Pure beleving

Op mooie zomeravonden zijn ze in Nederland niet meer weg te denken aan de horizon; mooi gekleurde ballonnen in de lucht. Ons land is bij uitstek geschikt voor deze vorm van luchtvaart, omdat de weersomstandigheden vaak ideaal zijn voor een mooie ochtend- of avondvaart. En dat komt goed uit, want overdag is het namelijk te warm voor de luchtballon. Door de zonnewarmte op de aarde ontstaat er thermiek (onstabiele lucht) en dat kan een ballon nou net niet gebruiken. De stilte en rust die je ervaart is volgens Peter van Harten, ballonvaarder, niet te beschrijven. Ballonvaren is een pure beleving!Ballonvaarten zijn zowel te reserveren voor (grote) groepen als voor particulieren. Door heel het land vinden ballonvaarten plaats. Toch zijn er regio’s waar er meer gevaren wordt, zoals boven de Gelderse Vallei en de Achterhoek. Ook zijn er jaarlijks in Nederland een aantal grote ballonfestivals.

Wist je dat het Ballonfiësta van Barneveld het oudste ballonevenement van Nederland is ? En dat daar voor het eerst parachutisten uit een ballon zijn gesprongen ? Breng eens een bezoekje aan dit fiësta, dat gehouden wordt van 10 tot en met 13 augustus op de Koewei achter Kasteel de Schaffelaar in Barneveld. Elke avond een compleet programma vanaf 18.30 tot 23.00 uur. Natuurlijk veel luchtballonnen met als afsluiting elke avond een nightglow: de mooie gekleurde ballonnen worden dan in het donker door de branders verlicht. En als het weer het toelaat, zal er – net als vorig jaar – weer één ballon opstijgen in het pikkedonker.

Is het koud daarboven en krijg ik geen last van hoogtevrees?
Op beide vragen is het antwoord ‘nee’. Omdat de ballon dezelfde snelheid heeft als de wind, zorgt die wind dus niet voor afkoeling. Tel daarbij op dat je altijd iets dichterbij de zon bent en dat ook de branders warmte uitstralen, dan kunnen we wel zeggen dat het vaak nog een graadje warmer kan zijn dan op de grond. Vandaar dat de passagiers een balloncap ontvangen. Het beste kleed je je alsof je een wandeling gaat maken, niet de nieuwste kleding aan en stevig gesloten schoenen. En ook geen hoogtevrees dus ? Nee, omdat de ballon los komt van de aarde, vervalt bij iedereen het gevoel van hoogtevrees. Echt waar! Het mooie aan meevaren in zo’n luchtballonmand is dat je het gevoel hebt dat je op je ‘eigen’ balkon door de lucht zweeft. Niet achter een raampje, geen benauwd gevoel, maar ‘gewoon’ in de open lucht.

Ik wil een ballonvaart reserveren, hoe gaat dat in zijn werk?
Je kunt veelal via internet een ballonvaart aanvragen, maar natuurlijk kun je het ballonbedrijf ook bellen. Er wordt dan een datumafspraak met je gemaakt. Misschien wil je juist je trouwdag luchtig vieren ? Of wil je opa op zijn verjaardag de lucht in sturen? Een ballonvaart is uitermate geschikt om cadeau te doen. Natuurlijk zijn daarvoor speciale ‘ballonbonnen’ te verkrijgen.

Op de dag van de ballonvaart wordt door de ballonpiloot de beslissing genomen of de vaart kan doorgaan. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden doorslaggevend. Je wordt op het startveld ontvangen en betrokken bij het gereedmaken van de ballon. Ook krijg je van de piloot enkele veiligheidsinstructies. Je stapt aan boord van de ballonmand en even later zie je de omgeving steeds kleiner worden vanuit de lucht. Genieten van het uitzicht over dorpen, weiden, steden, bossen en rivieren… En ja, je mag foto’s maken vanuit de mand. Hiervoor heeft het ballonbedrijf een speciale ontheffing gekregen.

Na ongeveer een uur varen zal er weer een landingsplaats worden gekozen en als daarna de ballon is ingepakt, onderga je de traditionele champagnedoop. Natuurlijk krijg je een bewijs van je luchtdoop mee.

Meer weten over ballonvaren?
Kijk dan op vanhartenballon.nl. Voor telefonische informatie bel je met 0342-44 44 55.

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen