet alles goud wat er blinkt, het Place Stanislas glinstert je wel tegemoet. Je moet er van houden, de tierelantijnen, gouden poorten, beelden en vijvers, maar een bruisend hart van de stad is het zeker. En dat is bijzonder als je bedenkt dat een groot deel van de stad na de Eerste Wereldoorlog weer moest worden opgebouwd.

Meer dan een camping
Een camping met de luxe van een hotel. Zo kun je camping Le Domaine de Champé (domaine-de-champe.com) in Bussang wel omschrijven. Naast heerlijke kampeerplaatsen tussen de bomen en aan een beekje, verhuren ze hier ook super-de-luxe chalets, met dubbele slaapkamers en een badkamer en suite. Op de camping vind je een buitenbad en een spa-complex en vanaf deze zomer is er ook een binnenbad gerealiseerd. Ook de bar en het restaurant zijn allesbehalve standaard. De gerechten op de kaart doen niet vermoeden dat je op een camping zit!

Wil je meer weten over de regio Lorraine, over de steden, activiteiten, gastronomie of bezienswaardigheden? Kijk voor actuele informatie op toerisme-lorraine.eu/nl of ga naar mijnfrankrijkgids.nl. 



Lorraine

Met de trein
Dat veel mensen over de Route du Soleil voorbij razen en de regio links laten liggen is voor ons onbegrijpelijk. Het is prima te rijden op één dag en ook met de trein ben je er in slechts 6 uur. Van Amsterdam ga je met de Thalys naar Parijs Gare du Nord, vervolgens één halte met de metro naar Gare d’Est en daar stap je in de volgende snelle trein naar Metz of Nancy. Comfortabeler reizen (reserveren nodig) is onmogelijk!

Tekst en beeld: Janine Klein