Over wijn

Nederland is een nieuw wijnland. Jancis Robinson, de Master of Wine, wereldbekend als wijnschrijfster en wijnproefster, is diep onder de indruk van een aantal Nederlandse wijnen. Een recent persbericht van haar hand meldt een groot compliment voor de Nederlandse wijnmakers. Ook zijn er weer gouden medailles verdiend tijdens een keuring in Wenen van elf duizend wijnen uit 36 verschillende landen.

Het succes groeit, mede door het enthousiasme en de ervaring van wijnmakers. Op verschillende plaatsen wordt volwassen wijn gemaakt, wat vooral te danken is aan het aanbod van nieuw ontwikkelde druivensoorten, die een paar weken eerder rijp zijn en ook resistent voor schimmels. Het opwarmen van het klimaat heeft daar niets mee te maken, maar het eerder afrijpen van het fruit komt ons in Nederland goed uit.

Niet alleen onder de grote rivieren, maar tot in het topje van Nederland is daarom wijnbouw mogelijk. Naast veel hobby wijnmakers ontwikkelen zich steeds meer commerciële wijngaarden, die kunnen wedijveren met Duitse wijnen en wijnen uit Luxemburg en de Elzas. Het karakter van zowel witte wijnen, rosé als rode wijnen is licht tot vol van smaak, zuiver met levendig fruit. Meestal ontwikkeld op roestvrijstalen tanks, maar ook gerijpt op eikenhouten vaten. Vooral de witte wijnen van Solarisdruiven en rode wijnen van de Regentdruif zijn hier heel geschikt voor. De wijnen worden voller en breder van smaak, met duidelijk meer diepgang.

Een succesvolle wijnmaker is het ‘Hof van Twente’. Roelof en Ilse Visscher maken voor verschillende wijngaardeniers prachtige wijnen in Bentelo in Twente. Naast hun wijnmakerij hebben zij ook een winkel, waar voor hobby en professionele wijnmakers artikelen kunnen worden aangeschaft voor wijn maken. Van druivenplanten, tanks en vaten, tot flessen en kurken. In het Gelderse Groesbeek is Freek Verhoeven op de Biologische wijnhoeve ‘De Colonjes’ een begrip. De jaarlijkse wijnfeesten zijn inmiddels een traditie, waar alle wijnboeren uit de omgeving aan meedoen. Groesbeek bruist dan van wijn en streekproducten. Toonaangevend is het wijncentrum van Winterswijk. Twaalf druivenboeren hebben samen de ‘Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers’ opgericht. Een stukje Frankrijk in de Achterhoek, met een gezamenlijk arsenaal van 16 hectare wijngaard.

Naast Limburg en Brabant is in West-Nederland ook interessante wijnbouw. Op Schouwen-Duiveland in Zeeland is ‘De Kleine Schorre’ met 8 ha de grootste wijngaard van Nederland. Daar worden mooie, frisse witte wijnen gemaakt, die uitstekend passen bij schaal- en schelpdieren. Komen we in Noord-Holland dan is de ‘Swanenplaats’ in Venhuizen, van Ruud en Yvonne Jonker, een ervaring. Met een groot aantal druivenrassen worden de aardigste wijnen gemaakt, die ook regelmatig in de prijzen vallen. Midden in de polder is de ‘Beemster Wijngaard’ gevestigd, samen met verkoop van streekproducten en een toprestaurant. Al vele jaren is Jos van der Lee actief met wijn maken. Niet altijd met groot succes, maar wel met mogelijkheden om uit te groeien tot het mooiste dat Nederland te bieden heeft.

Nederland kan internationaal meekomen in de wijnwereld en zal zeker nog veel van zich laten horen en proeven. Voor wijnliefhebbers een aanbeveling. Jammer is dat jaargang 2010 niet veel belooft door een slechte zomer en najaar. Maar het jaar 2009 is nu nog volop verkrijgbaar en is zeker de moeite waard!

Ben van Leeuwen
Vinoloog – Wijnadviseur
Suyderwou’s Wijnloods
Tel: 020-645 6595

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen