Oranje over de grens

Met de kleurrijke troonopvolging van 2013 nog in het geheugen, doken wij in het historische verleden van de familie Van Oranje Nassau. Tijdens onze zoektocht ontdekten wij de Oranjeroute die zowel in Nederland als Duitsland in totaal 35 plaatsen aandoet en zo’n 1800 kilometer bestrijkt. En zo kwamen wij vlak over de grens in het Duitse plaatsje Lingen terecht…

Lingen

Die banden met onze Oosterburen zijn niet verwonderlijk. In de afgelopen vier eeuwen heeft het Nederlandse koningshuis ook buiten de landsgrenzen belangrijke relaties onderhouden en zo zijn er op veel plaatsen Oranje sporen nagelaten. Daarbij is er nog regelmatig van landje gewisseld, zoals ook bij het nu Duitse Lingen het geval is.

Lingen
De stad Lingen was gedurende korte periodes in de 14de en 15de eeuw grondgebied van het Huis van Oranje. Koning-stadhouder Willem III richtte hier o.a. een universiteit op, maar na zijn dood viel de stad in Pruisische handen. Tegenwoordig behoort de stad Duitsland toe en heeft het ca 55.000 inwoners. Lingen is een belangrijke centrale stad in een landelijke omgeving. Je vindt er dan ook veel terrasjes, restaurants, musea, winkelketens en hippe boetiekjes. Om de dag goed te beginnen starten wij in `t Café am Markt met heerlijke koffie en een flink stuk taart!Het plaatselijke VVV kantoor ligt op loopafstand van het café (Neue Straße 5) en geeft ons een goede indruk van alle mogelijkheden die er zijn. Door een stadsgids laten we de Oranjegeschiedenis in Lingen herleven en komen we erachter dat Lingen een belangrijke tussenstop was voor de handelsbeurzen in Nederland en Duitsland; het lag precies op de helft van de route! Poststukken werden hier overgedragen en paarden en koetsiers kregen hier rust en eten. Nu begrijpen we beter waarom de tegel bij het VVV vertelt over Lingen als ‘paardvriendelijke stad’. Het oude postagentschap aan de Markt getuigd nog van deze historie en in het prachtige vakwerkhuis – dat nu dienst doet als restaurant – is nog een deel van het interieur te bewonderen. Ook het stadhuis op deze Markt lijkt op een Nederlands gebouw. En dat blijkt te kloppen volgens onze gids. De gevel is een oer-Hollandse trapgevel! Het carillon in het stadhuis speelt sinds 2002 een vrolijke noot met een figurenspel om 12.00, 15.00 en 18.00 uur.Op het Universitätsplatz in de stad vinden we de Latijnse school. Deze werd opgericht op aandringen van Willem III in 1697 en onderwees in godgeleerdheid, rechten, wijsbegeerte en medicijnen. Ook het gerechtsgebouw aan de Burgstraße blijkt jaren onder invloed van de Oranjes te hebben gestaan. Het voormalige paleis werd gebouwd onder toeziend oog van Sylvester von Dankelman, die hier als Nederlander het recht liet zegevieren en (uiteraard) nauwe banden had met de Oranjes.

Omgeving
Toch is het Huis van Oranje niet het enige dat Lingen te bieden heeft. Bij het VVV kantoor huren we elektrische fietsen (gewone fietsen zijn bij de fietsenwinkel te huur) voor €19,- per dag en ontdekken we de omgeving. Binnen afzienbare tijd rijden we de stad uit en fietsen we op prachtige fietspaden langs het Dortmund-Ems kanaal. Je kunt hier uren fietsen door het groene landschap en als je het zat bent steek je de rivier over en rijd je aan de andere kant weer terug naar je startpunt.Aan dezelfde rivier kun je overigens ook een kano huren. Ze brengen je zelfs een stuk stroomopwaarts, zodat je in alle rust met de stroom mee weer bij het beginpunt aan komt. Bij het Kanu & Kletterkamp kun je bovendien klimmen op een 6 meter hoge klimtoren en een stevig klimparcours. Ook een Segway tour door Lingen behoort tot de mogelijkheden. De tochten worden gehouden van mei t/m september op elke woensdag en donderdag om 15.00 en 18.00 uur.

Wil je in een groter gebied fietsen, dan is het Emsland-Touren-Ticket een aanrader. Met dit ticket vanaf €19,- kun je met 2-5 personen gebruik maken van de regionale treinen van de Duitse Spoorwegen (DB) tussen Emden en Rheine. Heb je genoeg gefietst, dan pak je gewoon de trein terug! Je kunt met het ticket ook gebruikmaken van één van de zeven fietsbussen.

Tip: er is een nieuwe Oranje fietsroute geopend. Deze loopt van Apeldoorn naar Lingen (en andersom) en telt 230 km. Deze route doet ook Bad Bentheim en Diepenheim aan, twee andere plaatsen met een relatie met het koningshuis.


 
Winkelen
Ongebruikelijk voor een stad van dit formaat is het uitgebreide aanbod aan winkels. Je vindt er grote winkelketens, maar ook veel unieke boetiekjes waar je zeker kunt slagen. Nieuw is het overdekte winkelcentrum Lookentor (lookentor.de), in het hartje van de stad, met ca 50 winkels. Het winkelcentrum voorziet in alle behoeften, heeft lekkere plekjes om wat te eten of drinken en is bovendien zeer prettig licht met vele bankjes om even op adem te komen. Een echte aanwinst voor de stad en bovendien een ideale uitvalsbasis voor een minder mooie dag. De winkels zijn zes dagen per week geopend tot 20.00 uur! Daarnaast kun je op woensdag en zaterdag terecht op de markt op het Marktplein en natuurlijk vindt er ook in Lingen een heuse kerstmarkt plaats in de binnenstad van 25 november tot en met 23 december. Op het marktplein is dan ook een ijsbaan te vinden.

Eettip: wil je na het shoppen een hapje eten, dan is het N8 Café aan de Lookenstraße een aanrader. Je vindt hier heerlijke mediterrane gerechten en een wekelijks wisselende kaart.

Cultuur
In Lingen vind je tal van musea. Zoals het Emslandmuseum in de Burgstraße bijvoorbeeld, dat recent flink verbouwd is. In het museum maak je kennis met de stad Lingen, de streek en de historie. Ook vinden er regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats. In de Kunsthalle zijn het hele jaar door diverse exposities.

Van een andere culturele orde is het Havenfeest  in de oude haven. Je vindt er historische schepen, met aan de wal ouderwetse kermisattracties. Een gewone kermis op het terrein bij de Emslandhallen vindt jaarlijks plaats in mei en oktober. Eind 2013 is hier de EmslandArena geopend (waar ook de hallen onderdeel van zijn) voor nog meer vertier!


Camperplaats
Lingen heeft ons op vele fronten verbaasd. De compacte stad, waar alles op loop- en fietsafstand is, biedt je tijdens een vakantie alle mogelijkheden. Ook handig is de camperplaats die direct aan het centrum is gelegen (Teichstraße 18). Nu nog 15 gratis camperplaatsen (max. 3 nachten), maar dat wordt dit jaar verder uitgebreid. Camperaars kunnen bovendien gebruik maken van de faciliteiten van het tegenover gelegen zwembad en op de plaatsen is elektriciteit en wateraansluiting aanwezig. In Lingen weten ze wel hoe ze gasten een welkom gevoel kunnen geven!

Meer informatie
  • Meer informatie over alle aangesloten steden bij de Oranjeroute, in zowel Nederland als Duitsland, vind je op oranjeroute.nl;
  • Kanotochten en Segway Tours kun je reserveren op lwt-lingen.de;
  • Alle informatie over de stad en de mogelijkheden vind je op lwt-lingen.de;
  • Alle informatie over de gehele regio vind je op geheimoverdegrens.nl.

    Tekst en beeld: Janine Klein