Ook voor kids een toffe slaapplek

In “camperland” is altijd wel iets nieuws te melden. Ook ons land raakt vertrouwd met steeds meer campers op de weg. Een droom van velen, echter de aanschafprijs blijkt dikwijls een groot struikelblok. Knap werk levert de Duitse kampeerautobouwer Burow door met een degelijk gebouwde halfintegrale camper op de markt te komen. En bovendien voor een interessante prijs. Nieuwsgierig geworden? Lees maar verder.   Claus Burow heeft zich sinds 1983 met zijn campers genesteld in de rij van gerenommeerde bouwers van kampeerautobussen. Naast de bestaande kampeerautobussen is Peugeot, in samenwerking met de opbouwspecialisten van Burow Mobil, verder gegaan met de ontwikkeling van campers. Het resultaat hiervan is de geboorte van een comfortabele halfintegraal, de Liberté, met een opbouwlengte van 6,90 meter. Mobiliteitscentrum Van der Werf uit Ede had met deze camper op de Caravana in Leeuwarden de primeur voor Nederland.

Opbouw
De Liberté VIP 690 is gebouwd op een breedspoorchassis van Peugeot en uitgerust met de 2,2 HDi-motor van hetzelfde merk, voorzien van strakke aluminium beplating. Details zoals een elektrisch uitschuifbaar opstapje zijn standaard. De wand- en dakisolatie bestaat uit styropor. Met een ledig gewicht van 2790 kilogram heeft de camper een laadvermogen van 710 kilogram, prima voor een camper van deze lengte. Uitgevoerd met frisse striping en sierlijke wieldoppen ziet de camper er stoer en eigentijds uit. Zelfs standaard is de Liberté voorzien van veel extra’s zoals een luifel en een fietsenrek waarop vier fietsen passen.

Wonen
Een halfintegrale camper is vaak geschikt om er met twee personen in te slapen. Soms kan van de dinette een bed gemaakt worden, maar dan slaap je op zitkussens en dat ligt niet comfortabel. Door nu boven de dinette een hefbed met goede matrassen en een lattenbodem te monteren, beschik je over een prima slaapplaats. Overdag blijft daardoor de ruime zithoek in tact. Met de twee voorstoelen bijgedraaid kun je hier met zes personen menig gezellig uurtje doorbrengen. Voldoende lichtinval komt binnen door de beide zijramen waardoor je ook goed zicht naar buiten hebt. Het royale panoramadakvenster boven de cabine geeft een ruimtelijk gevoel. Praktische aflegruimte boven de cabine laat de benodigde lectuur en campinggidsen verdwijnen. De warme houttint en spots maken de Liberté tot een sfeervolle kampeerauto waarin het prettig toeven is.

Koken
Achter de dinettebank staat de ruime hoekkeuken. De kookliefhebber kan zich hier uitleven om een heerlijke maaltijd te bereiden. Het aanrecht bestaat uit een driepits gasstel en een flink formaat roestvrijstalen wasbak. Prettig is het om voldoende aflegruimte tot je beschikking te hebben. De kruidenrekjes zorgen voor de finishing touch. Het raam boven het aanrecht geeft een gezellig zicht naar buiten. Ook aan kastruimte geen gebrek, zodat alle potten en pannen een plekje krijgen. Een koel-vriescombinatie van Thetford staat tegenover het keukenblok waarin een flinke voorraad levensmiddelen past.

Natte cel
Aan de rechterachterzijde bevindt zich de functioneel ingerichte toilet/doucheruimte. Een Thetford draaitoilet, wastafelmeubel met onder- en bovenkasten en een ruime douchecabine staan de camperaar ter beschikking. De Truma C 6 zorgt in koude dagen voor een aangenaam warme camper en zo je wilt iedere dag een warme douche. Het aanwezige raam is prettig om na het douchen condens snel te laten verdwijnen.

Slapen
Met maar liefst twee tweepersoonsbedden is deze wagen zeer compleet uitgerust. Het ene bed, een zogenaamd Frans bed, staat aan de linker achterzijde van de camper. Het heeft een afmeting van 1,95 meter bij 1,35 meter en staat garant voor een verkwikkende nachtrust. Het tweede bed is boven de zithoek aangebracht en heeft de afmetingen van 1,97 meter bij 1,41 meter. Dit is eenvoudig naar beneden te halen en is via het bijgeleverde trapje goed bereikbaar. Boven dit bed is een groot dakluik aangebracht. Vooral ’s zomers prettig voor aanvoer van frisse lucht. Als de kinderen wat groter zijn is dit een genoeglijke slaapplek voor hen. Zodoende leent deze wagen zich bij uitstek om samen met de (klein)kinderen avontuurlijke reizen te maken.Rijden en reizen
Een pluspunt is het lage rijklaargewicht: er blijft voor vier personen ruim voldoende bagageruimte over. De Boxer van Peugeot rijdt prima, met veel genoegen verkende ik de binnenwegen op de Veluwe. De wagen heeft een goede wegligging en voelt stabiel aan. Kortom, een heerlijke reiswagen voor een gezin of voor grootouders die het fijn vinden samen met de kleinkinderen op pad te gaan.

Facts
Merk/type : Burow Boxer Liberté VIP 690
Basisauto: Peugeot Boxer 2.2 HDI
Afmetingen: Buitenmaten: 6,93 m lang, 2,91 m hoog en 2,30 m breed
Gewichten: Rijklaargewicht  2790 kg + laadvermogen 710 kg
Prijs: Standaard versie € 59.950
Importeur: Mobiliteitscentrum Van der Werf
Website: www.vanderwerfcampers.nl

* Rijklaargewicht volgens Europese richtlijnen betekent: inclusief 100% gevulde schoonwatertank, 90% vulling van de brandstoftank en 90% gasvulling.

Tekst en beeld: Kees Witvliet

Gerelateerde artikelen

Sportief en Stijlvol
Zorgeloos genieten
Meer Engelse caravans naar Nederland
Kampeertrends
Snelle tenten
Caravan van de Toekomst
Nieuwe modellen: Sprite Super
Vernieuwde Universal 420
Spaans opzetgemak
Nieuwe Fiat Ducato motoren
Een plaatje van een camper
Voorjaarsmodel Sterckeman
Beschuit met muisjes...
Praktische en stoere gezinscamper
Een camper met plaats voor veel vrienden
Comfortabele gezinscamper
Wegwijs in camperland