Nazomeren in de Ardèche

Deze zomer was allesbehalve zonnig. Na weken regen en harde wind waren we het hier helemaal zat en besloten we op zoek te gaan naar een kampeerbestemming om nog een beetje van de nazomer te kunnen genieten. Met nog maar zes vakantiedagen om op te nemen, vertrokken we naar de Ardèche. En dat bleek een schot in de roos.

Pont d'Arc Ardèche

Omdat een week niet oneindig is en we optimaal van de vakantie wilden genieten, pakken we het vliegtuig en huren we op diverse campings compleet ingerichte stacaravans. Met Lyon (St-Exupéry) op slechts 1,5 uur vliegen en een huurauto die op ons stond te wachten zitten we in een mum van tijd al in de vakantiemodus.

Les Ollières-sur-Eyrieux
De eerste camping op onze ‘rondreis’ blijkt een goede keuze, met een chalet met waanzinnig mooi uitzicht over de omgeving. Eyrieux Camping (eyrieuxcamping.com) ligt op verschillende plateaus aan de gelijknamige rivier en vlak bij het dorpje Les Ollières-sur-Eyrieux. Langs de camping loopt een mountainbike trail van 24 kilometer en mountainbikes zijn op de camping te huur. Een ideale uitvalsbasis voor actieve kampeerders, want ook diverse georganiseerde kayaktochten in de omgeving behoren tot de mogelijkheden. Na een lange dag is het heerlijk bijkomen in het mooi gesitueerde zwembad en eten we op het gezellige terras van het restaurant.

Hoewel wij kozen voor deze camping, is ook Camping Le Chambourlas (chambourlas.com) in Les Ollières-sur-Eyrieux een goede optie. De camping ligt middenin de natuur en rust en ruimte zijn hier kernwoorden. Er is een klein zwembad en het terrein is licht geaccidenteerd waardoor het gevoel van ruimte blijft. Deze camping is bij veel Nederlanders erg geliefd om de prachtige ligging.

Tips nabij Eyrieux:
• Ardelaine: het schaap- en wolmuseum (ardelaine.fr) in St. Piereville vertelt kinderen en volwassenen alles over het leven van de schaap en de geheimen en historie van wol. In het museum, met een ecolabel, kunnen kinderen in de schoolvakantie ook zelf met wol aan de slag. Een absoluut leuke besteding van je tijd!
• Aquarock: voor een uitdaging is een bezoek aan Aquarock in Saint-Sauveur de Motagut een must. In Aquarock (aquarock.fr) zijn diverse boomparcours te vinden voor jong en oud (vanaf 2 jaar) en er zijn twee lange tokkelbanen boven de Eyrieux rivier! De locatie is uniek tussen rotsen en bomen en aan de rivier. Hier vermaak je je zonder problemen!
• Ardèche Miniatures: voor wie van rustige activiteiten houdt is het prachtig aangelegde park van Ardèche Miniatures (ardeche-miniatures.com) in Soyons een bezoek waard. In de tuinen rijden diverse modeltreinen door het landschap van de Ardèche.

Privas
De volgende dag zakken we af naar het zuidelijker gelegen Privas en verblijven we op Ardèche Camping (ardechecamping.fr), die we via Vacansoleil geboekt hebben. Ook deze camping is weer ideaal gelegen op slechts 10 minuten van het centrum van Privas en op loopafstand (overkant van de weg) van een grote supermarkt. Op de camping zijn alle faciliteiten aanwezig en het is er superschoon. Het terrein is licht glooiend en de verhuuraccommodaties staan op een apart deel van het terrein. Een camping met alle nodige faciliteiten en een heerlijke vakantiesfeer.

We beginnen de dag met een streekproduct: geitenkaas van fromagerie Chéz Leon in La Jaubernie nabij Privas. We kronkelen de berg op naar de boerderij en worden vriendelijk onthaald. Na een rondleiding mogen we natuurlijk ook de verse kaas proeven. Wat een feestje! Vervolgens vertrekken we naar Coux waar we in het Indian Forest (natureactive.fr) het bomenparcours gaan uitproberen. Hier zijn we wel even zoet, met twee tokkelbanen van 250 meter lang die 40 meter boven de grond hangen en zeven verschillende boomparcours, van groen tot rood (ook voor kleine kinderen!).
Op het terras van de camping nemen we `s avonds een gourmettafel – een tafel met een bakplaat in het midden - en koken we toch een beetje zelf. Onze kop koffie nemen we vervolgens op het loungeterras naast het zwembad (gratis wi-fi) waar we horen over de grootse plannen voor 2012: een tweede zwembad met overkapping en voor de kleintjes een water- en speelterrein. Zullen we maar vast boeken voor volgend jaar?

Largentière
We gaan nog een stukje zuidelijker, want onze eindbestemming deze vakantie zijn de ‘Gorges de l’Ardèche’. We maken een stop in Largentière, waar we verblijven op Les Ranchisses (lesranchisses.fr). Ook deze camping hebben we geboekt via Vacansoleil. Even twijfelden we nog of we zouden verblijven op Camping Le Roubreau in Joannas (leroubreau.com) met een typisch Frans karakter en gelegen aan de gelijknamige rivier, maar het wellness complex en het goed aangeschreven restaurant op Les Ranchisses gaf voor ons de doorslag.

De camping geeft bij aankomst al een heerlijk vakantiegevoel. Schoon, ruim en met een leuk riviertje voor de receptie waar kinderen lekker met water kunnen grutten of een kano kunnen pakken (gratis). Er is volop keus aan zwembaden en voor de volwassenen (16+) is er zoals gezegd een heerlijk Spacomplex (gratis) met fitnessruimte, sauna, stoombad, bubbelbad en (gedeeltelijk) overdekt zwembad met jetstreams. En je kunt er ook nog, tegen betaling, een heerlijke massage of schoonheidsbehandeling reserveren! De eigenaar wist ons te vertellen dat ze voor volgend jaar de wellness mogelijkheden willen uitbreiden… Ook de kampeerplaatsen en huuraccommodaties zijn dik in orde. Er is een nieuw terrein aan de overkant van de weg – waar alleen huuraccommodaties te vinden zijn -, maar dat is slim aan het oude deel gekoppeld d.m.v. een tunneltje.

Het stadje Largentière heeft een klein, maar autovrij centrum, met heerlijke terrasjes. Boven de stad torent het kasteel, waar in de zomer een festival plaatsvindt. Markt is er op dinsdagochtend en in juli en augustus is er een avondmarkt op vrijdag. Dichtbij, in het plaatsje Montréal, ligt het gelijknamige kasteel (chateau-montreal.com). Het kan niet mis, want het ligt hoog bovenop de berg. Het kasteel is privé eigendom en er is veel werk verzet om het in oude glorie te herstellen. Het geeft een indruk van de historie van het kasteel, maar bovenal een zeer fraai uitzicht over de Ardèche.

Eettip:
Wil je locale en pure gerechten uitproberen? Dan is de Ferme Auberge ‘Mas de la Madeleine’ in Tauriers bij Largentière (masdelamadeleine.com) een echte aanrader. Heerlijk eten tegen schappelijke prijzen en een bijzonder vriendelijke gastvrouw. Het restaurant is gelegen op de berg bij Largentière, waardoor je prachtig uitzicht hebt over de stad en de weelderige bloementuin van de gastvrouw. Je eet er wel overdekt, maar niet verwarmd en reserveren is noodzakelijk, want groot is het niet!

Joyeuse
De volgende nachten verblijven we op camping La Nouzarède in Joyeuse (camping-nouzarede.fr), die we ook thuis al via Vacansoleil hebben geboekt. Een kleinschalige camping op slechts 5 minuten van het centrum van het dorp, met een eigen manege en ponytochten (door de eigenaar verzorgd). Een uitgelezen kans om meer van de omgeving te zien! We besluiten in de middag ook nog even langs camping Aluna Vacances (alunavacances.fr) te rijden, omdat we hier ook goede verhalen over hadden gehoord. Deze ruime camping met veel zwembaden en een groot centraal plein met buitenpodium had ook zeker een goede optie geweest.

Kastanjes
Als uitstapje gaan we vandaag naar het Musée de la Châtaigneraie (pays-beaumedrobie.com), het kastanjemusem in Joyeuse. Dat kon ook niet uitblijven, want we eten al dagen kastanjes. Het blijkt de locale specialiteit te zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken: likeur, jam, taart, alles maken ze er hier van. Het museum is gevestigd in een zeer fraai gerenoveerd gebouw en we worden in het Nederlands te woord gestaan. Je leest en ontdekt er alles over de historie, de verwerking en bereiding en voor kinderen is er een educatieve rondleiding met veel vragen.

Ook rijden we naar Labeaume, één van de ‘mooiste dorpjes van Frankrijk’ en het mag er zeker zijn. We verpozen een tijdje aan de rivier en kijken naar picknickende mensen tot we zelf trek krijgen en een hapje gaan eten bij Le Bec Fique. Een Bistro de Pays (met lokale gerechten), in het hart van het dorp waar de kerkklok aangeeft dat het al lang etenstijd is.Gorges de l’Ardèche
En dan tot slot onze eindbestemming: de Gorges de l’Ardèche. Wat is het hier prachtig en wat willen we hier graag langer blijven! Gewapend met een handdoek en rugzak vol lekkers, lopen we naar het strandje bij de welbekende Pont d’Arc. Het is er gezellig druk, er varen kano’s af en aan – je kunt kanotochten van verschillende afstanden afleggen op de rivier – en de zon en het prachtige uitzicht doen ons beseffen dat het zonder twijfel een hele goede keus is geweest om nog even te gaan nazomeren in de Ardèche!

Wil je meer weten over deze bestemming? Kijk dan op ardeche-guide.com. Voor meer informatie over de gehele regio ga je naar: rhonealpes-tourisme.com.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier