Kunstzinnig Langeland

Zelden zagen wij tijdens onze rondreis zoveel galerieën, pottenbakkerijen en andere kunstzinnige winkels als op het Deense schiereiland Langeland. Getipt door de eigenaresse van onze camping, volgden we dan ook de ‘kunstenaarsroute’ over het eiland en deden bijzondere ontdekkingen…

Langeland

Die kunstroute loopt van de schilderijen in olieverf in Lohals in het noorden, dwars over het eiland om te eindigen in Bagenkop, bij een keramiekgalerie. Een prachtige route over het gehele eiland, die je gelijk meer van de omgeving en de plaatsjes laat zien, maar die bovenal een goede indruk geeft van de vriendelijkheid van de bewoners.

Rudkøbing
De plaatsjes die we onderweg tegenkomen stellen qua grootte eigenlijk niet zoveel voor. Ze zijn veelal onderhevig aan lintbebouwing - met wel veel kraampjes langs de weg met verse groenten en fruit tegen spotprijzen! - en voor je het weet ben je het plaatsje alweer uit. Ben je er in het voorseizoen, dan kun je je wel vergapen aan de felrood gekleurde klaprozenvelden of de knalgele koolzaadweiden.

Wel noemenswaardig is Rudkøbing, redelijk centraal op het eiland gelegen. Dit is een havenstad van formaat waar je heerlijk kunt shoppen en waar genoeg terrasjes te vinden zijn. De stad heeft naast het gezellige centrum ook sfeervolle havens, een heerlijk strand en veel bezienswaardigheden. Zo zijn er nog veel oude huizen te vinden in het oude gedeelte van de stad, waar je kunt wandelen door de smalle straatjes en steegjes. Ook in Rudkøbing is het handwerk tot kunst verheven en zie je veel musea, galerieën en ateliers.

Aanraders:
  • Het Langeland Museum in Rudkøbing met oudheidkundige verzamelingen;
  • Aquazoo in Rudkøbing, met vele soorten zoet- en zoutwatervissen;
  • Zeevissen vanuit Rudkøbing Havn worden diverse zeevistochten georganiseerd. Je kunt hier overigens ook prima vanaf de kust vissen of in één van de vele Put & Take visparken (meren die zijn gevuld met forel);
  • Golfen. Bij Tryggelev ligt de 18 holes golfbaan van Langelands Golf Klub;
  • Het jaarlijkse 'Langelands Festival' in juli (in 2011: 23 t/m 30 juli) trekt meer dan 20.000 bezoekers naar Rudkøbing. Het festival heeft muziek en activiteiten voor de hele familie;
  • Het Skovsgård museum vertelt je veel over het leven van het dienstpersoneel.

Bagenkop
In het uiterste zuiden, en niet ver van onze camping, ligt Bagenkop. Het oude vissersplaatsje telt slechts ca. 600 inwoners en ligt op de punt van het eiland. De oude haven is tevens het centrum van de plaats, waar je een aantal eetgelegenheden (heerlijke verse visgerechten) en winkels vindt. Bagenkop is vooral bekend om zijn vismarkt. In het centrum van Bagenkop lenen de kleine, scheve huisjes zich perfect voor echte vakantiekiekjes. Net buiten Bagenkop liggen de grafkelders van Julbjerg Jættestue, die ieder jaar op veel toeristen kunnen rekenen.

Koude Oorlogmuseum
In de tijd van de Koude Oorlog was op Langeland een belangrijk zenuwcentrum ingericht, om de vaarroutes (en de Russen) nauwlettend in de gaten te houden. Om deze reden is er dan ook een Koude Oorlog museum (Koldkrigmuseum) te vinden nabij Bagenkop, op het vroegere Langelandsfort. Je kunt hier op je gemak de route door het bos en over het licht glooiende landschap volgen van de kanonnen naar de kille klamheid van de bunkers. Onderweg nemen we ook een kijkje in de onderzeeboot en inspecteren we de straaljagers die in de hangars staan opgesteld.

Tip: neem een picknickmandje mee voor onderweg, er is meer dan genoeg ruimte en er staan diverse picknicktafels om even rustig bij te komen en te genieten van het uitzicht.

Stranden
De totale kustlijn van Langeland bedraagt 140 kilometer, enerzijds stijl en met rotsen, anderzijds met brede zandstranden. Dichtbij de haven van Rudkøbing ligt het kindvriendelijke zandstrand Bellevue Strand. Je kunt hier zwemmen, zonnen en allerlei watersporten beoefenen. Voor windsurfers is het strand bij Dageløkke zeer geschikt, maar het mooiste zandstrand van Denemarken is Ristinge Strand in het zuiden van Langeland. Het water aan het 10 km lange strand is bijzonder schoon en is rustig en ondiep.

TranekærSlot
Tranekær bestaat uit mooie oude vakwerkhuizen en een prachtig rood stenen slot, met een slottuin en molen. Het is de grootste herenboerderij van Langeland. Vanaf de heuvel waarop het slot ligt heb je prachtig uitzicht. Het slotpark is één van de grootste van Denemarken, hierin vind je ook het ‘Ticon’, waar kunstenaars hun natuurkunst tentoonstellen. Met een kleedje neerstrijken aan de waterkant is absoluut geen straf. Sterker nog: er staan speciaal picknicktafels voor dit doeleind.

Camping
Op Langeland verbleven we op camping Ristinge (ristinge.dk), die wordt gerund door de zeer vriendelijke en behulpzame Alice Pico Andersen. Op de camping is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nieuwe speeltoestellen voor de kinderen en een gloednieuw sanitairgebouw, met daarin ook speciale familiedouches. De camping is ruim opgezet en heeft naast seizoens- en toeristenplaatsen ook een aantal hutten te huur, zowel de simpele versie (zonder badkamer) van 20m² en 25m² als luxe hutten, die zijn voorzien van twee slaapkamers (totaal 5 slaapplaatsen), een uitgebreide keuken, een prima badkamer, televisie en verwarming. Enige minpuntje van deze luxe hutten is dat er geen bank in staat om `s avonds languit op te kunnen liggen.

Op de camping zijn vervolgens nog een aantal appartementen (2 etages, 42m² in totaal) voor 4-6 personen gesitueerd en er is een recent vernieuwd zomerhuis van 77m² te huur. De camping is rustig gelegen en in de ochtend kun je verse broodjes – en meer - in de campingwinkel halen. Daarnaast kon je er minigolfen. Al met al een zeer verzorgde en kleinschalige camping met bijzonder vriendelijke medewerkers, in een rustige en groene omgeving.

Feitjes
Het eiland Langeland ligt in Zuid-Denemarken en ligt tussen de Grote Belt en de baai van Kiel. Met een kleine 15.000 inwoners is het 60 km lange eiland dunbevolkt te noemen. Je bereikt het eiland via de (gratis) brug over de Lillebaelt van Frederica naar Middelfart op Funen. Vervolgens rijd je via de rondweg bij Odense naar Rudkøbing op Langeland. Tip: je kunt er ook voor kiezen om de boot te nemen vanaf Fynshav op het vasteland naar Bojden (overtocht ca. 50 minuten, met een personenauto kost een enkele reis DKK 275,-). Je bespaart er niet veel tijd mee, maar je krijgt wel het ultieme vakantiegevoel en een mooi uitzicht op de kustlijn!

Tekst; Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier