Overwinteren in Portugal

De Algarve beslaat het zuidelijkste gedeelte van Portugal en staat al sinds jaar en dag bekend als ideale kampeerbestemming vanwege de warme zomers en zachte winters, met meer dan 300 dagen zon per jaar. De lente kondigt zich hier al vroeg aan, de zomer wordt verkoeld door een zacht zeebriesje en de herfst sluimert zo lang mogelijk door en loopt geruisloos over in de winter, waarin zonnige dagen eerder regel dan uitzondering zijn.

Portugal

Naast dit heerlijke klimaat staat de Algarve bekend om de prachtige stranden, de witte huisjes, de heerlijke wijnen en het vrolijke temperament van de Portugezen. Het is daarom niet zo gek dat veel mensen de Algarve verkiezen als overwinterbestemming of als bestemming om even een weekje te ontsnappen aan de winterblues.

Met kinderen
Of je nu kleine of grote kinderen hebt, de Algarve is een ideale gezinsbestemming. Van jeep- en oceaansafari’s tot geweldige wandeltochten en waterparken, je kunt er van alles met het gezin ondernemen. In Karting Almancil kunnen groot en klein heerlijk over de racebanen scheuren. Deze racebaan ligt vlakbij de luchthaven van Faro en op een paar minuten afstand van de stranden van Quinta do Lago en Vale do Lobo, handig om deze activiteiten te combineren.

De waterparken zijn goed vertegenwoordigd in deze regio. De meeste parken zijn geopend van begin april tot eind oktober. En één van de beste waterparken is Aquashow in Quarteira, met de grootste waterglijbaan van Europa. Over een afstand van maar liefst 750 meter haal je hier snelheden van meer dan 100 km per uur. Ook een aanrader met kinderen is Zoomarine, net buiten Albufeira. Hier worden spelen en leren leuk gecombineerd, bijvoorbeeld in het interactieprogramma met dolfijnen, de 4d-bioscoopshow, het aquarium vol zeeleven en de zwembaden waar je gewoon heerlijk kunt spelen en ontspannen. Een geweldige combinatie!

Stranden
De gouden zandstranden van Portugal zijn ruim vertegenwoordigd langs de meer dan 200 kilometer lange kust, die van oost naar west elke strandganger waar voor z’n geld geeft. Of je nu op zoek bent naar een baai die verscholen ligt tussen de rotsen of een uitgestrekt strand. Zwemmers, snorkelaars, zeilers, surfers en natuurliefhebbers kunnen in dit deel van Portugal hun hart ophalen. Met al dat water zijn er natuurlijk volop watersportmogelijkheden. Zo kun je hier geweldig surfen of kiteboarden. Nog nooit gedaan? Je vindt langs de kust verschillende scholen waar je de fijne kneepjes kunt leren.

Stressvrij
In het binnenland vind je slaperige bergdorpjes waar het dagelijks leven niet of nauwelijks wordt verstoord door het handjevol toeristen dat er een bezoek brengt.  Een van die slaapstadjes is het ooit machtige en rijke Silves, aan de voet van het Monchique-gebergte. De kathedraal en de ruïnes van het uit rood zandsteen opgetrokken kasteel doen terugdenken aan het Moorse verleden en het kasteel is één van de best bewaard gebleven kastelen in de Algarve.

Natuur
Natuurpark Ria Formosa beslaat meer dan 18.000 hectare en bestaat uit zandduinen, moerassen, lagunes en zoetwatermeren. Je kunt hier een bezoek brengen aan het herstelcentrum voor vogels of een tochtje maken met een traditionele vissersboot om de schoonheid van dit natuurpark te ontdekken. Aan de rand van het natuurpark ligt Tavira, een mooi stadje dat wemelt van de historische kerken en deftige herenhuizen, met een overvloed aan heerlijke restaurants, waar natuurlijk verse vis op de kaart te vinden is. En wist je trouwens dat de Algarve een perfecte plek is voor het spotten van dolfijnen? Ze trekken van de Middellandse zee naar de Atlantische oceaan en er zijn meerdere bedrijven die een boottocht aanbieden vanuit Lagos, Portimão en Alvor.

Ben je op zoek naar een (over)winterbestemming, dan is Portugal zeker het overwegen waard. Wij waren in ieder geval erg onder de indruk van de diversiteit van dit prachtige land!

Carnaval
In februari viert de Algarve carnaval, maar nergens wordt het carnaval zo uitbundig en vol overgave gevierd als in Loulé. De stad wordt gevuld met kleur en plezier, wanneer de bruisende optocht voorbij komt. Deze parade van kleurrijke wagens met gigantische poppen, sambagroepen en veel muziek is de grootste in de regio en trekt altijd veel bekijks.

Bekijk hier alle campings in Portugal.