Schateiland in de Oostzee

Pas sinds de val van de muur is Rügen ook voor kamperende Nederlanders bereikbaar geworden. Het voormalig Oost-Duitse schiereiland is in dat opzicht dan ook nog onontdekt. Toch komen hier al sinds jaar en dag veel toeristen. Het wandel- en fietseiland bij uitstek is een geliefde vakantiebestemming bij onze oosterburen en biedt een verscheidenheid aan schatten.



Vanuit centraal Nederland is het circa acht uur rijden naar dit schateiland in de Oostzee. Er leiden meer wegen naar Rome, maar naar Rügen is maar één echte hoofdweg via Bremen en Hamburg. Bereid je daarom goed voor op de reis en probeer spitstijden te vermijden voor een vlotte doorstroming, zowel bij de steden als op de brug die Rügen met het vasteland verbindt. Des te sneller kun je genieten van de rust, natuur en bezienswaardigheden die Rügen te bieden heeft.

Camping Drewoldke
We hebben besloten ons kampement op twee plekken op het schiereiland op te slaan tijdens ons verblijf. De reden hiervoor is dat Rügen nogal langgerekt is en we anders onnodig tijd verspillen met heen en weer rijden van onze camping naar de bezienswaardigheden. Dat is geen slechte keuze, blijkt bij aankomst, want sommige wegen zijn wel aan een onderhoudsbeurtje toe.

We starten onze reis noordelijk op het eiland in Drewoldke bij Altenkirchen. Viersterren camping Drewoldke is een nette en overzichtelijke camping, direct aan zee. Behoorlijk groen, met ruime plaatsen waar je zelf een plekje uit mag zoeken. De kampwinkel biedt de basisvoorzieningen, verse broodjes en goede koffie en het restaurantje serveert eenvoudige maar smakelijke maaltijden. Maar bovenal is het hier rustig en groen. Met veel vogels en bloemen. Een oase van rust!

Krijtrotsen
Het meest bekend is Rügen vanwege de prachtige krijtrotsen, die trots op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. Het moderne bezoekerscentrum bij de Koningsstoel - de uitstekende krijtrots met uitkijkpunt - vertelt je niet alleen de geschiedenis van Rügen, maar geeft je ook meer informatie over de natuur op het eiland en het belang van de strandbossen voor het behoud van Rügen. Na een 3D introductiefilm kiezen we voor een digitale rondleiding door het interactieve museum. We mogen zelf het thema bepalen van deze Engelse e-tour; schoonheid, nieuwsgierigheid of avontuur. Wij kiezen voor nieuwsgierigheid en avontuur en niet alleen wordt de informatie anders verteld, we krijgen ook daadwerkelijk andere informatie aangereikt meer passend bij ons thema. Een interessante rondleiding, waarbij je zelf het tempo bepaalt en onderweg zelf bepaalt wat je ziet én wat je hoort.



Na deze achtergrondinformatie gaan we richting de wereldberoemde Koningsstoel zelf. De wandeling is kort en voor we het weten lopen we, via een paar trappetjes, zo het plateau op met fenomenaal uitzicht en de zee op flinke diepte onder ons. Een absolute aanrader. Wie uithoudingsvermogen heeft, kan het wandelpad volgen dat tot onder de Koningsstoel leidt. Het telt circa 400 treden, maar het uitzicht is zeker de moeite waard.

Kap Arkona
De schoonheid van Rügen trekt niet alleen veel toeristen, ook kunstenaars zijn door het eiland betoverd. Dat is duidelijk zichtbaar in het plaatsje Putgarten. Het kunstzinnige dorpje is autoluw, je parkeert je auto op het centrale parkeerterrein en loopt dan terug in de tijd over de dorpsstraat langs oude boerderijen en koetshuizen. Bij Gutshaus Kap Arkona stappen we de prachtige bloemen- en kruidentuinen van eigenaar Ernst Heinemann in. De moestuin met meer dan 50 kruiden, de prachtige insectenhotels en de vele bloemensoorten die er in deze tijd van het jaar bloeien, zijn een lust voor het oog. De eigenaar plukt het ene na het andere kruidje voor ons en vertelt vol passie over zijn levenswerk, dat hij samen heeft gestart met zijn vrouw die hij gekscherend ‘de kruidenheks’ noemt. De tuinen, het koken met producten uit eigen tuin, zijn restaurantje en zijn streekproductenwinkel, hij raakt er niet over uitgepraat. In die winkel kun je zeker terecht voor authentieke producten van Rügen, van jam tot bier en andere lekkernijen! En zoek ook zeker een heerlijk plekje in de tuin om te genieten van een lekkernij van eigen bodem!



Vanaf het dorpje is het een klein stukje lopen naar Kap Arkona. Het is mooi weer en we genieten van de wandeling door het dorp en vervolgens langs weides en gele koolzaadvelden. In de verte zien we de vuurtoren al opdoemen. De uitzichttoren naast de vuurtoren blijkt open voor publiek en wederom trotseren we de trappen om van een nog mooier uitzicht te genieten. Rondom de vuurtoren ontplooien zich de laatste jaren tal van activiteiten. Ook hier raken kunstenaars geïnspireerd door de omgeving en vind je bijvoorbeeld een keramiekgalerie. Via een wandelpad lopen we verder door het bos richting de kust. Een prachtige plek om optimaal te genieten van je wandeling!

Tip: moe van al het wandelen en klimmen? In het dorpje Juliusruh, op een paar minuten van camping Drewoldke kun je genieten van weldadige wellness in strandresidenz Aquamaris.

Boottocht
Om de krijtrotsen beter te kunnen bekijken is een boottocht aan te bevelen. Doe dat vooral in de ochtend, want dan staat de zon vol op de witte stenen wanden die zo uit zee lijken te rijzen. `s Middags kan natuurlijk ook, maar dan bevinden de krijtrotsen zich in de schaduw en dat maakt het echt een stuk minder mooi en fotogeniek!



Vanaf Sassnitz nemen we om tien uur de ‘Ms Insel Rügen’ van rederij Lojewski, die ons in tweeëneenhalf uur tijd naar en van het uiterste puntje bij de Koningsstoel vaart. We hebben prachtig weer, de lucht is blauw en de zon schijnt volop. Rügen laat zich van zijn mooiste kant zien! Aan boord bestellen we koffie met wat lekkers om dit feestje extra te vieren.

Tip: er zijn meerdere vaartochten mogelijk, ook een dagtoer waarbij je een rondje om het gehele eiland vaart behoort tot de opties. Vooraf reserveren is vooral in het hoogseizoen noodzakelijk. Bij slecht weer varen de schepen van de rederij niet uit.

Dat de krijtrotsen niet alleen maar mooi zijn, maar ook voor inkomsten hebben gezorgd op het eiland, ontdekken we in het Kreidemuseum in Sagard. Het museum is gevestigd naast de laatste steengroeve die buitendienst is gegaan in de jaren `60 van de vorige eeuw. Het museum laat veel werktuigen zien en eenmaal buiten is nog een deel van de krijtrotsen en de werktuigen te zien.

In de toppen van de bomen
Een ander bijzonder mooie bezienswaardigheid is het natuurerfgoed centrum in Prora met het boomtoppenpad. Het interactieve museum heeft wisselende exposities en vertelt meer over de natuur en het behoud. Het is absoluut leuk voor kinderen, maar de uitleg is helaas wel nog alleen in het Duits. Maar daar wordt aan gewerkt volgens onze gids Mana Peter, die ook met ons meeloopt tot ver boven de boomtoppen, via het boomtoppenpad. Dit houten bouwwerk laat je, met een natuurlijke stijging van 6%, steeds verder cirkelend naar boven lopen. Ook kinderwagens en rolstoelen kunnen eenvoudig naar boven. Eerst zit je midden tussen de bomen – met tal van interactieve spellen en aanvullende informatie onderweg – en vervolgens zie je steeds meer blauwe lucht tevoorschijn komen. Via dit wandelpad ben je even onderdeel van dat bos en dat maakt de wandeling omhoog zeer bijzonder. Eenmaal boven wacht je een fenomenaal uitzicht over Rügen.



Tip: er zijn diverse rondleidingen en in de zomer zijn er ook rondleidingen in de avonduren voor nog meer contact met het bos.

Binz
De meest luxe badplaats van het eiland is Binz. Hier vindt je de luxe buitenhuizen van de welgestelden in lange, lommerrijke lanen met prachtige uitzichten over de zee. Een rondleiding via het plaatselijke VVV zorgt ervoor dat de stad nog meer gaat leven en de strandpromenade met lange pier is heerlijk om te flaneren.

Wil je het Oost-Duitse gevoel optimaal beleven, dan mag een toer in een ouderwetse Trabant natuurlijk niet ontbreken! Hoewel ouderwets: de Trabi’s van eTrabi Tour zijn gepimpt en elektrisch gemaakt, zodat je de schone natuur geen schade berokkent. Het is een beleving en met de Trabi rijden we naar het dieptepunt van Rügen: Prora. Het kilometerslange vakantiecomplex langs de kustlijn, dat Hitler liet bouwen om zijn manschappen op welverdiende vakantie te kunnen sturen om uit te rusten. Het complex is nooit afgekomen en nooit in gebruik genomen, maar de sfeer die er heerst is die van droeve treurnis. Lelijke gebouwen van meters hoog en kilometerslang in een troosteloze Oost-Duitse omgeving. En hoewel ze deze gebouwen nieuw leven proberen in te blazen met hippe tentjes en moderne appartementjes, hadden ze dit wat ons betreft beter met de grond gelijk kunnen maken. We rijden snel weer door!



Banzelvitzer Berge
Onze tweede camping deze reis is de autovrije camping Banzelvitzer Berge (banzelvitzer-berge.de) in Rappin, centraler op het schiereiland gelegen. We hebben even moeite deze te vinden, want ineens houdt de weg op. Althans: twee strookjes asfalt met daartussenin gras blijken de voortzetting te zijn, terwijl de navigatie aangeeft dat we er nog 100 mogen. Dat lijkt ons geen goed plan, maar als we de weg blijven volgen komen we uiteindelijk bij de camping uit. Gelegen op de punt van het land aan de Grote Jasmunder Bodden, een binnenwater op Rügen. Ook deze camping is netjes onderhouden, biedt ruime plaatsen en ligt wat hoger, waardoor het uitzicht mooi is. De dame van de kampwinkel loopt heen en weer tussen de winkel en het restaurant en ook hier is het eten eenvoudig maar goed. We slapen hier als een roos, want het is doodstil en goed donker op de camping.

Rasender Roland
Tot slot een avontuur waar we niet onderuit kunnen: een reisje met de oude stoomtrein ‘Rasender Roland’ die ons van plaats naar plaats brengt en onderweg tijd biedt om uit te stappen en rond te kijken. De treinbaan loopt van Putbus naar Göhren en is 24 km lang. Daar doe je best een tijd over, want de topsnelheid van de trein is slechts 30 km/h. Neem dus de hele dag de tijd! We vertrekken vanuit Putbus en stappen onder andere uit bij een halte midden in het bos om het jachtslot Granitz te bezoeken. En we maken een stop in de badplaats Sellin waar we op een terras neerstrijken en over de boulevard slenteren. De volgende trein terug moeten we wel halen, anders moeten we lopend terug naar de camping en dat is géén aanrader!



Tip: wil je meer informatie over de campings, bezienswaardigheden en mogelijkheden op Rügen? Ga dan naar ruegen.de voor alle informatie!

We verblijven nog een nachtje op de camping alvorens we de brug weer overgaan naar het vasteland. Gelukkig hebben wij nog tijd ingepland voor een bezoek aan Hanzestad Stralsund, direct na de brug. Zie je kans, dan moet je die zeker pakken! En dan komt er een einde aan onze ontdekking van de schatten die Rügen rijk is. De natuur, de uitersten van steile krijtrotsen en bossen en de historie op het eiland maken een bezoek bijzonder afwisselend. We hadden er nog veel meer tijd door kunnen brengen en een volgende keer nemen we zeker de fietsen mee. Er zijn veel bewegwijzerde routes die je nog meer door de natuur voeren en nog meer schatten voor je blootleggen!

Tussenstop op Seecamping Flessenow
Zoek je een tussenstop op de reis naar of van Rügen? Seecamping Flessenow heeft vier sterren en is de ideale plek! De camping, met Nederlandse eigenaren, ligt op zo’n 200 km van Rügen in de prachtige regio Mecklenburg-Vorpommern.

De kampeerplaatsen zijn gelegen op vlakke weides, beschut tegen wind en gedeeltelijk onder bomen. De ruime, afgebakende plaatsen van circa 100m² zijn voorzien van moderne water- en stroomaansluitingen en voor een deel gefaciliteerd met rioolaansluiting. De sanitaire voorzieningen zijn modern en comfortabel ingericht. In de gebouwen bevinden zich ook wasmachines, drogers en een babybadkamer. Op het terrein is ook een servicestation voor campers.



De camping ligt aan het Schweriner meer, dicht bij de stad Schwerin. Vanaf de camping heb je direct toegang tot het water, met een eigen lig- en zonneweide. Ook een kleine aanlegsteiger voor sport- en zeilboten ontbreekt niet. Doordat het meer geleidelijk afloopt is het perfect zwemwater voor kleinere kinderen. Op twee speelplaatsen kunnen kinderen naar hartelust spelen in het zand of de speeltoestellen. Daarnaast beschikt de camping over een eigen volleybalveld, jeu-de-boulesbaan en tafeltennistafels. In de campingwinkel kun je terecht voor verse broodjes, een krantje en andere dagelijkse benodigdheden. In het seizoen biedt de plaatselijke visser verse en gerookte vis aan. Aan de oostkant grenst de camping aan uitgestrekte bossen waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Seecamping Flessenow is naast een viersterren camping ook lid van ‘Eco Camping’ en voert hierdoor een milieuvriendelijk beleid op de camping. De camping is geopend van april t/m oktober. Voor meer informatie ga je naar de Nederlandstalige website seecamping.de.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier