Modernisme met een groen jasje

De invloed van de natuur op kunstenaars als Gaudí is duidelijk terug te zien in zijn projecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Catalonië zijn thuishaven was. De natuur is er inspirerend en veelzijdig. Van de bergen in het binnenland tot aan de golven van de Middellandse Zee.Een uitgesproken stroming
Het modernisme, de Catalaanse kunststroming van 1880 tot 1911, heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten in Catalonië. In Nederland kennen we de stroming als Art Nouveau en Jugendstil. Prachtige ronde vormen, golvende lijnen, bloemen en andere versieringen, het is genieten geblazen. Gaudí, Picasso en Miró zijn de drie bekendste modernisten. De resultaten zijn niet alleen te zien in Barcelona, de omgeving biedt meer dan genoeg mogelijkheden om van het modernisme te proeven.Canet de Mar, Mataró en Argentona zijn plaatsen waar je opvallende gebouwen uit die tijd kunt bekijken. Wij bezoeken Canet de Mar en worden al snel omringd door glas in lood, ijzeren balkons en geglazuurde dakpannen. Een van de panden is Casa Roura waar nu een restaurant in is gehuisvest. Reserveer een tafel en geniet van de sfeer van vroegere tijden. Een aanrader! Wil je meer weten over architecten als Lluís Domènech i Montaner, breng dan een bezoekje aan het plaatselijke museum. Geloof me als ik zeg dat je gedurende je verdere reis door Catalonië met andere ogen naar de gebouwen om je heen kijkt.

De vriendschap tussen Palau en Picasso
In het museum Fundación Palau in Caldes Estrac heeft Josep Palau i Fabre zijn verzameling Catalaanse kunst tentoongesteld. Palau had een goede band met Picasso en heeft de bekende catalogi van het werk van Picasso samengesteld. Het resultaat van deze vriendschap is terug te zien in de collectie van het museum. Er zijn voorbereidingen om in 2014 een speciale tentoonstelling in te richten met andere werken van Picasso (fundaciopalau.cat). De entreeprijs is slechts vier euro per persoon.De berg op
Fietsen buiten Nederland betekent doorgaans dat we te maken krijgen met hoogteverschillen. Voor velen een reden om de fiets te laten staan. Josep bedacht een oplossing. Hij haalt je op van de camping of van een verzamelpunt in de stad en brengt je vervolgens naar de top van de berg. Hij neemt mountainbikes mee en zelfs aan fietskleding en bescherming is gedacht. Ideaal om toch even lekker sportief bezig te zijn. Wij fietsten een route van circa 16 km door het Montnegre i Corredor Park om vervolgens te eindigen op het strand. Je kunt zowel met als zonder begeleiding fietsen. Ook zijn er excursies met de ‘gewone’ fiets zonder de gevreesde hoogteverschillen.

Snuiven
Aan de kust ligt het veel bezochte nationaal park Montseny. Hier kijkt men steeds bewuster naar de verhouding tussen toerisme en natuurbehoud. Een mooi voorbeeld hiervan is de biologische aromatische tuin (Fragàncies del Montseny). Kleine kruidentuinen liggen verspreid over de berg en produceren een heerlijke geur. Thijm, munt, lavendel, etc. Van de kruiden worden verschillende aromatische producten gemaakt, waaronder een heerlijke parfum. Neem vooral een kijkje in de winkel van Naiada en geniet van een puntje kastanjetaart op het terras aan de overkant.Pa voor ontbijt
Nee, m’n vader staat niet op het menu. Pa betekent in Catalonië niet meer of minder dan brood. Het brood wordt vaak ingesmeerd met overrijpe tomaten en knoflook. Zo simpel, maar om je vingers bij af te likken.

Bestek in de lucht
Met meer dan 41.000 hectare is Cadí Moixero één van de grootste natuurgebieden van het land. De berg Pedraforca van 2.497 m hoogte heeft een enorme aantrekkingskracht. De berg heeft de bijnaam ‘de vork’ en de top is alleen door ervaren hikers te beklimmen. Er zijn echter tal van andere mogelijkheden om het gebied te ontdekken. Het informatiecentrum heeft een vijftal routes uitgezet waarbij je met de auto toert en onderweg stopt voor een wandeling variërend van 30 minuten tot vier uur. Wij rijden naar het hoger gelegen Bagà en wandelen naar de bron van de rivier de Bastanery. Het weer is niet fantastisch, maar wanneer we bij een waterval komen laat de zon zich van zijn beste kant zien. Een betoverend effect.Bezuinigen en secundaire arbeidsvoorwaarden
Opstandige werknemers, door slechte werkomstandigheden, en een hoge energierekening brachten zakenman Euseli Güell op een idee. Hij verplaatste zijn textielfabriek van het centrum van Barcelona naar het hoger gelegen Santa Colonia de Cervelló. Daar maakte hij gebruik van de waterkracht voor zijn textielfabriek en voor de werknemers bouwde hij huizen en zorgde hij voor een aantal sociale voorzieningen. Voor het ontwerp en de bouw van de kerk gaf hij Gaudí opdracht. Het werd een laboratorium voor nieuwe technieken. Gebruikmakend van de zwaartekracht voor de vorm en van de materialen die hij ter beschikking had voor de aankleding, legde hij de basis voor een prachtige kerk. Helaas is eigenlijk alleen ‘de kelder’ afgemaakt. Het resultaat is er niet minder om!

Tip:het bezoek is compleet met een rondleiding van Ramon. Vol enthousiasme weet hij de gedrevenheid en inspiratie van Gaudí te verwoorden.

Catalaans
Lange tijd is Catalaans een verboden taal geweest. De taal is nog levendig aanwezig en dat typeert de inwoners. Ze zijn trots en gedreven. Niet voor niets zegt men weleens dat Barcelona de hoofdstad van Spanje is, in plaats van Madrid. Een echte Catalaan hoor je dat echter nooit zeggen. Zij zien Catalonië liever als een zelfstandig land.

Llobregat Delta
De verbazing is groot als we op het parkeerterrein van het natuurgebied van de Llobregat Delta arriveren. We moeten ons gesprek even staken omdat er een vliegtuig over komt. Wie had kunnen bedenken dat die twee hand in hand gaan? Het gebied ligt op de migratieroute van vele vogels en er zijn tal van orchideeën te vinden. Het zoete water ontmoet er de zoute zee en het moerasachtige gebied maant tot stilte. De vogels hebben geen last van de vliegtuigen. En wij? We horen ze niet meer. Ze verdwijnen als vanzelf naar de achtergrond. Het natuurgebied bestaat uit twee delen. Het tweede gedeelte ‘Estany de la Ricarda’ biedt naast wandelen ook de mogelijkheid om te fietsen.Tip: zon, zee en strand. Voor velen de ideale ingrediënten voor de vakantie. In Catalonië zijn veel stranden te vinden met evenzoveel mogelijkheden: flaneren, luieren of actief watersporten. Let bij je keuze qua camping ook op de ligging ten opzichte van het strand. In de mooie catalogi zijn de soms grote hoogteverschillen of de langs denderende trein vaak niet te zien. Check op Google Maps de satellietfoto’s en je wordt niet verrast.

Campingtip
Wil je de mogelijkheid hebben om Barcelona te bezoeken en toch genieten van alle rust en ruimte? Op vier kilometer van Malgrat de Mar vind je de prachtige camping la Tordera. Ruime plaatsen, paden en schone faciliteiten, waaronder een zwembad en een kleine supermarkt. De camping ligt direct aan zee en aan de rivier de Tordera. Er zijn vele soorten vogels te zien en het is een prachtig fietsgebied. 


Tekst en beeld: Sonja Lucardie