Over Wijn

In het uiterste zuiden van Frankrijk komen we via de Languedoc in Roussillon, niet ver van de Spaanse grens. Een gebied met een eigen identiteit en cultuur. De bewoners zijn eerder Catalaans dan Frans door de Spaanse invloeden uit het verleden.

Na de vlakke kustgebieden van de Languedoc begint in de Roussillon het oostelijk deel van de Pyreneeën, een gebergte met op de toppen nog eeuwige sneeuw. De druivenstokken, olijf- en fruitbomen gedijen in de droge valleien in de richting van de Middellandse Zee. Het klimaat is zonnig, droog en warm.

De bodem bevat veel leisteen, dat de wijnen karakter geeft. De wijnstijlen en druivenrassen hebben duidelijk een Spaanse invloed. Rode Côtes du Roussillon wijn moet minimaal uit drie druivenrassen zijn samengesteld. Grenache is nu de meest aangeplante druif, gevolgd door Carrignan, Mourvèdre en Syrah. Daarnaast zijn er nog wat plaatselijke druivenrassen, die ook mogen worden toegevoegd van de Appellation Controlé.

De rode wijnen zijn robuust en duidelijk aanwezig. Voor de witte wijnen gebruikt men vooral de volle smaak van de Grenache blanc, aangevuld met Maccabéo. In Spanje heet deze druif Viura. Ook druivenrassen als Marsanne, Rousanne, Malvasia, Vermentino of Rolle zijn voor een deel belangrijk voor de witte wijnen uit deze streek. De wijnen zijn zeer geschikt voor zuidelijke gerechten, zoals de plaatselijke Catalaanse keuken.
Van de bodem rondom Collioure en Banyuls komen verrassende zoete wijnen. Deze ‘Vins doux naturels’ zijn versterkte wijnen en doen enigszins denken aan rode Port-achtige wijnen. De ontdekking van dit type wijnen dateert uit 1285, door de arts Arnold de Vilanova uit Perpignan. Door toevoeging van alcohol tijdens de gisting, stopt de gisting en blijft een rest-zoet over. Ook een specialiteit uit deze streek is een witte Muscatwijn. Deze witte, zoete versterkte wijn is zeer geschikt als aperitief- of dessertwijn.

De wijnbereiding is op veel plaatsen nog traditioneel. In tegenstelling tot kraakheldere wijnkelders met metalen vaten, is de Zuid-Franse wijnmakerij vaak een doolhof van betonnen bakken, oude persen en pompen en reusachtige, uitgeslagen vaten. Het gebied is wel bezig met moderniseren. Nieuwe eikenhouten vaten worden pas sinds kort gebruikt.

De Côte de Roussillon is één van de spannendste, avontuurlijkste wijngebieden ter wereld. Het zonovergoten zuiden heeft het toerisme heel wat te bieden wat wijn betreft. Een grandioze collectie voor redelijke prijzen. Het is de moeite waard om wat langer in deze streek te verblijven. Velen doorkruisen de streek op doortocht naar Spanje en rijden de wijnvelden voorbij. En dat terwijl de streek ontdekt wil worden. Een gebied met dichtbevolkte steden en drukbezochte badplaatsen, maar ook met verlaten dorpjes, romantische zonnige dalen, schrale hellingen begroeid met druiven en olijfbomen.

Genieten kan je van betaalbare streekgerechten met wijnen met een groot geur- en smaakavontuur, die je vanuit het glas tegemoet stromen. Hoe mooi kan wijn zijn?

Ben van Leeuwen

Vinoloog - Wijnadviseur 

Suyderwou’s Wijnloods
Tel: 020-645 6595

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen