Stedenflits: Luxemburg-Stad

Vanaf Utrecht ben je in ruim drieënhalf uur rijden in de hoofdstad van Luxemburg. Een stad die grandeur uitstraalt vanwege de rijke historie en de belangrijke positie voor de Europese Unie. Maar ook een stad die, vanwege de beperkte omvang, al snel gemoedelijk en vertrouwd is.



Het hart van de stad wordt gevormd door Place Guillaume, dat van de inwoners de bijnaam Knuedlerplein kreeg. Hier is ook het VVV kantoor gevestigd. Het plein wordt voor veel doeleinden gebruikt; er zijn veel terrasjes en er is elke woensdag- en zaterdagochtend een warenmarkt waar de inwoners samenkomen om boodschappen te doen en de laatste nieuwtjes uitwisselen. In dat opzicht voelt de stad gelijk veel dorpser aan.

Tip: in de gehele stad is WiFi voorhanden (hotcity.lu). Een inlogcode voor één of meerdere dagen is te koop bij het VVV kantoor en is zéér schappelijk geprijsd!


Veel forenzen
Misschien heeft dat ook te maken met de grote verschillen in aantallen mensen die zich in de stad bevinden. Hoewel Luxemburg maar 110.000 inwoners telt, komen er dagelijks 170.000 forenzen – uit Luxemburg zelf, maar ook uit Frankrijk, Duitsland en België – naar de stad om te werken. Overdag is het aantal mensen in de stad dus anderhalf keer zo veel! En dat merk je, want in het weekend is het beduidend rustiger in het historische centrum en zijn de brede lanen in het zakencentrum compleet uitgestorven.

Facts
Inwonersaantal Luxemburg: circa 540.000
Inwonersaantal Luxemburg stad: circa 110.000
Aantal nationaliteiten: 165
Dagelijkse forenzen: circa 170.000
Aantal toeristen op jaarbasis: 2 miljoen
Aantal gevestigde banken: 145



Vijf heuvels
Luxemburg is in 963 gesticht, na het bouwen van een toren. De eerste naam van de stad is Lucilinburhuc dat letterlijk ‘klein fort’ betekend. Het is nog steeds goed te zien dat de stad op vijf heuvels gebouwd is. Het ‘centrum’ ligt in de bovenstad, in de vallei ligt de wijk ‘Grund’ en op de Kirchberg vinden we het economische hart, waar de EU zitting heeft, maar waar ook 145 verschillende bankinstellingen gevestigd zijn.

Kazematten
Die toren waar het allemaal mee begonnen is, is nog altijd zichtbaar in de stad en ook de kazematten zijn nog goed bewaard gebleven. Met een gids brengen we een bezoek aan deze kazematten, die zich in de stadswallen bevinden, die rondom de stad gebouwd werden. Dit bouwwerk is ruim 23 kilometer lang en bevat het grootste gangenstelsel van Europa, zo laten wij ons vertellen. Niet alles is nog toegankelijk, maar het stuk dat wel geopend is voor publiek, geeft een goed beeld van het complete stelsel van gangen en kamers.



De meeste bedrijvigheid vindt plaats in de oude stad, ook wel de Altstadt genoemd. Dit gedeelte van Luxemburg is door Unesco tot Werelderfgoed verklaard. Je vindt hier de prachtige Notre Dame kathedraal, maar ook gezellige winkelstraten – met bekende merken en luxe merken die niet voor Jan Modaal weggelegd zijn. Snoeperijen als macarons, chocolade, maar ook heerlijke broodjes en salades, vind je bij Oberweis. Eenmaal binnen loopt het water je er in de mond!



Een ander heerlijk plekje is ‘Chocolate House’, recht tegenover het paleis. Alle gerechten worden hier vers en met veel liefde gemaakt en in de historische bovenzaal heb je leuk uitzicht op het paleis, waar gedurende de dag tussen 08.30 – 17.30 elke twee uur de wacht wordt gewisseld. Op de foto met de wachters kan, maar je mag ze er niet voor storen en een lachje kun je wel vergeten! In de avond en nacht is het tot in de kleine uurtjes gezellig in de bars rondom het groothertogelijk paleis.



Tip: Er woont niemand in het paleis, maar hangt de vlag in de toren? Dan is de hertog aanwezig!

Economisch hart
Luxemburg staat natuurlijk vooral bekend vanwege de vele banken die er gevestigd zijn. Dat waren er vroeger – voor de crisis – nog veel meer dan nu en dat komt mede doordat een aantal is omgevallen of is gefuseerd. Al deze banken, maar ook verzekeringen en andere financiële instellingen, de Europese Unie en het gerechtshof hebben sinds de jaren `60 een plekje op de Kirchberg. Een berg die tot die tijd vooral door boeren in gebruik was, vanwege de geïsoleerde ligging. Door de komst van een hypermoderne brug die de Kirchberg een directe aansluiting geeft op de stad, zijn de gebouwen in rap tempo uit de grond gestampt. Hoewel niet allemaal moeders mooiste is het gebied wél afwisselend. Er mag namelijk geen enkel gebouw exact hetzelfde zijn, dus ook bedrijven die later zijn gaan uitbreiden, zijn gevestigd in gebouwen van verschillende afmetingen en vormen. Voor liefhebbers van architectuur is dit zeker een aanrader.



In dit economische hart vinden we ook Mudam, het museum van moderne kunsten, met bijzondere werken van internationale kunstenaars. Het Mudam Café is een leuke plek om even op adem te komen. Het museum ligt in het Dräi Eechelen Park, waar ook diverse kunstwerken te vinden zijn en het is gebouwd op de resten van Fort Thüngen. Een gedeelte van het fort is gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Je vindt er wapenfeiten en een maquette van hoe de stad Luxemburg is opgebouwd. Bovendien heb je recht tegenover het fort een prachtig uitzicht op de historische binnenstad. Fotomomentje waardig!

Tip: de zakenwijk is – vooral in het weekend – niet heel spannend, behalve als je van architectuur houdt, want geen enkel gebouw is hetzelfde! Het museum, het park en het gerestaureerde fort zijn wel de moeite waard. Neem de toeristenbus die je overal laat in- en uitstappen. Die brengt je ook naar het zakencentrum op de Kirchberg en naar Mudam.

Buiten de stad
Omdat Luxemburg een klein en compact land is, is een ritje naar het prachtige groene landschap een prima aanvulling op een stedenflits. Zo reden wij in ruim een uur naar de Luxemburgse Ardennen. Een prachtig gebied met hoge plateaus, panoramische vergezichten, diepe dalen, natuurparken en fascinerende kastelen.



We bezochten het romantische Vianden, waar Chateau Vianden sinds eind jaren `70 gerestaureerd wordt. We waren hier 20 jaar geleden ook maar herkenden het niet meer terug. Er zit zelfs een compleet dak op tegenwoordig! Het kasteel is ingericht met bijzondere kasteelstukken en er is een audiotour in het Nederlands die meer verteld over de historie en de kamers die je bezoekt. Gedurende het seizoen kun je vanaf het kasteel met een stoeltjeslift naar de top van de berg, waar je prachtig uitzicht hebt op het kasteel en waar diverse wandelroutes je weer terugbrengen naar het kasteel.

Tip: in oktober naar Luxemburg? Dan mag je de sfeervolle ‘notenmarkt’ in Vianden niet overslaan. Het feest met gezellige markt en activiteiten, aan de voet van het kasteel, geven het stadje een feeërieke sfeer.

Indrukwekkende expositie
Tot slot brengen we nog een bezoek aan Clervaux, omdat we getipt zijn over de fototentoonstelling ‘Family of Man’ van Edward Steichen in het kasteel van Clervaux. Deze vaste tentoonstelling is sinds 2003 opgenomen in de Unesco Memory of the World register en blijkt inderdaad méér dan de moeite waard. De expositie laat het leven van de mens overal ter wereld, van geboorte tot dood en van feest tot Holocaust in de afgelopen eeuw zien in indrukwekkende zwart-wit foto’s. Een indrukwekkende aanrader!



Luxembourg Card
Verblijf je een paar dagen in Luxembourg en ben je van plan meerdere bezienswaardigheden te bezoeken en/of met het openbaar vervoer te reizen? De Luxembourg Card geeft gratis (of tegen gereduceerd tarief) toegang tot meer dan 60 attracties (waaronder de hierboven genoemde musea) en biedt vrij gebruik van het openbaar vervoer. De kaart wordt verkocht aan de recepties van bijna alle campings.

Campings
In heel Luxemburg vind je kleine en grote campings. Zowel dicht bij de stad als midden in de natuur is plek te vinden voor je caravan, tent, vouwwagen of camper. Een aantal campingsuggesties lees je na dit artikel. Handig om te weten is dat circa 10% van de campings in Luxemburg het ‘Eurewelcome’ label draagt. Dit label garandeert personen met een handicap specifieke infrastructuur en diensten.
Wil je meer weten over deze bestemming dicht bij huis? Neem dan zeker een kijken op visitluxembourg.com (ook Nederlandstalig). Daar is ook een overzicht van alle campings in het hele land en van alle bezienswaardigheden te vinden.

Tekst en beeld: Janine Klein