Midden in het hart van Limburg

Watersport is veelal niet de eerste associatie met de provincie Limburg. Wat weinig mensen echter weten is dat in Midden-Limburg het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland ligt: De Maasplassen. Een waterrijk gebied dat wordt omsloten door prachtige natuurgebieden en typisch Limburgse steden en dorpjes, met Roermond als bruisend hart. Volop waterplezier met stedelijke charme en Limburgse gastvrijheid op een steenworp afstand.

Limburg

De Maasplassen bestaan uit een uitgestrekt netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. De Limburger en vaste bezoekers van de Maasplassen weten niet beter, maar het hele gebied is geliefd en geroemd om de meest uiteenlopende watersporten. Je kunt er onder meer zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën en duiken. De populairste duikplaatsen zijn te vinden in Maasbracht, Panheel en Thorn. Er zijn mooie dagstranden met veel speelplezier voor kinderen, zoals het bij Panheel gelegen Fun Beach. En bovendien beschikt het gebied over uitstekende stekken om een vishengel uit te gooien. Een leuke manier om een indruk te krijgen van de Maasplassen is door het maken van een boottocht. Dat kan natuurlijk met een reguliere rondvaart of met de eigen sloep. Zelf geen motor- of zeilboot in de garage? Dan is huren wellicht een optie -eventueel in combinatie met een korte opleiding of cursus.

Twiken, skiken of gewoon hiken
Niet iedereen beschikt over de benodigde zeemansbenen. Gelukkig kun je de Maasplassen en de omliggende Maasstadjes ook goed verkennen te voet of per fiets. Bij de VVV winkels helpen ze je op weg met leuke en verrassende tours. Wie van avontuur houdt kan zich wagen aan skiken (ofwel langlaufen op wieltjes), trachten z’n balans te behouden op een segway of deelnemen aan de zogenaamde twike-tour vanuit Thorn, waarbij je in een tweezits driewieler op pad gaat. Maar natuurlijk kan de omgeving ook gewoon worden verkend met een ontspannen wandel- of fietstocht, al dan niet onder begeleiding van een gids. Een tocht die af en toe wordt onderbroken door een veerpontje om aan de overkant te komen.

Een groot voordeel van het gebied is dat de afstanden tussen de verschillende plaatsen klein zijn. Zo is het zelfs mogelijk om alle Maasstadjes in Midden-Limburg op één dag te bezoeken via een verbinding over het water, verzorgd door Rederij Cascade. Beslist de moeite waard, want de pittoreske plaatsjes hebben een rijke culturele geschiedenis, die nog altijd zichtbaar is. En genoeg terrasjes voor een welverdiende pauze.

Het vorstendom Thorn
Een bezoek aan Thorn kan op een zonnige dag letterlijk een oogverblindende ervaring zijn. Nergens in Nederland vind je meer witte gebouwen. Thorn doet zijn bijnaam als het ‘witte stadje’ dan ook eer aan. De geschiedenis van Thorn leest als een sprookjesboek en voert terug naar het laatste kwart van de tiende eeuw. Het Land van Thorn, dat Thorn en omgeving omvatte, had de status van een miniatuurvorstendom, met een eigen munt en eigen rechtspraak. Bijzonder aan het Land van Thorn is dat het een vrouwelijke heerschappij was met aan het hoofd een abdis, bijgestaan door twintig adellijke dames. Met de komst van de Fransen, in 1794, kwam er abrupt een einde aan het vorstendom. De kenmerkende witte kleur van Thorn stamt uit deze tijd en had te maken met de Franse manier van belastingheffing. Momenteel is de kern van Thorn een beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn de met maaskeien geplaveide straatjes, de prachtige Abdijkerk en het gemeentemuseum het Land van Thorn.

Eiland in de maas
Op het ‘Eiland in de Maas’ liggen twee plaatsen, het vestingstadje Stevensweert en het meer landelijke Ohé en Laak. Stevensweert vormt letterlijk de grens tussen Nederland en België en wordt ook wel de Grensmaas genoemd. Het is een schilderachtig plaatsje. Al wandelend passeer je eeuwenoude monumenten, de authentieke dorpspomp op de markt, de torenruïne van het kasteel, oude lantaarns en een origineel vestingkanon bij de Maaspoort. Een gedeelte van de originele vestingwerken is bovendien in zijn oude glorie hersteld. Het landelijke Ohé en Laak vormt de zuidelijke helft van het Eiland in de Maas. In de kern Ohé ligt het monumentale kasteeltje Hasselholt, een edelmanshuis uit de 16e eeuw. Het enige overgebleven kasteel van de drie die Stevensweert en Ohé en Laak kenden.

Roermond, het stedelijke hart
Met de Maasplassen aan de poorten van de stad heeft Roermond het beste van twee werelden: waterrecreatie en een bruisende stadskern. Het gezicht van de stad wordt bepaald door de prachtige monumentale gebouwen zoals het Stadhuis en de St. Christoffelkathedraal. Winkelen doe je hier in historische setting, maar met een gevarieerd aanbod: van speciaalzaken tot aan het Designer Outlet Center. De evenementenkalender is goed gevuld en het zuidelijke Bourgondische karakter is duidelijk voelbaar in de restaurants, kroegen en op de terrassen. Niet zo gek dus dat Roermond verkozen was tot Beste Binnenstad 2009-2011.

Voor meer informatie, tips en ideeën over een vakantiebestemming in eigen land kijk je op de website lekkerweg.nl. Voor meer informatie over de Maasplassen: vvvmiddenlimburg.nl.

Limburg

Tekst: Elske Schreurs | Beeld: NBTC & VVV Midden-Limburg