Ruig en romantisch schiereiland La Hague

Wie de ‘Sentier des douaniers’ (het Douanierspad) volgt, komt uiteindelijk vanzelf uit bij het einde van de wereld. Althans, zo voelt het als we in Goury uitkijken op het Britse eiland Alderney. Boten varen ons voorbij langs de ruige kust en de lucht ziet er na elke keer knipperen weer anders uit. We kunnen hier uren zitten, maar dat zou zonde zijn van de tijd, want er is zoveel meer te zien op het Cotentin schiereiland.In het uiterste westen van Normandië ligt schiereiland La Hague. Je vindt het op het Cotentin schiereiland en het ligt direct tegenover de Britse Kanaaleilanden. Het is een streek die nog wild en onaangetast is, met prachtige rotspartijen en steile kliffen, maar ook heerlijke lange zandstranden en groene velden. Een streek waar je je zowel verloren als geborgen voelt. Je wordt er bijna poëtisch van…

Douanierspad
Het eerder genoemde Douanierspad kronkelt zich langs de kusten is circa 80 kilometer lang. Soms smal en steil, soms breed en eenvoudig begaanbaar, brengt het je van lieflijke kustdorpjes naar weidse landschappen. Het pad is geliefd voor een korte avondwandeling door de locale bevolking, maar ook zeer bekend bij de echte wandelaars. Met een rugzak op brengt het je al het moois van Frankrijk. Wie niet wil wandelen, maar toch een fantastische route langs de kust van Cap de la Hague wil volgen, pakt simpelweg de auto om de ‘Route des Caps’ te volgen. Ook deze route belooft je prachtige panorama’s en voldoende overnachtingsmogelijkheden in de overweldigende natuur.Tip: wil je La Hague met de mountainbike verkennen? Op lahague-tourisme.com kun je gratis 14 mountainbikeroutes (van 13 t/m 41 km) downloaden.

Urville-Nacqueville
Op gemeentecamping ‘Les Dunes’ starten we ons bezoek aan deze streek. Hoewel de camping simpel is, ontbreekt het ons aan niets. Daarbij: het ligt op loopafstand van het geweldige strand en voor de tent kijken we uit over zee. We ontdekken ook de bijbehorende strandtent La Payotte, waar we na een dagje weg een hapje kunnen eten.

In de directe omgeving ligt Parc de Nacqueville. Een romantisch aangelegd park met watervallen, kleurige azalea’s en geurige rododendrons omlijst een kasteel uit de zestiende eeuw. Een imposant geheel dat wordt onderhouden door de familie die op het kasteel woont. Florence, de vrouw des huizes, leidt ons zelf rond. Eerst in de ruimte boven de ophaalbrug waar zij vertelt over het onstuimige verleden, inclusief de overname van het kasteel door de Duitsers en later de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna door de tuinen die echt tot in detail worden onderhouden. En dat met maar één medewerker! We zijn niet alleen onder de indruk van de geschiedenis, maar ook van de hartelijkheid van deze gastvrouw. Het park is, uitsluitend te voet, in de middagen (12-17 uur) geopend voor publiek van mei t/m september op dinsdag, donderdag, vrijdag, zondag en feestdagen. Entree voor volwassenen €6,-.Kleinste haven
Onderweg naar de kleinste haven van Frankrijk stoppen we in Omonville-la-Rogue. Hier slaan we ons kamp op, op camping Le Hâble. Weer een eenvoudige tweesterren camping, maar ook deze heeft een ideale ligging. Via een binnendoor weggetje vanaf de camping lopen we zo het terras op van Café du Port waar we tussen de middag smikkelen van verse mosselen, met uitzicht op de haven en zee.

Tip: stop onderweg vanaf Urville-Nacqueville op de parkeerplaatsen van de uitkijkpunten Landemer, Baie de Quervière en Port du Hâble voor onvergetelijke vergezichten.In Omonville-la-Petite bezoeken we het huis van Jacques Prévert. Deze Franse poëet woonde hier tot zijn dood en in het huis bekijken wij zijn artistieke uitspattingen en zijn atelier. In Saint-Germain-des-Vaux gaan we vervolgens naar de tuinen die ter ere van hem zijn gerealiseerd door vrienden en kennissen. Bij de ingang komen we al net zo’n artistieke man als Jacques Prévert zelf tegen. De tuinen zijn in 2005 aangemerkt als ‘opmerkelijke tuinen’ en het is een heerlijke wandeling door groen, bloemen en langs lieflijke kleine gedichtjes…wel allemaal in het Frans!

Verder richting de uiterste punt van de kaap komen we uit bij de kleinste haven van Frankrijk. In Port Racine, in de baai van St. Martin in St. Germain des Vaux, is het een drukte van belang met vissers die komen en gaan. We besluiten op aanraden de streekproducten te gaan proeven bij de goedlachse gastvrouw van restaurant La Racine, in het centrum van het dorp gelegen. Een tip uit duizenden!

Einde van de wereld
De volgende dag bereiken we het einde van de wereld. Vanaf het puntje bij Goury zien we boten langs varen en de reddingsdienst uitrukken. Zo druk als het op zee is, zo stil is het in Goury. De enige die zich hier druk lijkt te maken is de kok van Auberge de Goury, die zich uitslooft met verse visjes (zo uit zee op je bord!) op de houtskoolgrill. Een prima plek voor een lunch!Tip: stop halverwege het laatste stuk van de weg naar Goury langs de kant. Je hebt hier prachtig uitzicht op het lager gelegen dorpje en de zee. Ideaal voor foto’s!

Vlak bij Nez de Jobourg zien we van alles in de lucht. De Baie d’Ecalgrain blijkt een ideale plaats voor parapenters en kitesurfers. We blijven plakken op het strand, zoeken schelpen en genieten van de heerlijke zeelucht. Er is niet veel voor nodig om je in Normandië te vermaken!
Er is nog een tuin die op ons wacht. In Vauville ligt de botanische tuin (jardin-vauville.fr) die ook als ‘opmerkelijke tuin’ is bestempeld. Het naastgelegen kasteel mogen we helaas niet bezoeken, maar de tuin is inderdaad opmerkelijk. Met immens grote rabarberbladen, subtropische beplanting en intieme rustplekjes. En bovendien een schattig theehuisje waar de heer des huizes graag bij je aanschuift voor een praatje.

Tip: er zijn heel veel bijzondere tuinen in Normandië: kijk voor een overzicht op normandie-tourisme.fr/jardins.

Uitstapje
Onderweg naar onze laatste camping in deze regio komen we langs verschillende pittoreske haventjes. Zoals Port Diélette, vanwaar diverse veerboten naar de Kanaaleilanden vertrekken. Een overtocht maak je binnen een uur (van april t/m september) en laat je belanden in een compleet andere wereld, inclusief pubs.

In Sotteville brengen we een laatste bezoek voor we onze eindbestemming bereiken. Maar niet zomaar één! We gaan appelcider proeven bij Cidrerie Théo Capelle. Deze cidermakerij is inmiddels in handen van de tweede generatie appelliefhebbers. Niet alleen krijgen we een enthousiast verhaal over de historie en de vele verschillende ciders, we proeven ook verschillende soorten en ontdekken de zelfgestookte Calvados. We gaan hier natuurlijk niet weg voor we de hele familie hebben ontmoet - inclusief de troonopvolger die op zijn fietsje door de winkel sjeest – en een paar flesjes hebben afgerekend.Le Grand Large
Onze laatste camping in Les Pieux is een stuk luxer. Le Grand Large is een viersterren camping (ook te reserveren via Vacansoleil.nl) met alle benodigde faciliteiten. We hebben prachtig uitzicht over een breed zandstrand (eigen opgang vanaf de camping) en beschikken over alle luxe, van winkel en restaurant tot binnen- en buitenzwembad en zelfs wi-fi (tegen betaling). Een ideale plek om even bij te komen van al het natuurgeweld! Een andere aanrader in deze regio is de perfect georganiseerde en uitgeruste driesterren camping Le Ranch, compleet in ranchstijl, met ook een eigen strandopgang in het nabijgelegen Le Rozel.Tips voor binnen
Je kunt pech hebben. De Cap de la Hague is voornamelijk een buitenbestemming. Heb je slecht weer, dan volgen hier een paar tips voor binnen:

Les Grottes de Jobourg; dit grottenstelsel is met gids te bezoeken van half juli t/m eind september. Reserveren is nodig, volwassene €5,-
Planetarium Ludiver heeft één van de drie mooiste kunstmatige sterrenhemels van Frankrijk, te vinden nabij Flottemanville-Hague.
• Het mag niet ontbreken: het Airborn Museum in Sainte-Mère-Eglise, waar je alles te weten komt over de bevrijding tijdens D-Day.
Krokodillenpark Alligator Bay, even uit de richting in Mont-Saint-Michel
Dierenpark en botanische tuin van Champrepus in Granville.
• En mocht een pretpark vereist zijn tijdens de vakantie, dan is Festyland het dichtstbijzijnde park in Bretteville-sur-Odon, vlak bij Caen.

Voor alle informatie over activiteiten, bezienswaardigheden, overnachtingsmogelijkheden en meer ga je naar lahague-tourisme.com.

Tekst; Janine Klein | Beeld: Irma Peijnenburg