Over Wijn

Enige tientallen jaren geleden was van de Spaanse wijnen vooral Rioja bekend. Tegenwoordig komen de mooiste wijnen uit alle delen van Spanje. Een ware wijnrevolutie heeft plaatsgevonden, waardoor Spanje nu één van de belangrijkste wijnproducenten in Europa is geworden.

Via Frankrijk passeren we de Spaanse grens en belanden we aan de Costa Brava, dat ‘wilde kust’ betekent. De kuststrook is bergachtig tot aan de zee, afgewisseld met stranden van fijn grind of kiezels. Het azuurblauwe zeewater is buitengewoon helder. Het wijngebied Empordà – Costa Brava is alleen van de Franse streek Roussillon gescheiden door de grens, en heeft een lange wijngeschiedenis. Veel terrassen liggen tegen de voet van de Pyreneeën. Sterke winden waaien het hele jaar. De wijnproductie is hier voornamelijk van de Cariñena en Garnatxa druivenrassen, waarvan eenvoudige roséwijnen worden gemaakt voor de lokale markt.

Catalonië
Het geheel maakt deel uit van de streek Catalonië, met Barcelona als de Catalaanse hoofdstad. Catalonië is een eigenzinnige streek met een eigen cultuur en een eigen streektaal. Er heerst een mediterraans klimaat. Aan de kust soms wat winderig en vochtig met een droog achterland, zeer geschikt voor wijnbouw. Een specialiteit van de streek is de Spaanse Cava, een mousserende wijn. Ook de stille wijnen, variërend van traditionele, krachtige rode, tot koel gegiste witte wijnen zijn de moeite waard.

Penedès
Even onder Barcelona komen we in de Penedès, de grootste en belangrijkste wijnregio van Catalonië. Al in de 19e eeuw was dit een belangrijk wijngebied, met aan de kust de Bajo of Lage Penedès, op 250 meter boven de zeespiegel. Landinwaarts de vallei Medio Penedès op 500 meter boven zeeniveau en de Penedès Superior tot 800 meter boven de zeespiegel. Deze regio is het koelste gedeelte. Hier komen de beste wijnen vandaan. Belangrijke druivenrassen zijn de inheemse Macabeo, Parellada, Cariñena, Garnacha en natuurlijk de Tempranillo, die hier in het Catalaans Ull de Llebre wordt genoemd.

Priorat
Landinwaarts vanaf Tarragona komen we in Priorat. Een woest gebied met steile hellingen en smalle weggetjes met angstige ravijnen. Al in de 12e eeuw bouwden de Kartuizer monniken hier hun klooster en verbouwden zij wijn. Priorat is een zeldzame topwijn van veelal oude druivenstokken, met lage opbrengsten van gemiddeld slechts 5 à 6 hectoliter per hectare. Door de steile berghellingen met terrassen is mechanisatie onmogelijk, waardoor alles nog met de hand gedaan wordt. De arme bodem met veel stenen wordt hier Llicorella genoemd, een soort leisteen met een hoog mineraalgehalte, dat de wijnen veel kracht en potentie geeft. Prioratwijnen zijn kostbaar, maar zeer de moeite waard. Lang waren de wijnen uit dit weggestopte gebied niet zo bekend, maar de ontdekking van deze wijnen is voor velen een openbaring.

Spanje is een land met een gevarieerd aanbod. Van eenvoudige tot zeer krachtige wijnen, maar ze zijn altijd toegankelijk.

Ben van Leeuwen
Vinoloog – Wijnadviseur
Suyderwou’s Wijnloods
Tel: 020-645 6595

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen