Moeders en kinderlogica

Bestaat er zoiets als een ideale camping? Lastig. Want wat de één helemaal niks vindt zal voor een ander dicht bij zijn vakantie-ideaal komen. Kinderen zijn daar een goede maatstaf voor. Als de kids het geweldig vinden zit je goed. Wij denken dat de Drôme dit jaar hoog gaat scoren.


Zoals iedereen zijn ook wij elk jaar op zoek naar de ideale camping. Dat is lang niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je, zoals wij, elke keer naar een andere camping in een andere streek wilt gaan. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde vakantie is dat de kinderen het naar hun zin moeten hebben. Is dat het geval, dan zit je zelf ook goed. Nog niet zo lang geleden bepaalden mijn man en ik samen wat voor camping wij ons kroost zouden voorschotelen. Kinderen hebben nooit problemen met het vinden van vriendjes. We stonden nog niet op onze plek of ze renden al samen met wildvreemde kinderen alsof ze die al jaren kenden. Als we na een week naar de volgende camping vertrokken wisten we dat daar weer nieuwe vriendjes wachtten, maar het was altijd even protesteren bij het vertrek. Onze vaste slotzin was dan altijd: “Nou niet zeuren jongens, we gaan naar de volgende camping. Punt.” Inmiddels zijn de kleuters groot geworden en zijn we in het gezegende 'bezit' van twee pubers van 13 en 14 jaar. Dan is het logisch dat we ze nu betrekken bij de uiteindelijke campingkeus. Bijkomend voordeel: kinderen denken veel logischer dan volwassenen.

Punt
Waar veel volwassen kampeerders wikken en wegen voordat ze uiteindelijk een camping kiezen, zijn kinderen meestal veel sneller klaar. “Deze!” En ze wijzen naar een plaatje met een enorme speeltuin of een super waterpretpark. Wij ouders gaan dan eerst serieus kijken hoe het zit met de andere faciliteiten. Daarna onderzoeken we de rijafstand, de juiste condities en de prijs. En we speuren het complete internet af op zoek naar plussen en minnen van de beoogde camping. Maar de kinderen hebben hun beslissing al genomen. Ze hebben ons taalgebruik ook al gekopieerd en zoals het brutale pubers betaamt krijgen we als antwoord: “Nou niet zeuren mam, we willen naar die camping. Punt.” En wat doe je dan? Je kijkt naar je echtgenoot, en met een nauwelijks zichtbaar knikje valt de beslissing. Vóór je “Oke” kunt zeggen wordt de overwinning al gevierd. “Hoi, we gaan naar die camping toe!”

Châteauneuf
Dit jaar ging de procedure van onze campingkeus wat anders dan andere jaren. Je moet weten dat we na een jaartje Bretagne onze keus weer eens lieten vallen op de zuidelijke helft van La Douce France. Vier jaar geleden waren we in zuidoost Frankrijk bij een camping in de Drôme, een prachtig gebied met een aangenaam klimaat. Het dorp van destijds heette Châteauneuf, maar dat is volgens mij zowat de meest gebruikte dorpsnaam in Frankrijk. Dit Châteauneuf lag aan het riviertje Galaure, op zo'n 80 kilometer ten zuiden van Lyon. Aan de overkant van de Rhônevallei ligt de wat drukkere Ardèche en daarbij vergeleken is de Drôme een oase van rust. We hadden er een prima vakantie en zoals elk jaar streepten we die camping denkbeeldig af op onze lijst van 'al geweest'. Tot zover was er niks aan de hand.

Kinderlogica
Onze kinderen zijn inmiddels vier jaar ouder en hun eisenpakket is ook meegegroeid. Normaal gesproken zou Chateauneuf de Galaure dan ook geen optie zijn, maar vorige maand lazen we dat de camping een nieuwe eigenaar had gekregen. Iris Parc gaat er net zo'n mooie camping van maken als Le Chêne Gris bij Parijs en Le Grand Dague in de Dordogne. Beide campings kennen we al en wat belangrijker is: onze kinderen ook! Vooral de leuke animatieprogramma's hebben grote indruk op ze gemaakt. Toen ze lazen dat deze winter al de hele camping onder handen wordt genomen, inclusief de aanleg van een grote overdekte speeltuin, een 'lazy river' om in je zwemband naar beneden te boemelen plús het nieuwe tiener animatieprogramma, hoorden we het bekende “Deze, mam!” Toen ik inbracht dat we daar al eens eerder waren geweest, dacht ik een sterk tegenargument te hebben. Helaas had ik buiten hun kinderlogica gerekend. “Nou niet zeuren mam, we willen naar die camping. Punt.”

Chateau de Gaulure

Tips van Anneke voor de Drôme:
  • Château de Galaure is een groene camping met Nederlandse animatie. Je kunt kiezen uit een riante staanplaats of een huuraccommodatie in de vorm van een tent of een stacaravan.
  • Het riviertje Galaure stroomt achter de camping. Ideaal voor de kids om urenlang dammen te bouwen of bootjes te laten varen.
  • Op maar een paar kilometer van de camping ligt het Palais Idéal, het rare oosterse kasteel dat de dorpspostbode helemaal in z'n eentje bouwde.
  • Pont-en-Royans is een romantisch dorp met leuke eethuisjes aan de Isère.
  • Willen de kinderen beesten zien? Kies uit driehonderd krokodillen in de krokodillenfarm van Pierrelatte of de papegaaienshows in Eurre.
  • Bij minder weer zijn de grotten van Chorence of het grappige schoenenmuseum in Romans-sur-Isère een idee.

Tekst: Anneke van Ostade

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen