Pilsen: stad van de levensgenieters

Als er één stad gemaakt is voor echte levensgenieters, dan is het Pilsen in Tsjechië wel. Het hele jaar door staat de evenementenkalender van de stad vol met leuke activiteiten, met als hoogtepunt Gambrinus Day: het festival dat geheel in het teken staat van pils!Wil je je echt verdiepen in de Tsjechische cultuur en kennismaken met de locals, dan is Pilsen een prima startpunt. Het is de vierde grootste stad van Tsjechië en domineert de gelijknamige regio. Naast bierstad is Pilsen ook een culture trekpleister. Niet voor niets was deze Tsjechische stad in 2015 benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Pilsen is ontstaan op de plek waar vier rivieren elkaar ontmoeten: de Uhlava, de Uslava, de Radbuza en de Mze. Centrale ontmoetingsplek in de historische binnenstad is het plein Namesti Republiky (Plein van de Republiek) met de prachtige Sint Bartholomeus kathedraal. En precies daar start onze ontmoeting met het grootste feest van de stad en zijn locals.

Gambrinus Day
Hoewel er regelmatig culturele evenementen en festivals worden georganiseerd, waar het pils rijkelijk vloeit, is Gambrinus Day voor veel van de inwoners wel één van de meest belangrijke. Het festival wordt jaarlijks in juni gevierd en vindt dit jaar op 21 en 22 juni plaats. In het kort komt het erop neer dat de hele stadscentrum verandert in één grote biertuin met tal van muzikale en culturele activiteiten. Het is eigenlijk een soort Oktoberfest, maar dan in een beter jaargetijde. Ook tijdens ons verblijf is het geen straf om in het zonnetje aan te schuiven aan de lange houten tafels en een gesprek aan te knopen met locals. En die blijken verrassend gastvrij. Of ze ons morgen nog herkennen is lastig in te schatten, maar gezellig hebben we het wel!Tip: op zoek naar een overzicht van alle activiteiten in Pilsen? Reis dan naar pilsen.eu.

Pilsen
Nadat de meeste straten in de ochtend weer schoongeveegd zijn, hebben we een afspraak met een stadsgids die ons meer vertelt over de historie van de stad en ons langs diverse bezienswaardigheden voert. Pilsen is, volgens gids Jiri van het lokale VVV, gebouwd volgens een schaakbordplan: met twee loodrecht op elkaar staande wegen die elkaar in het centrum ontmoeten en alle overige wegen die hier parallel aan lopen. De bouwwerken zijn grotendeels een voorbeeld van hoog gotisch urbanisme. Gebouwen in diverse stijlen en verschillende kleuren vallen ons op. De toren van de kathedraal blijkt met 103 meter de hoogste in het land, het stadhuis is een monumentaal staaltje uit de Renaissance en aan het eind van de 19de eeuw werd de derde grootste synagoge ter wereld hier gesticht, gebouwd in Moors-Romaanse stijl.Tip: een trendy hapje eten kan bij minibrouwerij Beer Factory, waar je naast de ketels dineert en kunt kiezen uit meerdere biersoorten.

Bierbrouwerij
In de stad zijn verschillende kleine en grote brouwerijen te vinden. Wie meer over het pils verleden van de stad te weten wil komen, moet dan ook zeker een bezoek brengen aan de Pilsner Urquell brouwerij. Dit was de eerste bierbrouwer waar pils gebrouwen werd. De brouwerij ligt net buiten het stadscentrum en is goed ingesteld op bezoekers, met een bezoekerscentrum en rondleidingen in het Duits en Engels. Tijdens een rondleiding door het grote complex leren we niet alleen alles over de geschiedenis en het proces, maar proeven we ook een echte Urqueller pils, zo uit het vat. En die smaakt, ondanks het bierfestival van de dag ervoor, weer prima!

Tip: eerst een bdem leggen voor je aan het bier gaat? Restaurant Na Spilce verzorgt traditionele Tsjechische gerechten in een voormalige bierkelder.

Pils en Pilsen
Pils is een specifieke biersoort, waarbij sprake is van ondergisting bij lage temperaturen. Het pils is in 1842 ontstaan toen Josef Groll, een bierbrouwer uit Beieren, de nieuwe biersoort bedacht als antwoord op de slechte kwaliteit van het bier op dat moment. Het eerste pils werd op 5 oktober 1842 in Pilsen gebrouwen en dankt zijn naam dus aan de plaats waar het gebrouwen is. Pilsener Urquell is nog steeds het belangrijkste merk van de brouwerij.

Poppenmuseum
Een ander onderdeel van de jarenlange culturele traditie van Pilsen is het marionettenspel. Dit Tsjechische marionettentheater werd in 2016 toegevoegd aan de Unesco lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Aan het Plein van de Republiek ligt het marionettenmuseum met marionettentheater dat sinds halverwege de 19de eeuw in Pilsen opereert. Je ziet hier de historie van deze traditie, heel veel oude en nieuwe poppen en kinderen kunnen zelf een voorstelling bedenken met diverse marionettenpoppen. Een momentje ontspannen? Kijk dan naar het historische theaterschouwspel dat ongetwijfeld een glimlach op je gezicht tovert.Tip: Pilsen met kinderen? Op pilsenforchildren.cz vind je een overzicht van actuele activiteiten voor kinderen.

Ondergronds gangenstelsel
Een stad onder de stad, zo kun je het labyrint van gangen, kelders en putten onder de historische stad van Pilsen wel noemen en het is absoluut ongeschikt voor mensen met claustrofobie. Het best bewaarde geheim van de stad is in de 14de eeuw aangelegd en deed dienst om het eten te conserveren. Het is er dan ook een stuk koeler dan boven de grond. Een route van ruim 750 meter brengt je langs waterputten en oude opslagkelders. Dit stuk van het gangenstelsel is onderdeel van een netwerk van bijna 20 kilometer aan gangen. Hiermee behoort het tot het grootste van Midden-Europa.Tip: nog niet genoeg van de traditionele Tsjechische specialiteiten i.c.m. bier? Sla dan restaurant Na Parkanu in het historische centrum van Pilsen niet over. De tap is direct verbonden met het brouwerijmuseum!

Buiten de stad
Ook direct buiten de stad is genoeg cultuur en historie te vinden. We reizen af naar kasteel Kozel, op zo’n 16 km rijden van Pilsen. Het romantische kasteel met prachtige tuinen is gebouwd in de stijl van het classicisme en werd voornamelijk gebruikt tijdens het jachtseizoen. Enkele prachtige kamers in oude glorie zijn hier nog te bezichtigen en de tuinen met vijvers en theehuis zijn een plek om te ontsnappen aan de drukte van het festival. De plek is geliefd bij de Tsjechen en er wordt dan ook met regelmaat getrouwd op deze bijzondere locatie.Ook kasteel Nebilovy is een plaatje om te zien en ook hier vergapen we ons aan de rijk ingerichte kamers met meubelen uit de 18de en 19de eeuw en uitzonderlijke schilderingen en versieringen. Het kasteel is een uniek voorbeeld van pure Weense barokke architectuur in West-Bohemen. Het klapstuk wacht ons op het einde: de balzaal in ‘oerwoud’ stijl die van onder tot boven voorzien is van prachtige schilderingen. We kijken onze ogen uit bij zoveel luxe!Bierspa
We dachten eerst dat we de uitleg niet goed begrepen hadden, maar er was niets mis met onze oren: een heus bierspa wacht ons bij Purkmistr brouwerij, net buiten het centrum van Pilsen. De mini-brouwerij herbergt een goed restaurant met specialiteiten als brouwerijleverpaté met cranberries en mierikswortel en rondleidingen behoren tot de mogelijkheden. Wie nog meer in contact met bier wil komen kan hier in de kleinschalige, maar luxe, bierspa helemaal tot rust komen. Grote houten badkuipen worden gevuld met heerlijk gerstenat en de diverse wellness faciliteiten zorgen voor de ultieme ontspanning. Na zoveel ontspanning kunnen we de laatste avond van het Gambrinus festival moeiteloos aan!Kamperen
De stad Pilsen ligt op slechts een uurtje rijden ten zuidwesten van Praag. Kampeer je in de omgeving van Praag, dan is een bezoek aan deze leuke stad en omgeving zeker een aanrader. Ook in de directe omgeving van Pilsen zijn behoorlijk wat campings te vinden die vaak midden in de natuur of aan een riviertje gelegen zijn. Op camp.cz/en vind je een goed overzicht waar je eenvoudig op de regio Pilsen in kunt zoomen op de kaart. Voor meer nieuws over alle regio’s, mogelijkheden en activiteiten in Tsjechië reis je naar czechtourism.com.

Tekst & Beeld: Janine Klein