Stedenflits: Rouen

Een historische trekpleister kun je Rouen zeker noemen. Als je de geschiedenisboeken er op naslaat kom je de stad wel erg vaak tegen in de Franse geschiedenis. Van de Noormannen en Vikingen die zich in Normandië settelden, tot de Fransen en Engelsen die er ruzie over maakten: Rouen is altijd in trek geweest.Ten noordwesten van Parijs ligt Rouen in de regio Normandië. Waar het vroeger nog de hoofdstad was van de hele regio, is het nu ‘slechts’ de hoofdstad van het departement Haute-Normandie. Niet dat dat de stad minder interessant maakt. Want de ligging aan de Seine en de vele kerken ( met meer dan 100 klokken) en vakwerkhuizen zorgen voor een historische setting die je moet ontdekken.

Notre Dame
Het belangrijke middelpunt van Rouen is zonder twijfel de kathedraal. Blikvangers van de kathedraal zijn de glas-in-lood ramen en de uitzonderlijke grafmonumenten van o.a. de hertogen van Normandië. Komt de kerk je al vaag bekend voor? Dat kan kloppen, want het westfront van dit historische staaltje vakmanschap is door Claude Monet verschillende keren geschilderd. Rouen wordt hierdoor ook wel de stad van het impressionisme genoemd, want niet alleen Monet was gek op de stad, ook Pissarro en Gaugain waren hier graag. Dat Rouen de stad van het impressionisme is, is ook terug te zien in de vele musea, waaronder het Musée des Beaux-Arts, met schilderijen van de omgeving vanaf de 15de eeuw.

Oude centrum
Het oude centrum van de belangrijke havenstad vind je op de rechteroever van de Seine. De linkerzijde van de Seine kun je praktisch overslaan, daar is vooral industrie te vinden. Naast de kathedraal ligt misschien wel het mooiste straatje van de stad: de rue St. Romain. De oude vakwerkhuizen aan deze straat laten je teruggaan in de tijd. Die oude vakwerkhuizen vinden we door het gehele oude centrum, in totaal zijn het er ca. 200 hebben we ons laten vertellen. Je vindt ze ook in de Rue Martainville, Rue Damiette, Rue Eau-de-Robe en Rue des Gros-Horloge. In deze laatste straat hangt ook het beroemde uurwerk, het Gros-Horloge, dat in de 16de eeuw uit het Belfort werd weggenomen. Dit symbool van Rouen geeft ook de weken en de schijngestalten van de maan aan. Via de poort in deze straat kom je op het Place-du-Vieux-Marché, een andere historische trekpleister van de stad.

Jeanne d'Arc 
De historie van Rouen is onlosmakelijk verbonden met Jeanne d’Arc, ook wel de ‘Maagd van Orléans’ genoemd. Deze strijdlustige vrouw trok ten strijde tegen de Engelse bezetting en bevrijdde hiermee Orléans. Dit maakte haar aartsvijand nr. 1 voor de Engelsen, die haar uiteindelijk van hekserij betichten en veroordeelden tot de brandstapel. De Jeanne d’Arckerk op het Place-du-Vieux-Marché is gebouwd op de plek waar zij werd verbrand, met een groot kruis in de kerk als gedenkteken op de exacte plek. Maar er is meer dat aan haar herinnert in de stad. Aan het plein is ook het Musée Jeanne d’Arc gelegen, met een geschetst portret en een maquette van het kasteel waarin ze werd opgesloten. Van dit kasteel is alleen een toren bewaard gebleven, de zogenaamde Tour Jeanne d’Arc, die ook te bezichtigen is.


Rouen

Met kinderen
  • Achter de kerk St-Ouen ligt een park met een speeltuin, waar je heerlijk even op adem kunt komen.
  • Het museum over Jeanne d’Arc is misschien niet spectaculair, maar een vrouwelijke ridder zal zeker wat oudere kinderen tot de verbeelding spreken.
  • Ten noorden van Rouen (ca. 50 km) vind je de uitgestrekte stranden van Normandië.
  • In Clères liggen de (vogel)dierentuin Parc Zoologique de Clères-Jean-Delacour en het attractiepark Parc du Bocasse (parcdubocasse.fr). Clères ligt 30 km. ten noorden van Rouen.
  • De stedentrip combineren met sportieve activiteiten kan in het Parc naturel régional des Boucles de la Seine. Het landschap rondom Rouen leent zich namelijk uitstekend voor diverse fiets- en wandeltochten.
  • Nabij Rouen vind je ook Arbre & Ciel (arbreenciel-aventure.com), met touwenparcours door de bomen voor kinderen vanaf 2 jaar.
CampingsCamping La Côte de Nacre, St-Aubin-sur-Mer

Op een ideale locatie, amper 500 meter van een mooi zandstrand, ligt camping La Côte de Nacre, geleid door een actieve, vriendelijke familie. Je vindt er moderne, goed onderhouden faciliteiten en een relaxed sfeertje. Het aantrekkelijke zwembadcomplex heeft diverse waterglijbanen, een overdekt gedeelte en een ondiep kinderbad. In het hoogseizoen is er een levendige sfeer met gezellige spelletjes, wedstrijden en een buitendisco. De camping kun je reserveren via Vacansoleil.nl.

Camping Le Fanal, Isigny-sur-Mer

De groene camping Le Fanal ligt bijna in het dorp - het is maar een paar minuten lopen naar het centrum. Een leuke, vriendelijke camping, waar ook voor de kleinsten van alles te beleven is. Het meertje bij de rivier Aure ligt naast de camping en dat betekent veel waterplezier met kano's en rubberbootjes. Er mag echter niet in gezwommen worden. Er is een mooi zwembad met waterglijbanen, een volleybalveld, een jeu de boules terrein en enkele speeltoestellen. In het hoogseizoen is er o.a. animatie in de vorm van een kinderclub. Ook deze camping vind je terug op de website van Vacansoleil.nl.

Camping Les Vikings, Barneville-Carteret

Net als ooit de gelijknamige bezoekers uit het noorden kun je je hier in alle vrijheid helemaal Viking voelen. Verwacht hier echter geen wilde taferelen, want camping Les Vikings biedt vooral rust en kleinschalig vakantieplezier voor gezinnen met wat jongere kinderen. De camping heeft een zwembad, een pizzeria en een speelruimte voor de kinderen. Op circa 400 meter wacht het uitnodigende strand. De animatie is gezellig, met thema- en dansavonden. Voor de kinderen worden allerlei spelletjes georganiseerd. In het hoogseizoen is er een kleine kampwinkel voor de dagelijkse spulletjes, maar in de buurt vind je ook twee supermarkten. Je accommodatie reserveer je eenvoudig via Vacansoleil.nl.