Magisch Andalusië

Er zijn van die bestemmingen die je in het hart raken. Omdat ze zo mooi zijn en zo vol historische schatten. Of omdat ze zo’n lekker klimaat hebben, je er vingerlikkend lekker kunt eten of omdat de bevolking je heeft betoverd met haar vriendelijkheid. Voor ons is Andalusië zo’n bestemming, die we voor altijd in ons hart hebben gesloten en waar we meer dan eens naar terug willen keren.De Spaanse regio Andalusië is één van de zeventien autonome regio’s die het land kent en is ook de grootste regio van het land, met Sevilla als trotse hoofdstad. Andalusië is zowel qua historie als cultuur bijzonder kleurrijk, met zoveel Moorse bezienswaardigheden dat je aan tien vingers tekort komt. We trekken onze wandelschoenen aan, nemen de rugzak mee en beginnen onze rondreis door dit prachtige gebied. We starten in Málaga en gaan via Granada naar Córdoba, Sevilla en via het hooggelegen Ronda terug naar Málaga.

Málaga
Er zijn slechtere plekken om onze rondreis te starten. Málaga is op en top Spaans en biedt naast veel historische bezienswaardigheden een overzichtelijk autovrij stadscentrum, een heerlijke lange boulevard langs de haven, om in de avonden te flaneren, en voldoende terrasjes en bodega’s voor de innerlijke mens. We bezoeken hier het Alcazaba, een Moors fort, als voorproefje op wat ons in deze regio nog verder te wachten staat. Daarna bezoeken we het Romeinse theater en na een stevige klim komen we ook bij het Gibralfaro kasteel, met prachtig uitzicht over de stad en de haven. Tot slot wandelen we in de tuin van de kathedraal van Málaga, waar sinaasappelbomen kleurrijk afsteken tegen de witstenen torens. Op het Plaza del Obispo strijken we neer. Niet alleen om de sfeer van de stad in ons op te nemen, onder het genot van een glaasje tinto met een tapa, maar ook om ons te vergapen aan zoveel pracht en praal.Campingtip: aan de kust kun je overnachten op Camping Torremolinos op slechts een paar honderd meter van het strand van Los Alamos. De camping heeft ruim 100 kampeerplaatsen en ook een aantal verhuuraccommodaties. Op slechts 200 meter van de camping is de bushalte, waardoor Torremolinos (2 km) en Málaga (7 km) binnen handbereik zijn. Of parkeer je auto aan de rand van de stad en ontdek de stad te voet!

Granada
Het hoogtepunt van onze reis laat niet lang op zich wachten. Vanaf huis hadden we al kaartjes gereserveerd voor het Alhambra, om zeker te zijn dat we met een Nederlandstalige gids dit grote paleizencomplex uit de tijd van de Moren kunnen bezoeken. En dat is dan ook onze tip: regel het zeker 3 maanden voor bezoek. Er worden wel veel, maar nog steeds beperkt, mensen toegelaten tot dit hoogtepunt en ter plekke je kaartjes regelen is niet te doen.Reistip: reis vanaf Málaga niet over de A-45 en A-92 naar Granada, maar rijd via het Parque Natural Montes de Málaga via Alhama de Granada naar Armilla. De reis duurt langer, maar de route is ontelbaar keer mooier!

De Moren heersten over Spanje tot de zestiende eeuw. Verspreid over Andalusië zijn nog veel aandenkens aan deze tijd terug te vinden, al zijn vele gebouwen ook met de grond gelijk maakt door de christelijke opvolgers van de islamitische Moren. Het Alhambra spant de kroon en prijkt op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het paleizencomplex bestaat uit torens, zalen, patio’s en prachtige tuinen en kenmerkt zich door verschillende bloem- en sterpatronen en hoefijzervormige bogen. Het complex torent hoog boven de stad uit, een treintje brengt je naar boven.

Dankzij de gids krijgen we veel te weten over de historie van deze prachtige paleizen. De bijzondere kleur steen, de versierde bogen, de prachtige bloemenweelde: overal waar we kijken is wel iets moois te zien. Wanden, plafonds en vloeren zijn allemaal betegeld of voorzien van die zo karakteristieke mozaïeken. We raken niet uitgekeken, maar de gids heeft tijd meegekregen en sommige zalen kom je alleen met gids binnen, dus meelopen is vereist. Eenmaal buiten de paleizen in de tuin kun je rustig nog wat tijd verpozen, maar binnen de muren heerst een – voor Spaanse begrippen – geordend ritme. Als laatste bezoeken we het zomerpaleis. Dit ligt aan de overzijde van de heuvel van het hoofdpaleis en geeft een fantastisch uitzicht over de historische bouwwerken én de stad!

Stad tegen de heuvels
Granada is gebouwd tegen de heuvels waardoor goede schoenen onontbeerlijk zijn. We lopen tijdens ons bezoek wat af en dalen van het Alhambra af, terwijl we naar de kathedraal lopen, die in veel opzichten afwijkt van andere kathedralen in Spanje. De bouwstijl – van renaissance tot gotisch en barok – en de grootte maken van dit historische gebouw een imposante trekpleister. Bezoek ook zeker het naastgelegen Capilla Real, de grafkapel voor de koningen.


El Albaicín
Heerlijk om rond te wandelen is de oudste Arabische wijk van Granada. El Albaicín. De wijk ligt pal tegenover het Alhambra op een andere heuvel en geeft je daarmee fantastisch uitzicht op dit bouwwerk. De Moorse invloed is nog steeds goed terug te zien in deze wijk met smalle straatjes, witte muurtjes en lieflijke pleintjes. Op het Plaza de San Nicolas heb je een prachtig uitzicht. Pak een terrasje en je geniet niet alleen van de sfeer, maar ook van de fenomenale vergezichten op het Alhambra én de Sierra Nevada! In het laaggelegen gedeelte van de stad bezoeken we tot slot nog het klooster. De kerk, sacristie en sacramentstoren zijn absoluut de moeite waard. In de toren is een schitterend plafond te zien van de schilder Palomino.Campingtip: heb je niet teveel eisen, dan is camping Reina Isabel (2 sterren) een prima verblijfplek tijdens je bezoek aan Granada. Er zijn 46 kampeerplekken (let op: ze zijn niet groot circa 70m², er is een zwembad en een restaurant. Bovendien heb je er WiFi en is er een bus die je naar de stad brengt.

Córdoba
We doorkruizen het binnenland van Spanje met de auto. Van Granada gaan we via Alcaudete en Baena naar onze volgende stop tijdens deze rondreis. Córdoba is een verademing na het drukke Granada en we starten onze ontdekking bij de Romeinse brug, die door toeristen en door locals gebruikt wordt om ontspannen over te flaneren en mooi uitzicht op de stad te hebben. Direct naast de brug ligt de Mezquita, de derde grootste moskee ter wereld, met daarbinnen een kathedraal. De vele zuilen maken dit tot een bijzonder bouwwerk waar zowel de islam als het katholicisme onderdak hebben gevonden in vroeger tijden. Direct naast de Mezquita ligt ook het Alcazar de los Reyes Cristianos, wederom een bezienswaardigheid die we op onze lijst kunnen afvinken. De vele smalle straatjes, de leuke binnenpleintjes,;het is heerlijk wandelen door het autoluwe centrum van de stad. Stiekem vinden we deze stad nog authentieker dan Granada, maar misschien komt het ook omdat het minder overstroomd wordt door toeristen.Campingtip: overnachten bij Córdoba deden we in het hart van de stad op Camping Municipal el Brillante (campingelbrillante.com/en). Het terrein heeft compacte plaatsen van maximaal 70m² en is beveiligd. Vanaf de camping loop je zo de stad in, met barretjes, restaurants en winkels om de hoek.

Sevilla
Na de gemoedelijke sfeer in Córdoba rijden we, via Palma del Río en Lora del Río verder naar de hoofdstad van Andalusië. Sevilla herkennen we al van ver aan de Giralda die het symbool van de stad is. En dus is dat ook ons eerste bezoekpunt. De klokkentoren staat op een groot, groen plein, het Patio de los Naranjos. Via een hellende trap, zonder treden, is het mogelijk naar boven te lopen om daar te genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Ook het historische koninklijk paleis staat hier op onze wensenlijst, net als de gotische kathedraal Maria de la Sede. Op het Plaza de España strijken we neer om bij te komen van alle indrukken. Dit bijzondere plein heeft de vorm van een halve cirkel met in het midden een fontein. Aan de rand van het plein staan verschillende historische gebouwen in vrolijke kleuren, zodat het uitzicht niet verveelt.Uitrusttip: te druk of te warm in de stad? In Sevilla zijn mooie parken en hofjes. Eén van de mooiste parken is het Parque de Maria Luisa, nabij het Plazade España. Er lopen prachtige bruggetjes over de waterpartijen en eenmaal in het park vergeet je de drukte van de stad snel!

Persoonlijk zijn we allesbehalve gecharmeerd van het stierenvechten en gelukkig vindt dat ook steeds minder plaats in Spanje. Feit is wel dat het in Andalusië tot de eeuwenoude tradities behoort en om die reden is een bezoek aan een arena onontbeerlijk. In Sevilla is misschien wel de mooiste te zien. La Maestranza, ofwel de Plaza de Toros is de plek waar deze stierenvechten plaatsvinden. Je kunt er kosteloos naar binnen lopen en een kijkje nemen. In de arena is ook een kapel waar de stierenvechters bidden voor een goede afloop. Loop je de arena uit, dan sta je praktisch op de boulevard langs de rivier. Hier is een heerlijk park waar je lekker kunt wandelen en een terrasje kunt pakken. Wij steken de brug over en strijken aan de overzijde van het water neer, zodat we nog mooier uitzicht hebben op de ondergaande zon boven de stad.

Campingtip: camping Doñarrayan Park heeft maar liefst 4 sterren en ligt op zo’n 35 autominuten van de hoofdstad. De camping ligt temidden van het beschermde natuurpark van Doñana en is sinds dit jaar aangesloten bij de campingketen Yelloh! De camping is het hele jaar geopend, telt 55 kampeerplaatsen en zo’n 25 huuraccommodaties.

Ronda
Wederom kiezen we niet voor de hoofdwegen en zetten we met een stift een route uit op de kaart die ons dwars door het binnenland van Sevilla terug naar Málaga brengt. Een route die ons door de prachtige natuur van Spanje leidt, langs de wijngaarden van Prado del Rey, naar het hooggelegen stadje Ronda. Een weg die niet altijd even geschikt is voor de caravan, hoewel je met goede stuurmanskunst ver komt. Er rijden ten slotte ook touringcars over deze wegen! In Ronda, hooggelegen op het plateau genieten we nogmaals van de Spaanse keuken, het prachtige uitzicht over de Spaanse binnenlanden en de bijzondere azulejos (tegels) die ook hier het straatbeeld sieren. In een achterafstraatje kiezen we staande aan de bar de mooiste ham en laten we ons verrassen door de lokale delicatessen. Met een Tinto de Verano (vertaald: zomerwijn) laten we ons alles goed smaken voor we onze reis vervolgen naar onze laatste bestemming aan de kust.Indrukwekkend
Een rondreis door Andalusië is indrukwekkend. De steden zijn stuk voor stuk prachtig en de bezienswaardigheden bijzonder mooi. Toch is een rondreis ook bijzonder vermoeiend. De vele indrukken, de lange dagen te voet op ontdekking, de warmte; het maakt dat we uitkijken naar een paar dagen niks doen aan het strand. En waar kan dat beter dan aan de kust bij Marbella, waar toerisme lijkt te zijn uitgevonden. Toch valt de overgang ons zwaar. Van heerlijke Spaanse hammen en tapas naar broodjes kroket en schreeuwerige proppers op straat, maar als je je niet door de toeristische valkuilen laat afleiden zijn ook hier nog voldoende authentieke plekjes te vinden. Het is in ieder geval een heerlijke plek om te genieten van zon, zee en strand. Een ideale plek om alle indrukken goed op ons in te laten werken, voordat we weer huiswaarts keren.

Campingtip: we kampeerden op camping Cabopino nabij Marbella voor meer rust en ruimte. De camping is ruim, met 270 staanplaatsen in een groot dennenbos en gelegen op slechts een paar meter van het strand. De camping heeft veel faciliteiten, waaronder animatie en bovendien verschillende verhuuraccommodaties.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier