Natuur en avontuur in West-Zweden

Als de Zweden iets goed kunnen, dan is het volop van de natuur genieten. Zodra de zon zich maar even laat zien, wordt het hele gezin opgetrommeld om vooral lekker buiten te zijn en gezamenlijk activiteiten in de overweldigende natuur te ondernemen. Dat het land zich daar bij uitstek voor leent, ontdekken we tijdens onze rondreis door het westen van Zweden.



West-Zweden wordt gekenmerkt door een rotsachtige kustlijn met achtduizend eilandjes, duizenden meren, vredige kanalen en uitgestrekte bossen. De regio telt drie provincies: Bohuslän, Dalsland en Västergötland. Tijdens onze rondreis door deze provincies ontdekken we niet alleen de overweldigende natuur, maar gaan we ook op zoek naar avontuur. En we komen in geen geval bedrogen uit!

Mosselsafari
Eenmaal voorbij Göteborg begint onze rondreis door West-Zweden en stellen we de navigatie in op onze eerste stop in deze regio: de mosselbar in Ljungskile, op ongeveer een uurtje rijden van deze stad. In het kleine vissersplaatsje ligt deze mosselbar direct aan het water, met fenomenaal uitzicht over water en eilandjes. We stappen bij aankomst direct op het schip van Janne Bark. Een echte mosselkweker die met ons op mosselsafari zal gaan. Op zijn M/S Marta varen we het haventje uit en op een ontspannen manier legt Janne meer uit over zijn bedrijf en het kweken van mosselen, terwijl hij koffie serveert op het voordek.



Na een heerlijke vaartocht wijst hij ons op tonnen in het water. Het ziet er georganiseerd uit, want de tonnen liggen op nauwkeurige afstand van elkaar. De mosselkwekerij is eigenlijk onzichtbaar, tot hij een ton optakelt, waaronder een touw hangt, waar de mosselen zich aan vast hebben gehecht met hun ‘baarden’. Van klein tot groot zitten de mosselen dicht op elkaar gepakt. Janne pakt zijn mes en snijdt een hele tros af. Meer dan genoeg voor een goede maaltijd voor ons gezelschap verzekert hij ons met een grote glimlach!

Op de terugweg begint het echte werk. De mosselen moeten wel schoon, voordat ze verwerkt kunnen worden. Met borsteltjes en mesjes staan we met z’n allen om een grote bak. We doen het veel te zorgvuldig volgens Janne, zo komt er nooit eten op tafel. Met de Franse slag gaan we verder en als we eenmaal de haven bereikt hebben, zijn we best trots op het eindresultaat. Onze mosselen worden door Janne naar de keuken gebracht en met een emmer vol schoongemaakte mosselen verschijnt hij niet veel later weer. Dat dit niet onze mosselen zijn, behoeft geen uitleg. Zoveel kunnen de profs niet eens schoonmaken in zo’n korte tijd! Op het terras in de zon is Janne in zijn element. Hij ontsteekt de grote plaat, mixt wat kruiden en groenten en maakt voor ons overheerlijke mosselen klaar. En of het nu door de zeelucht of door het harde werken komt: we hebben best trek!



Fiskebäcksil
Hoe verder we reizen hoe meer onuitspreekbaar de plaatsnamen lijken te worden. Hoe lelijk we de naam ook vinden, het plaatsje is het allerminst. Statige huizen in Scandinavische houtbouw pronken op de rotskust en bieden prachtige vergezichten over zee. We huren fietsen bij het Gullmarstrand Hotel en verkennen het dorp per fiets. Afsluitend duiken we in het saunacomplex van het hotel, compleet met een frisse duik in het koude zeewater van het Skagerrak.

Eettip: bij het Gullmarsstrand Hotel is het ook goed eten, met prachtig uitzicht bovendien. Wil je echt culinair verrast worden, neem dan vooral een visgerecht!

Dalsland activiteiten
Op zo’n twee uur landinwaarts gaan we verder met ons avontuur. De route naar het activiteitencentrum van Dalsland gaat door prachtig Zweeds natuurschoon. Reken wel op meer reistijd dan de navigatie aangeeft. De gemiddelde snelheid ligt laag en de route is eigenlijk te mooi om niet een paar keer te stoppen onderweg. Eenmaal in het activiteitencentrum worden we opgewacht door Pontus, een stoere jongen die nergens bang voor lijkt te zijn. We klimmen en klauteren via een boomparcours, we gaan abseilend de berg af en scheren dicht langs de bomen en doen behendigheidstesten in het bos, waar hoogtevrees niet handig bij is. De begeleiding is super, de uitleg duidelijk en de ervaring onbetaalbaar. Omdat we nu nergens meer bang voor zijn, brengen we ook een bezoek aan de elanden die tegenover het centrum gehouden worden. We helpen met voeren en blijken ze zelfs te kunnen aaien. Zo zie je maar dat angst een ongegronde emotie is.



Eettip: vanaf het activiteitencentrum is het slechts een kwartiertje rijden naar Baldersnäs Herrgard, een prachtig landgoed met statig landhuis waar je in historische setting kunt dineren.

Vita Sandars Camping
Wij verblijven een aantal nachten op Mellerud Swecamp Vita Sandar (vitasandarscamping.se). Een ruim opgezette camping met heerlijke kampeerveldjes, mooie lanen, blokhutten en stacaravans voor de verhuur en alle ruimte voor de kinderen om te spelen. De camping is schitterend gelegen aan het grote Vänernmeer met strand en het zwembad is een extra plus. Je kunt er voor een redelijke prijs een goede hap eten krijgen en aan de buitenbar is het in het zonnetje heerlijk toeven. Naast de receptie is een kleine kampwinkel te vinden, waar je voor de meest belangrijke zaken, waaronder verse broodjes, dagelijks terecht kunt. Een grote supermarkt vind je in het nabijgelegen stadje Mellerud. Kortom: een ideale uitvalsbasis voor onze reis!



Fietsen op het spoor
Vanaf de camping vertrekken we naar Bengtsfors voor een typisch Zweeds avontuur. Op het programma staat ‘dressin’. Een ongebruikt treintracé van Bengtsfors naar Silverlake Camp is met speciale spoorfietsen te volgen. Het traject van een kleine 20 kilometer brengt je langs het Lelångmeer en kan soms best uitdagend zijn, door het hoogteverschil. Je kunt met z’n tweetjes een spoorfiets huren, zodat je afwisselend kunt fietsen of op het zitje kunt plaatsnemen. En als je onderweg even wilt pauzeren, til je gewoon je fiets van het spoor af en zoek je een mooi plekje langs het tracé voor een picknick.



Als we van de fiets afstappen bij Silverlake Camp hebben we eigenlijk niet zoveel puf meer om terug te fietsen. Het zadel staat in ons achterwerk en dus besluiten we terug te peddelen naar Bengtsfors. Maar niet eerder dan we op een bankje aan het meer van een welverdiend ijsje hebben genoten! Silverlake Camp (silverlake/se) is een outdoorgebied bij uitstek. Je kunt hier kamperen met je tentje aan de waterlijn en veel mensen doen dat dan ook. Tent in de kofferbak, kano of kajak op het dak van de auto en het hele gezin geniet van activiteiten in de buitenlucht. Het is bijzonder warm als wij hier zijn en dus heerst er een gezellige, ontspannen sfeer. We huren een kano en volgen de routekaart naar Bengtsfors. Onderweg genieten we van het mooie weer, de rust op het water en het prachtige natuurschoon met de rotsen en bossen langs de oevers. In Bengtsfors leveren we tot slot de kano weer in. Genoeg sportiviteit voor één dag!



Ontspannen afsluiting
Omdat de spierpijn ons parten speelt, hebben we onszelf een rustig en ontspannen laatste dag in deze regio beloofd. Vandaag gaan we cruisen op het Dalslandkanaal! Met de Storholmen (storholmen.com) passeren we in vijf uur 16 sluizen op onze reis van Håverud naar Bengtsfors. Een ervaring op zich en soms lijkt het schip nauwelijks door de sluis te passen. Stuurmanskunst is hier niet overbodig. De schattige sluisjes maken van deze vaartocht een beleving en trekken veel bekijks bij het schutten. De drukte op het schip nemen we daarom maar op de koop toe! Tijdens de cruise wordt er in twee rondes gegeten, waarbij een 2-gangen warme lunch wordt geserveerd die bijzonder smakelijk is.


Håverud
De retourreis maken we vervolgens per trammetje, die ons weer vlak bij de pittoreske haven van Håverud brengt. Dit is één van de meest bekende en toeristische plekken van Dalsland, met het aquaduct dat in 1860 is ontworpen door Nils Ericson. Zowel een spoorbrug als een brug voor auto’s steken hier een diepe kloof met waterval over. Het probleem om de kloof en een negen meter hoge waterval over te steken, werd opgelost door de bouw van vier sluizen en een lang stalen aquaduct, diagonaal over de waterval, gevolgd door een sluis.



Tip: direct aan de haven van Håverud, aan de andere kant van de brug en met uitzicht op het aquaduct, ligt ook een (eenvoudig) kampeerterrein direct aan het prachtige meer. Langs het kanaal zijn verschillende terrasjes te vinden waar je gezellig wat kunt drinken of `s avonds een hapje kunt eten als de toeristen weer zijn verdwenen.

Herkansing!
Wij sluiten onze reis door West-Zweden hier af, beseffende dat we slechts twee provincies hebben ontdekt. Maar wat we gezien hebben smaakt naar meer en dus hebben we een goede reden om ook de provincie Västergötland nog een keer te bezoeken. En laat dat dan weer perfect te combineren zijn met een stedentrip naar Göteborg, waar ook diverse campings te vinden zijn!

Tip: wil je meer weten over deze regio? Reis dan als eerste naar westsweden.com. En voor meer informatie over deze én andere Zweedse regio’s is visitsweden.com je startpunt!



Zweedse campingpas

Zweden kent ongeveer 450 campings. Veel van deze campings zijn verenigd in SCR Svensk Camping, een nationale campingvereniging. Je hebt hier wel een pasje voor nodig, die je bij elke aangesloten camping kunt aankopen bij aankomst. Maar je kunt de pas ook vooraf online bestellen en thuisgestuurd krijgen. Met dit pasje krijg je korting op allerlei zaken, zoals ook de overtocht naar Zweden met de veerboot. Vooraf aanschaffen is dus handig!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier