Stedenflits: Münster

De stad Münster is historisch bekend van de ‘Vrede van Münster’ die er op 15 mei 1648 officieel werd bekrachtigd. Een voor Nederland belangrijk moment dat een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog met de Spanjaarden. Hoewel deze historie onlosmakelijk met de stad verbonden is, blijkt Münster bovenal een hele hippe stad, die uitnodigt om ontdekt te worden.



Münster ligt vlak over de grens bij Overijssel en is omgeven door het groene Münsterland, waar veel fietsers en wandelaars de weg al goed kennen. Toch is de stad bij het grote publiek nog niet erg bekend. En dat terwijl Münster een ideale combinatie biedt tussen stad en natuur.

Camping
We verblijven op Campingplatz Münster, een vijfsterrencamping op 5 km van de binnenstad gelegen. Een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad, maar ook een perfecte plek om te genieten van het groene Münsterland. De geordende camping biedt ruime plaatsen met water-, elektriciteit- en afvoeraansluiting en aansluiting op de kabel. De toiletvoorzieningen zijn zeer netjes en er is ook een sauna en solarium op de camping te vinden. Je kunt er tennissen, midgetgolfen, tafeltennissen, vissen, kanoen en beachvolleyballen. Voor de kinderen zijn er speeltuintjes en er is een zwembad op 100 meter van de camping. Een hapje eten kan er in restaurant Wersetiger, met een heerlijk buitenterras. Ook honden zijn op deze camping welkom.



Rondleidingen
Om goede achtergrondinformatie te krijgen over de stad is een rondleiding met gids een goede start van je stedentrip. Deze rondleidingen vinden op regelmatige basis plaats en de start is in het VVV, dat gevestigd is in het oude Raadhuis waar in de Vredeszaal ook de belangrijke handtekeningen in de 17de eeuw gezet werden. Een bezoek aan deze zaal is ook onderdeel van de rondleiding en hoort net als de Prinzipalmarkt, de Dom en de St. Lambertikerk tot de historische highlights van de stad. Wil je snel meer van de stad weten? Er gaat ook een toeristenbus door het oude stadscentrum. De Münsteraner stadsrondritten starten elk uur en brengen je in 50 minuten – en in 7 talen – op de hoogte van de hoogtepunten. Kaartjes koop je gewoon bij de halte. Er is ook een hop-on/hopoff bus met 12 haltes van Münster Bus (muensterbus.ms) die dagelijks (behalve dinsdags) om het uur rijdt.

Tip: er is ook een gratis app voor smartphones op audioguide-muenster.de, met een multimediale stadswandeling vol informatie!


Prinzipalmarkt
Het Raadhuis is gelegen aan de Prinzipalmarkt, de historische verkeersader van de stad. Hoewel er van de huizen aan deze straat na de Tweede Wereldoorlog weinig meer over was, zijn de prachtige bogenhuizen met renaissance puntgevels in oude stijl herbouwd. Ook met regen kun je hier door de bogengalerij prima winkelen. En dat wordt dan ook door de inwoners veelvuldig gedaan. Je vindt er niet alleen grote merken, maar ook kekke boutiekjes en hippe restaurantjes. Aanrader voor een pauze is Café Kleimann, al is reserveren wel aan te raden!

Je hebt op het terras ook uitzicht op de St. Lamberti kerk. Kijk vooral eens omhoog, waar drie ijzeren kooien in vroegere tijden werden gebruikt om de inwoners bang te maken. Het complete (lugubere) verhaal kan je gids je in geuren en kleuren vertellen. Daarboven in de torenkamer blaast de torenwachter elke avond (behalve dinsdag) tot middernacht elk half uur op zijn hoorn.



Dat het centrum lekker compact is, blijkt wel als we naar de beroemde St. Paulus Dom lopen, direct achter de Prinzipalmarkt. Deze Dom is de plek waar de stad is ontstaan en heeft een mooie uitstraling vanwege het gebruik van zandsteen. In de kerk is de astronomische klok uit de zestiende eeuw, met een leuk schouwspel, een grote publiekstrekker. Zorg dat je om 12 uur (ma – za) of om 12.30 (zon- en feestdagen) voor de klok staat! Ben je in de Dom, vergeet dan ook niet even het immense beeld van Sint Christoffel diep in de ogen te kijken. De patroonheilige van de reizigers beschermt je dan tijdens al je reizen: een geruststellende gedachte!

Shoppen
Op het plein voor de Dom vind je ook de traditionele markt. Deze markt op woensdag en zaterdag van 7.00 – 14.30 geldt als een van de mooiste markten in Duitsland en je kunt er terecht voor je dagelijkse boodschappen, streekproducten, heerlijke koffie en bonbons, bloemen en ook Nederlandse drop. Zo krijgen we zeker geen heimwee.


Tip: op zoek naar een cadeautje voor een kind? In speelgoedparadijs ‘Mukk’ (Alter Fischmarkt 12) worden zelfs bejaarden weer even kind. De winkel van drie etages is tot ‘winkel van het jaar 2013’ uitgeroepen en wij waren er niet weg te slaan!

Echt shoppen doe je aan de Prinzipalmarkt en in de omliggende straten, zoals de Salzstraße, Rothenburg, Hörsterstraße en het Ludgeri stadsdeel. Je vindt er veel luxe en merkwinkels, maar ook opvallend veel boetiekjes. Aanraders zijn daarnaast de moderne Münster Arkaden – een winkelpassage van drie verdiepingen – en het Kuhviertel, dat met z’n wirwar aan straatjes niet alleen veel leuke kleine winkeltjes biedt, maar ook veel knusse cafeetjes telt. Want ook uitgaan kunnen die Münsteraners wel. Van samen een hapje eten en een picknick aan de Aasee, tot de kroeg in tot in de kleine uurtjes en uitgaan in de clubs rondom het station. Je hoeft je in Münster absoluut niet te vervelen. Een sfeervolle plek met terrasjes vonden wij o.a. in het Kiepenkerl stadsdeel, waar de über-Duitse keuken afgewisseld wordt door trendy winkels.



Voor de kids
  • Een ideale combinatie: de kinderen hebben speelplezier en jij hebt even je handen vrij om rustig te shoppen. In Münster kun je je kinderen voor maximaal 3 uur ‘afgeven’ bij de gekwalificeerde medewerkers van MaxiTurm. In de stadhuistoren, in het hart van de winkelstraten, is voor jongens en meisjes van 4 t/m 10 jaar afwisseling en speelplezier voor slechts €3,- per kind.
  • Met het hele gezin op adem komen? MaxiSand is een oase voor de kleinsten, met een lekkere grote zandbak om in te ravotten. Emmertjes en schepjes zijn beschikbaar en je kunt er terecht van 11-18 uur (ma-za) van mei t/m september.
     
Musea
Münster is niet alleen een stad van historie, shoppen en gezelligheid, maar ook een stad vol musea. Wil je nog meer weten over de stad? Dan is het Stadtmuseum een aanrader. Maar er is ook een Picassomuseum en even buiten het centrum, dicht bij de Aasee, vind je het Mühlenhof Openlucht museum. Voor een compleet overzicht van alle dertien geregistreerde musea ga je naar museen-in-muenster.de.

Eerdergenoemde Aasee is nog zo’n topplek in Münster. Net buiten het stadscentrum vind je een park met lekker groot meer, waar de lokale bevolking met mooi weer te vinden is. Wandelen, fietsen, luieren, picknicken, maar een bootje huren behoort tot de mogelijkheden. Dit park is in 2009 zelfs uitgeroepen tot ‘mooiste park van Europa’ en is dus met recht een plek waar de Münsteraners trots op zijn. Voor een mooi uitzicht over het park ga je naar de Aaseeterrrassen. Wil je Münster, het park en het Münsterland met de fiets verkennen? Huur dan een fiets in de grote fietsenstalling bij het centraal station. Dan kun je ook gebruikmaken van de Münster promenade; een rondweg om de binnenstad speciaal voor wandelaars en fietsers. Vroeger stond hier de stadsmuur, nu is het een heerlijke promenade onder de lindebomen.



Daarom Münster!
Hoewel het een compacte stad is heeft Münster veel te bieden. Lange winkelstraten en een grote markt, veel gezellige terrasjes en bovendien prachtige historische gebouwen en heerlijk veel groen langs de promenade en aan de Aasee. Een bezoek aan deze stad is met recht een geheim over de grens. Wil je meer weten, ga dan naar muenster.de of bezoek geheimoverdegrens.nl.

Tekst en beeld: Janine Klein