Over Wijn

De rivier de Loire is de langste wijnrivier van Frankrijk en doorklieft midden Frankrijk van oost naar west. Alles begint als een vriendelijk bergriviertje in de Cevennen, om na meer dan duizend kilometer uit te monden in de Atlantische Oceaan. De Loire passeert vele bekende wijngebieden en doorkruist twaalf departementen.

De geschiedenis van Loirewijnen gaat terug naar de eerste eeuw voor Christus, in de omgeving van Touraine. Eeuwen later waren de monniken van het klooster van Marmoutier de belangrijkste wijnboeren. In de twaalfde eeuw wordt Henri II, graaf van Anjou, koning van Engeland. Wijn uit Anjou krijgt daardoor grote bekendheid in Engeland. In de 18de eeuw wordt de Loire hofleverancier van de Franse hoofdstad Parijs.Het gebied heeft een mild klimaat en een rustig leven, als tuin van Frankrijk. In de Franse Renaissance vestigde de Franse adel zich langs de Loire in kastelen en paleizen, die dienden als zomerverblijf. De kastelen waren vaak verbonden met wijngaarden en sommige zijn dat nog altijd.

De Loire is een rivier met een brede rivierbedding en was vroeger een belangrijke verkeersader. Met platbodems werden goederen en vooral wijn vervoerd, om stroomafwaarts later aan de kust te worden verscheept naar Engeland of Nederland. Tegenwoordig is de rivier meer in gebruik voor recreatieve doeleinden.

Een belangrijk wijngebied is de omgeving van Nantes, dichtbij de Atlantische Oceaan. De frisse witte wijn, Muscadet, wordt gemaakt van de druivensoort Melon de Bourgogne. Een winterharde druif, die afkomstig is uit de Bourgogne. Deze muscadetwijn is, door zijn zilte smaak, bijzonder geschikt bij schaal- en schelpdieren, die zo dicht bij de kust een specialiteit zijn.
Verder stroomafwaarts komen we in de omgeving van Tours. Voor witte wijnen wordt daar de Chenin Blanc gebruikt. Deze koningin onder de druiven biedt veel mogelijkheden. De wijn geurt naar appels en citrusvruchten, met een zweem van meloen, honing en kruidigheid en bij oudere wijnen met een vleugje truffel. De wijnen kunnen goed rijpen op staal of op houten vaten en komen voor als kurkdroog, lieflijk, zoet en edelzoet. Bekend is o.a. Vouvray, Touraine en Anjou.

Voor rode wijnen worden vooral Cabernet Franc gebruikt en soms ook de Gamay-druif. Volle fruitige, pittige en robuuste wijnen. Bekende namen zijn Chinon, Saumur en Saumur-Champigny.

Veel verder stroomopwaarts komen we in een totaal ander wijngebied. Plaatsen als Sancerre, Pouilly Fumé en Menetou-Salon vormen hier het centrum van witte wijn, gemaakt van de Sauvignon-Blanc druif. Frisse, stuivende wijn met aroma’s van buxus, gras, ribes, kruisbessen en grapefruit, met een friszuur appeltje toe. Voor rood en rosé is hier de enige toegestane druif de Pinot Noir; licht van kleur met een fris zuurtje.

Culinair heeft de Loire een klassiek Franse keuken. Eenvoudig, voedzaam en lekker. Veel vleeswaren, terrines en sappige pasteien. Aan de kust zeevruchten, meer landinwaarts zoetwatervis als snoek, karper en snoekbaars. Natuurlijk passen de witte wijnen en de lichtgekoelde rode wijnen uitstekend bij dergelijke gerechten.

Ben van Leeuwen
Vinoloog – Wijnadviseur

Suyderwou’s Wijnloods

Tel: 020-645 6595

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen