Rondje Zweden

Het is vanuit Nederland maar een kleine zes uur rijden tot onze vakantie begint aan boord van de boot die ons van Rostock in Duitsland naar Trelleborg in Zweden vaart. Zonder files of lange autorit zijn we uitgerust om in het zuiden van Zweden aan onze ontdekkingsreis te beginnen, die ons uiteindelijk toch nog zo’n 2500 kilometer op de camperteller oplevert.

Zweden

De boot van Scandlines brengt ons in een 5 uur en 45 minuten durende overtocht naar het uiterste zuidpuntje van Zweden. We zijn op de bonnefooi gaan rijden en zijn ruim op tijd voor de nachtboot. We boeken er een slaaphut bij, zodat we met het hele gezin een paar uurtjes kunnen slapen, voor we aan de echte reis beginnen. En dat is ideaal. De hut met 4 slaapplaatsen beschikt over eigen douche, toilet en tv, dus na een rondje over het dek, een korte stop in het restaurant en een snelle blik in het casino, trekken we ons terug in de hut voor een paar uurtjes slaap.

Ystad
Het wordt een kort nachtje, maar uitgerust stappen we de volgende ochtend vroeg aan Zweedse wal. Vanaf de boot rijden we in rechte lijn naar de eerste tip die we gekregen hebben: Ystad. Het oude, kleine plaatsje had nooit bekend geworden als Henning Mankell, de schrijver van de Wallander detectiveserie het niet op de kaart had gezet. Zijn boeken, die in meer dan 40 talen zijn vertaald, vinden in deze stad hun oorsprong, wat het toeristisch gezien op de kaart heeft gezet. Zo is er een heus Henning Mankell museum, maar zijn er ook prachtige oude huisjes en een gezellig pleintje met terrasjes en winkels. Een prima begin van onze vakantie, temeer omdat wij de boeken van deze schrijver verslonden hebben.
Dichtbij Ystad vinden we ook Bingsmarkens camping in de gelijknamige plaats; een schot in de roos. De prachtige ligging aan zee maakt deze gezellige en kleine camping met ruime plaatsen een prachtige plek om de camper een paar dagen te parkeren.

Malmö
Vanaf de camping is het maar 50 kilometer naar Malmö, de twee na grootste stad van Zweden en een erg leuke plek om te winkelen en een hapje te eten. We verkijken ons een beetje op de reistijd, want door de B-weggetjes duurt 50 km hier iets langer dan wij in Nederland gewend zijn. Gelukkig hebben we geen tijd meegekregen voor deze citytrip en parkeren we de camper middenin de stad. We krijgen nog een tip van een local waar we goedkoper kunnen parkeren en gaan op verkenning in de stad.



Tips in Malmö
• In het oude centrum vind je het Stortorget (betekent: ‘grote’) plein, het bruisende hart van de stad. Naast dit plein ligt het kleinere Lilla torg, met nog oudere gebouwen en ook restaurantjes en cafés.
• Malmö heeft een eigen strand, een trekpleister voor inwoners en bezoekers.
• Kasteel Malmöhus uit 1434 heeft een stormachtige historie en behoort tot het culturele erfgoed van Zweden. Tegenwoordig is het onderdeel van de Malmö Museau, het grootste museum in het zuiden van Zweden.
• In augustus vindt jaarlijks het Malmö festival plaats, een 10-dagen durend cultureel festival op meer dan 15 plaatsen in de stad. Het festival trekt nationaal en internationaal veel bezoekers.
• Ten zuiden van de stad ligt de Öresundsbrug die je in een mum van tijd naar Denemarken brengt. Zo kun je ook eenvoudig beslissen een bezoekje te brengen aan Kopenhagen. Al is de brug zelf al een attractie op zich!

Getnö Gård
Na een paar dagen rijden we verder naar Getnö Gård, een rit van ca. 3 uur. We rijden via goede B-wegen door het glooiende landschap dat – hoe meer noordelijk – steeds bosrijker wordt. Onderweg stoppen we in plaatsjes die de naam ‘plaats’ eigenlijk niet waardig zijn. Een paar huizen, een enkele winkel, maar wel ontzettend vriendelijke en behulpzame inwoners die stuk voor stuk goed Engels spreken! Getnö Gård Camping, een viersterren natuurcamping met 150 plaatsen, wordt duidelijk op de borden aangegeven en voor we het weten staan we op een riante plek direct aan het Asnenmeer. Hier willen we nooit meer weg, vooral niet als blijkt dat we voor de camper een vuurtje mogen maken (hout op de camping verkrijgbaar) en de zonsondergang boven het meer adembenemend blijkt te zijn. De camping is gelegen op een glooiend terrein in het bos en als je geluk hebt is er nog een plekje direct aan het meer, waardoor je het gevoel krijgt helemaal vrij in de natuur te staan.

Naast de basisfaciliteiten als sanitair, een winkeltje, vers brood in de ochtend en een restaurant, worden er in het hoogseizoen ook activiteiten door het personeel georganiseerd in de bar van de camping. Maar de camping is vooral perfect voor een actieve buitenvakantie.

Op de camping:
• Kanosafari: zelfstandig of met een gids heerlijk kanoën op het Asnenmeer. In de zomermaanden is het water hier heerlijk. Een safari met gids kost 300 SEK* p.p. voor 3,5 uur.
• Kajakles: 2,5 uur voor 300 SEK p.p.
• Paardrijden op IJslandse paarden: een tocht met een gids van 1,5 uur kost je 300 SEK p.p.
• Fietsen huren.
• Snoekvissen (ook met gids) en nachtvissen: je vangt hier grote kanjers!
• Wandelroutes variërend van 3 tot 5 km.
• Georganiseerde kinderactiviteiten in de natuur (6-12 jaar)
*1 kroon is ca. 11 eurocent (dec. 2011)

Öland
Vanaf Getnö Gård rijden we verder naar Öland, dat letterlijk ‘eiland’ betekent, 160 kilometer verder richting het zuidoosten. Op het langgerekte eiland voor de Zweedse kust zijn meerdere campings te vinden. Wij stonden daar op Kronocamping Saxnäs en maakten hier o.a. een zeehondensafari vanaf Kalmar, dat op het vasteland ligt. In deze omgeving is glasblazen erg populair. Ook dicht bij Kalmar ligt camping Vassmolösa, een andere tussenstop op onze reis.

Tip: heb je tijd over voor een dagtrip, dan is Astrid Lindgrens Wereld in Vimmerby een echte aanrader. Lindgren is bekend van o.a. Pipi Langkous, Villa Kakelbont en Ronja de Roversdochter. Het attractiepark is uitgeroepen tot beste toeristische attractie van Scandinavië en het omrijden in ons geval meer dan waard!

Terugweg
Weer op de terugweg van onze reis maken we een tussenstop in Landön, niet ver van Kristianstad. De gelijknamige camping met 100 plaatsen is idyllisch gelegen aan de Baltische zee. Je kunt hier dan ook een bootje huren, windsurfen of lekker naar het strand. De voorzieningen zijn op deze camping erg goed, maar er zijn wel veel seizoensgasten.
Onderweg naar onze laatste camping op de reis – Camping Holiday Village, een grote camping met alle faciliteiten - maken we een tussenstop in Simrishamn. Een leuk plaatsje met een pittoreske haven. De hoofdstraat ‘Storgatan’ heeft veel kleine winkeltjes en terrasjes.



Tot slot
We vonden de campings, met camper, 4 personen en stroom, in verhouding erg goedkoop. We reisden op de bonnefooi en dat gaf soms, vooral tegen het weekend als er mooi weer voorspeld was, wat problemen met het vinden van een camping. Zweden zijn echte buitenmensen en staan bij de eerste zonnestraal al voor de slagboom om een plekje te zoeken! Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden.