Roadtrip door Portugal

De zomer verlengen is de ultieme wens van elke kampeerder. Als de dagen korter worden en de temperatuur langzaam zakt, focussen we ons op bestemmingen waar die zomer nét even langer duurt. Afreizen naar het zuiden biedt dan vaak uitkomst en zo belanden we voor een roadtrip in Portugal waar we van Porto naar de Algarve trekken langs steden en stranden en door natuur die ons bij elke bocht doet verbazen.



Na een reis van twee dagen start onze roadtrip in Porto. Een stad in het noordwesten van Portugal die velen kennen van de heerlijke port die hier gemaakt wordt. De stad is na Lissabon de grootste en trekt jaarlijks veel toeristen. Zo ook in het naseizoen en dat maakt het een bruisende stad die authentiek aandoet. Sinds 1996 staat het gehele oude centrum met historische gebouwen op de Unesco Werelderfgoedlijst en sinds dat moment wordt er hier flink aan de weg getimmerd. Op menig foto die we maken ontdekken we een hijskraan en al wordt de stad daar mooier van, het verliest niets van de oude glorie.

Porto
Veel van Porto zie je het beste te voet. Dat gaat soms gepaard met flinke hoogteverschillen die de Portugezen handig hebben opgelost met trappetjes, zoals in de oude wijk Ribeira, met kleine smalle steegjes en straatjes. Eenmaal beneden aangekomen is het heerlijk wandelen langs de rivier en de terrasjes op de kade. Een boottochtje bij zonsondergang? Wij lieten de kans niet voorbij gaan! Vanaf het water heb je niet alleen prachtig uitzicht op de stad, maar ook op alle bruggen die hoog boven je uitsteken. Om weer boven in de stad te komen kiezen we voor gemak en nemen we de moderne lift.

Campingtip: Iets ten noorden van Porto kamperen we op Camping Angeiras.



In de stad kom je ogen tekort. We wandelen door de wijken, zonder vastomlijnde doelen en komen zo bij de Torre dos Clérigos, het symbool van de stad dat vanuit alle wijken te zien is en beklimmen de toren (225 treden) voor een spectaculair uitzicht over Porto. Op adem komen we later in de Jardins do Palacio de Cristal, het groene hart van Porto. Ook de kathedraal Sé ontbreekt niet op onze ontdekking. De kathedraal behoort tot één van de oudste monumenten van de stad. Nog een bijzonder gebouw is Livrairo Lello & Irmao. Een zeer bekende historische boekhandel die zichzelf met recht één van de mooiste boekhandels ter wereld mag noemen. In het hoogseizoen moet je hier geduld hebben om binnen te komen, maar wij kunnen na het kopen van een kaartje zo doorlopen. Een andere mooie bezienswaardigheid - en bovendien gratis te bewonderen – is het treinstation Sao Bento. Het oudste station van Portugal toont aan de buitenkant als statig gebouw, maar in de hal weet je niet waar je moet kijken: Portugese azulejos-tegeltjes beelden het Portugese leven in vroegere tijden uit. Een station met allure!

Tip: een dagje naar het strand vanuit de stad? Zowel ten zuiden als ten noorden van de monding van de rivier liggen enkele mooie, uitgestrekte stranden. Pak de fiets en volg de rivier! De mooiste en bekendste stranden zijn Praia da Forno, Praia de Nossa Senhora da Guia, Praia Lavadores en Vila do Condo.

Port
Een bezoekje aan Porto is onmogelijk zonder één van de porthuizen te bezoeken. Deze zijn allemaal aan de overzijde van de rivier te vinden en daarom steken we de hoge Ponte Dom Luis I over. De meeste porthuizen liggen langs de rivier in Vila Nova de Gaia, dat niet bij Porto hoort, maar een zelfstandige stad in opkomst is. Na een rondleiding van een half uur (€5,- per persoon) weten we veel meer over port, bijvoorbeeld waar het kleurverschil vandaan komt, hoe het zijn smaak krijgt en wat de verschillen zijn. Interessant!



Tip: een portproeverij op een leuke locatie? Wij gingen naar Bacchus Vini op de kade in Porto, met uitzicht op de brug, de rivier en de porthuizen aan de overzijde. Een vriendelijke jongedame heeft hier duidelijk verstand van zaken en legt in goed Engels uit wat ze in het glas schenkt. Om het feest compleet te maken bestellen we er een Portugees delicatessenplankje bij.

Coimbra
We hebben alle tijd en stellen de navigatie zonder snelwegen in op onze volgende bestemming: Coimbra. Het drukke verkeer in de stad overvalt ons, maar als we eenmaal een plekje gevonden hebben op de camping en door de stad wandelen valt de drukte van ons af. De winkelstraten zijn hier autovrij en te voet verkennen we ook deze stad. De Romaanse kathedraal Se Velha staat hoog op ons bezoeklijstje en we blijken niet de enigen. Ook het nabij gelegen klooster van Santa Cruz is de moeite waard. Tot slot bezoeken we tijdens ons verblijf ook nog de universiteit van Coimbra, die ook op de Unesco lijst staat. In de avond strijken we neer op een terrasje aan de Mondego rivier en op de terugweg worden we getrakteerd op een gratis Fadoconcert in de openlucht. De sfeer, de zwoele avond en de warme klaagzang maken deze reis nu al onvergetelijk.



Campingtip: in Coimbra overnachten we op Coimbra Camping (coimbracamping.com). De camping is het gehele jaar geopend, heeft een zwembad en restaurant en ruime kampeerplaatsen. Er zijn ook accommodaties te huur. De camping ligt aan de rand van de stad in de wijk Areeiro en daardoor is de stad op de fiets prima te bereiken.

Fatima
Nog verder zuidelijk belanden we op zaterdag in Fatima, een bedevaartsoord dat uit alle werelddelen bezoekers trekt, en het is er dan ook behoorlijk druk. Juist in het weekend, want op zaterdagavond vindt de processie plaats en op zondag zijn er diverse diensten, waarbij de Nederlandse dienst om half twaalf aanvangt. Het verhaal over de drie herderskinderen, die op 13 mei 1917 een engelachtige gestalte in een eik zagen, begint zo’n 3 km ten zuiden van het heiligdom Fatima in het dorpje Aljustrel. De huizen hier zijn nog in exact dezelfde staat als ten tijde van de verschijningen. In Fatima is de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Fatima een imposante verschijning.



De basiliek werd gebouwd tussen 1928 en 1953 en is aan de binnenzijde prachtig om te zien, met altaren, beelden en glas in lood en herbergt ook de grafmonumenten van de herderskinderen. Wil je naar binnen, dan is gepaste kleding gewenst. Het plein waar deze basiliek aan ligt is tweemaal groter dan het Sint Pieter Plein in Rome. Overdag is het immens, maar als `s avonds uit alle windrichtingen mensen naar het plein komen voor de processie lijkt het plein te klein voor al die mensen met hun kaarsjes. Ook voor niet-gelovigen is dit een bijzonder indrukwekkend tafereel en voor ons dan ook de reden voor een tussenstop.

Lissabon
We blijven niet te lang in Fatima en al vroeg zijn we weer op pad naar onze volgende bestemming: Lissabon. Een stad die ons in veel opzichten heeft verrast. De sfeer, de cultuur, de vriendelijkheid, de mooie gebouwen en de heerlijke wijken met smalle straatjes en steegjes, we zijn op slag verliefd. Prijkte eerst Barcelona bovenaan onze favorietenlijst, binnen 24 uur werd deze van de eerste plaats verstoten door deze heerlijke stad aan de Rio Tejo. Via de wandelzone op de Rua Augusta in de wijk Baixa Pombalina, wandelen we naar de waterkant en de Arco Triunfal, die gebouwd is ter herdenking aan de aardbeving van 1755. De straat staat vol met terrasjes en straatartiesten laten zich van hun beste kant zien. Lissabon leeft! 



Vanaf de waterzijde is het een flinke klim naar het Castelo de Sao Jorge, het kasteel dat bovenop de hoogste heuvel in het centrum van Lissabon te vinden is. Onderweg verzuchten we dat het wel erg warm is die dag en maken we regelmatig een stop op een terrasje. Maar vanaf het plein voor het kasteel hebben we prachtig uitzicht over de stad, dus we worden voor de klim beloond. In de wijk Belem bezoeken we de toren van Belem uit 1515 en gaan we ook naar het klooster Mosteiro dos Jeronimos, een prominent gebouw in de stad, met graven van onder andere ontdekkingsreiziger Vasco de Gamma en leden van de Koninklijke familie. 

Bairro Alto
Op een warme dag is de oude wijk in het centrum, Bairro Alto, een verademing. De hoge gebouwen, met kleine balkonnetjes, zorgen ervoor dat de straten schaduwrijk zijn. Ook deze wijk verkennen we te voet. Wel pakken we af en toe een trammetje dat ons naar het hoogste punt van de wijk brengt. Simpelweg omdat we anders met de tong op de schoenen aankomen. Zigzaggend zoeken wij vervolgens onze weg door de wijk naar beneden, waarbij we niet vergeten te genieten van alle mooie gebouwen om ons heen, de gezellige terrasjes en de heerlijke Portugese keuken.



Campingtip: iets ten zuiden van Lissabon verbleven we op camping Orbitur Costa de Caparica .

Setubal
Na zoveel stadsgeweld lonkt de natuur ons. Niet ver van Lissabon in de stad Setubal huren we aan de haven een zeilbootje om dolfijnen te spotten. Niet dat we ze gezien hebben in de baai van de Rio Sado, maar de dag op het water en het uitzicht op de kust, maken een hoop goed. En we ontdekken hier een heerlijk goudgeel goedje: de Moscatel de Setubal, gemaakt van de muscaatdruif is dit een zoete lekkernij om bij het dessert te nuttigen.



Evora
Onze laatste bestemming, alvorens het ‘Grote Nietsdoen’ gaat beginnen, is Evora. De stad staat op de Unesco lijst en is compact en daarmee ideaal te voet te ontdekken. De ommuurde stad heeft tal van leuke Moorse steegjes, betegelde patio’s en een Romeins aquaduct dat al vanuit de verte zichtbaar is. We bezoeken de Romeinse tempel, de Se van Evora, de dom die nu als museum dienst doet – leuk met honderden kerststalletjes – en bekijken de universiteit, met lokalen die prachtig versierd zijn met azulejos, de typische Portugese tegeltjes. We bewaren de meest fascinerende bezienswaardigheid in Evora voor het laatst: de Capela dos Ossos. In deze vreemde, lugubere, maar toch ook mooie kapel zijn de pilaren, wanden en plafonds bedekt met de gebeenten van zo’n 5000 monniken. Het opschrift bij de ingang is zowel beangstigend als rustgevend: ‘wij beenderen hier aanwezig, wachten op de uwe’.



Campingtip: We verbleven hier op driesterrencamping Orbutor Evora (nl.orbitur.pt), met schaduwrijke kampeerplaatsen, een speeltuin, buitenzwembad – lekker na een dag in de stoffige, warme stad – en een snackbar. De camping is redelijk eenvoudig, maar wel een ideale uitvalsbasis voor wie de stad wil bezoeken. Op de fiets ben je met een kwartiertje in Evora.



Grote Nietsdoen
Na dit bezinnende opschrift besluiten we het leven te gaan vieren in de Algarve. Via de kurkvelden in het binnenland reizen we verder zuidwaarts. We maken een stop bij het meest zuidwestelijke punt van Europa, Cabo Sao Vicente, en strijken dan neer aan de kust voor een week ongegeneerd nietsdoen en genieten van de Portugese zon en keuken. Dat hebben onze benen en voeten na deze wandelweken wel verdiend!

Tekst; Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier