Südtirol vs. Alto Adige

De Italiaanse regio Zuid-Tirol lijkt een beetje op een kampeerder met een persoonlijkheidsstoornis. Als we op het uiterlijk afgaan is het duidelijk typisch Oostenrijk. Maar qua innerlijk komt onmiskenbaar het Italiaanse temperament naar boven. Het voordeel voor ons als gast? Kiezen uit het beste van twee werelden. En dat blijkt verder te gaan dan die lekkere opgeschudde Oostenrijkse dekbedden, in combinatie met een geweldige cappuccino…Deze persoonlijkheidsstoornis ontwikkelde zich nadat de voormalig Oostenrijkse regio na de Tweede Wereldoorlog bij Italië werd gevoegd. Tot op de dag van vandaag zorgt dat voor verwarring. Zie het als Friesland: er wordt een eigen taal gesproken en diep in hun hart hoort de provincie liever niet bij de rest van het land. Dus: Duits is de voertaal, maar schelden doen velen liever in het Italiaans!

Camping-de-luxe
Onze uitvalsbasis is Campingpark Sexten (Italiaans: Sesto) met 268 flinke plaatsen, variërend van 80m² tot 300m². Een ruim opgezette vier sterren camping aan de voet van de imponerende Dolomieten en middenin de natuur. De camping is van alle gemakken voorzien, waaronder een prachtig zwembad- en wellnesscomplex en verschillende voortreffelijke restaurants. Het familiebedrijf is het gehele jaar geopend en heeft naast kampeerplaatsen ook nog enkele verhuuraccommodaties, zoals een geweldige boomhut. Ook het sanitair is hier goed geregeld, met de mogelijkheid een eigen ruimte te huren gedurende de vakantieperiode.Snelle tip: Accommodatie huren? Dan kun je ook overwegen een vlucht + huurauto te boeken, zodat je er niet met de auto naar toe hoeft te rijden. De beste aansluiting heb je met Transavia (transavia.com) naar Verona of Innsbruck.

Ontspannen
Op slechts 20 kilometer afstand ligt het ‘Kneipp voor mij’ dorp in Niederdorf (Italiaans:Villabassa). In een groene omgeving vind je hier een actief spa park volgens de tradities van Sebastian Kneipp, met natuurlijke reiniging- en behandelmethodes door bijvoorbeeld gebruik te maken van warme en koude voetenbaden, het lopen op blotevoetenpaden en het onderdompelen van je hoofd of armen in koud water om de bloedsomloop te stimuleren. Het is geen wellnessresort zoals we dat in eerste instantie voor ogen hadden, maar we beginnen de dag hierdoor wel fris en fruitig en bovendien zonder eeuwige koude voeten!

Fietsen
Wat ze hier goed geregeld hebben is het fietsnetwerk. Er zijn verschillende trails uitgezet waarbij je voornamelijk op fietspaden rijdt. Bovendien kun je op de ene plek fietsen huren, die je ergens anders weer in kunt leveren. In ons geval pakken we de fiets in Niederdorf en rijden we naar Bruneck (Italiaans: Brunico), via een route langs de rivier in het Pustertal. Een route die voornamelijk bergafwaarts gaat, maar waarbij we op het valse plat gelukkig kunnen rekenen op het elektrische duwtje in de rug. Een uitkomst! Wil je verder fietsen dan kan dat natuurlijk ook, want deze route loopt door tot in het Oostenrijkse Tirol.

Lunchtip: Restaurant Weißes Lamm in Bruneck, met traditionele maaltijden waardoor je er weer tegenaan kunt!

Cultuur
In het Messner Mountain Museum Ripa - onderdeel van een vijftal musea in de gehele regio – komen we even op adem. Oprichter en befaamd bergbeklimmer Reinhold Messner heeft het kasteel van Bruneck omgetoverd tot een plek waar je kennis kunt maken met bergvolkeren van over de hele wereld. Hoe leeft men in de bergen in Azië en in Afrika? En wat zijn hun tradities? De bergen zijn bij deze volken onderdeel van hun leven en dat maakt het een interessant bezoek.

Stedentrip
Van ontspanning, sportief fietsen, cultuur en natuur gaan we verder met een stedentrip. Ook daar leent deze veelzijdige regio zich uitstekend voor. In de grotere stad Brixen (Italiaans: Bressanone) komt er al meer van de Italiaanse aard naar boven. Zagen we in het Pustertal vooral typisch Oostenrijkse boerderijen met geraniums, hier wordt het straatbeeld bepaald door kleurige Italiaanse pandjes en dito inwoners. Als de avond valt lopen we mee met een vriendelijke vrouwelijke nachtgids die ons, volledig in stijl uitgedost met zwarte cape en lantaarn, wegwijs maakt in de stad. Echt een aanrader om in zo’n korte tijd zoveel over de stad te weten te komen.Eettip: De Wein Galerie Enoteca, een hippe tent waar ze vaste menu’s kennen en heerlijke wijnen schenken, die in de eigen winkel kunnen worden gekocht. De afsluitende espresso drinken we op het terras!

Die stad ontdekken we ook de volgende dag: er zijn voldoende winkelstraten om lekker te slenteren en souvenirs voor thuis te kopen en op de marktkraam bij de kerk kopen we de heerlijkste ‘Süd Tiroler Speck’ en verfijnde Italiaanse olijfolie om later nog van te kunnen genieten. Ook op de terrassen is het lekker druk. Tijdens ons verblijf doet ‘de zonnige kant van de Alpen’ zoals men Zuid-Tirol noemt, zijn naam gelukkig alle eer aan!Spekweetje: eeuwen geleden maakten boeren spek, omdat dit vlees langer houdbaar was. Nog steeds produceert bijna elke boer in Zuid-Tirol zijn eigen spek.

Appelen
Vanaf de stad plannen we een hiketocht de bergen in. We hebben namelijk vernomen dat veel van onze appelen uit deze regio komen. Om dat met eigen ogen te zien klimmen we de berg op via een wandelpad met prachtige uitzichten om ook weer even op adem te kunnen komen, want het pad is soms best steil omhoog! Boven op de berg vertelt de appelboer ons alles over zijn appelgaarden en mogen we zelfs de verschillende soorten proeven.

Appelweetje: in Zuid-Tirol ligt Europa’s grootste aaneengesloten appelteeltgebied. Er zijn hier meer dan een dozijn soorten te vinden. Je Granny Smith, Jona Gold of Golden Delicious komt hier met grote waarschijnlijkheid vandaan!Tot slot: wijn
Ons laatste bezoek brengen we aan de Abdij van Brixen. Deze nog steeds in bedrijf zijnde abdij is mede bekend vanwege de wijnen die hier nog steeds gemaakt worden, maar herbergt ook een museum. Het wijngoed Abbazia di Novacella maakt prachtige wijnen die we na een uitleg en tour ook mogen proeven. En die gaan natuurlijk ook mee terug naar Nederland!

Wil jij ook het beste van twee werelden? Kijk dan op suedtirol.info voor alle informatie over deze veelzijdige regio in Oostenrijks’ Italië!

Bekijk hier alle campings in Zuid-Tirol. 

Tekst en beeld: Janine Klein