Natuurlijk Dordogne

Meer dan 40% van de Dordogne is bedekt met bos. We durven dus met recht te zeggen dat deze streek er eentje is waar je nog in alle rust en ruimte van de natuur kunt genieten. Met een kop koffie en de lokaal fameuze notentaart voor ons op tafel kijken we vanaf onze kampeerplaats uit over het uitgestrekt groen, waar herten, vossen en konijnen de baas zijn.Het is tijdens deze vakantie niet de vraag óf we die dag iets gaan doen, maar wel wàt. De Dordogne biedt zoveel verschillende facetten dat kiezen hierdoor wel erg moeilijk wordt. Gaan we op historische kastelentoer of halen we een nat pak tijdens een tocht over de Dordogne rivier? Pakken we de fiets door de bossen of trekken we de wandelschoenen aan voor een ontdekkingswandeling in de grotten?
De Dordognestreek is onderdeel van de Franse regio Aquitaine, in het zuidoosten van Frankrijk. De diversiteit van het ‘land van de kastelen’ is groot, zo ook de overnachtingsmogelijkheden. Alleen al in de Campinglife Campinggids tellen we tientallen campings, dus een kampeerplek vinden die bij je past lukt hier ongetwijfeld.

Kastelen
We beginnen daar waar de regio bekend om staat: de kastelen. Het zijn er meer dan 1000, al kun je ze niet allemaal bezoeken. Deels zijn ze namelijk nog steeds particulier bezit, al is het al prachtig om ze van een afstandje te bekijken. We besluiten af te reizen naar Château de Castelnaud in Castelnaud-la-Chapelle, omdat dit volgens de receptioniste van de camping prachtig hoog gelegen is op de rotsen. Het kasteel – dat sinds 1966 als historische plek is opgenomen - blijkt niet alleen prachtig gesitueerd, het is ook ontzettend kindvriendelijk. Door het interessante verhaal over het leven op het kasteel en de strijd tussen de Engelsen en Fransen spreekt de historie van het kasteel ook de kleine kinderen tot de verbeelding. Binnen zien we een grote collectie wapentuig en meubilair uit de middeleeuwen. Vanaf het kasteel hebben we prachtig uitzicht over de Dordogne vallei, met het kasteel van Beynac en de middeleeuwse stad La Roque Gageac. Een aanrader dus!Gastronomie
Na de historische aanrader is het tijd voor een ontdekking op gastronomisch vlak. Ook hierin laat de Dordogne ons niet in de steek. Hoewel we zelf altijd gek zijn van de grote Supermarché zijn er zoveel marktjes, dat we hier zonder problemen onze proviand in kunnen slaan. We halen heerlijk brood, dat hier altijd superknapperig lijkt te zijn, en geurende verse kruiden voor over ons vlees. En naast een geitenkaasje voor bij de lokale wijn scoren we – alweer – een klein notentaartje. We zijn hier tenslotte op vakantie en dat mag gevierd worden!

Naast de markt met etenswaar, waar ook steeds meer kraampjes te vinden zijn met biologisch geteelde producten, zijn er in de Dordogne ook veel andere markten, zoals de Brocante markt (antiek- en curiosamarkt) en natuurlijk rommelmarkten (vide greniers). Weten wanneer er een markt in de omgeving is? Ze worden meestal goed in de dorpen aangekondigd en anders biedt het lokale VVV kantoor uitkomst.

Tip: in de zomermaanden worden regelmatig Marché Nocturne of Marché Gourmand georganiseerd: markten waar je, gewapend met een bord en bestek, kunt proeven van de lokale gerechten. Een stukje vlees van de barbecue, een kruidige salade, verse kaas of een glaasje wijn en heerlijke nagerechtjes. Met een muzikant op de achtergrond is dit op en top genieten van het vakantiegevoel!Grotten
De grotten van de Dordogne zijn indrukwekkend. Het is bijna onmogelijk je voor te stellen dat hier duizenden jaren geleden al mensen onder de grond rondliepen (nb: het kan hier best koud en vochtig zijn!). Er zijn verschillende soorten grotten. Bijzondere druipsteengrotten, maar ook grotten met unieke wandschilderingen uit de prehistorie. Omdat rondleidingen hier altijd onder leiding van een gids gaan, is vooraf reserveren aan te bevelen. De meeste grotten vind je in de omgeving van Les Eyzies-de-Tayac. Zoals de Grotte du Grand Roc; een druipsteengrot van bescheiden formaat, maar met prachtige druipsteenformaties die bijna van kristal lijken! Een andere aanrader is La Roque-St.-Christophe (bij Peyzac-le-Moustier) met honderden holen in de rotswand van 80 meter hoog, die bewoond zijn door de Cro-Magnon-mens in o.a. de Brons- en IJzertijd. Wil je met een trein door de grot, dan ga je naar de Grotte de Rouffignac (ook wel ‘honderd mammoeten’ grot genoemd) tussen Rouffignac en Fleurac. In de Grotte de Villars nabij Villars zijn ook druipsteenformaties en wandschilderingen en –graveringen te vinden.

La Dordogne
De streek dankt haar naam natuurlijk aan de rivier Dordogne, één van de langste rivieren van Frankrijk. Vanaf het Massif Central loopt zij via verschillende departementen naar de Atlantische Oceaan. De rivier was tot het begin van de vorige eeuw belangrijk voor het vervoer van goederen per boot, maar wordt tegenwoordig vooral in de vrije tijd gebruikt om te kanoën of te kajakken. Die kun je huren op veel locaties langs de rivier, die je overigens ook prima per fiets of auto kunt volgen, en natuurlijk is de rivier de ideale plek om lekker in het water te spelen.

Tip: in de Dordogne starten er vanaf ‘Le Bourg’ (het dorpsplein) vaak verschillende wandelroutes. De wandelingen komen altijd weer terug op het beginpunt en kennen verschillende afstanden, die in kleuren worden aangegeven.

Met kinderen
Naast het heerlijke waterplezier, de imposante grotten en de kastelen waar de kinderen zich even ridder of jonkvrouw wanen hebben we nog een paar aanraders:
  • In het Préhistoric Parc bij Tursac wordt het leven van de Cro-Magnon-mens uitgebeeld.
  • In het openluchtmuseum Le Village du Bournat in Le Buque kun je een goed beeld krijgen van een Perigord dorp uit het verleden.
  • Kinderspeelpark Jacquou Parc ligt ten noorden van Le Buque.
  • Bij Carsac Aillac ligt Park Acrobatique, waar je kan klimmen tussen de bomen en kunt zweven boven het water.
Wil je meer weten over de mogelijkheden in de Dordogne, over locale evenementen tijdens jouw vakantie of andere tips? Kijk dan eens op rendezvousenfrance.

Bekijk hier alle campings in de Dordogne.