Praktische en stoere gezinscamper

Campers oefenen grote aantrekkingskracht op kinderen uit, zo bleek weer overduidelijk op de beurs in Stuttgart. Daar inspecteerden kinderen van basisschoolleeftijd luidruchtig de FreeTEC XS Light 694 G van alle kanten. Lekker bij de tafel zitten spelen tijdens de reis en dan ook nog zo’n tof bed voor z’n tweetjes. Wat wil je nog meer? Omdat veel gezinnen zoeken naar een “passend” en betaalbaar kampeermiddel werd ik aangenaam verrast door deze alkoofcamper. Het is moeilijk om kampeerauto’s, inclusief bagage, onder het gewicht van 3.500 kilo te houden, zodat je hem met een B-rijbewijs mag besturen. Dat je er daarnaast ook nog met zes personen in kunt reizen en slapen is uniek.Opbouw
De T.E.C. is gebouwd op een Fiat Ducato chassis en voorzien van een 2,3 liter Multi-jet motor. Een gebruikelijke combinatie die in de praktijk zijn goede eigenschappen ruimschoots heeft bewezen. Wanden en dak zijn van aluminium en goed geïsoleerd. In de alkoof zit aan de linkerzijde een raam. Wat is er mooier voor de kinderen om, als het donker is, er met een zaklantaarn stiekem door naar buiten te schijnen! De garage heeft aan beide zijden een grote deur, ideaal om vakantiebagage zoals stoelen, tafel en het nodige speelgoed in te kunnen opbergen. Achterop is een rek voor maar liefst vier fietsen gemonteerd. Ook een luifel ontbreekt niet. De FreeTEC ziet er, mede door z’n frisse striping en in kleur meegespoten voorspoiler stoer uit!

Wonen
De twee dinettebanken zijn bekleed met frisse, blauwgestreepte alcantara. De vier zitplaatsen zijn voorzien van veiligheidsgordels. Een groot raam boven de tafel zorgt voor lekker veel lichtinval en zeker zo belangrijk: veel uitzicht voor de kids tijdens de reis! Aan de royale tafel is genoeg ruimte om met z’n allen gezellig te eten en een spelletje te doen. ’s Avonds is de camper goed te verlichten door de vele spotjes. Aan kastruimte is geen gebrek. Rondom zijn grote bovenkasten waar je veel in kwijt kunt en de open ruimten boven deze kasten en boven de toegangsdeur zijn handig voor lectuur en spelletjes. Zo is alles snel opgeruimd. Tussen het keukenblok en het achterbed staat nog een royale hangkast, zodat voor alle vakantiekleding een plekje te vinden is.

Koken
De keuken, bij binnenkomst links, is opvallend ruim. Hier kun je goed uit de voeten om een heerlijke maaltijd voor het gezin klaar te maken op het drie-pits gasstel. Ruime onder- en bovenkasten laten al het keukengerei makkelijk opruimen. De grote koelkast met aparte vriezer kan een flinke voorraad levensmiddelen bergen en ook verkoelende ijsjes hoeven zo niet te ontbreken!

Slapen
Twee bedden zijn kant en klaar voor gebruik om vier personen een aangename nachtrust te garanderen. Tegen de achterwand van de camper staat een tweepersoonsbed, voorzien van twee koudschuimmatrassen met lattenbodems. De toegangstrap tot dit bed heeft brede treden zodat in bed stappen geen halsbrekende toer hoeft te zijn. Een groot raam boven het hoofdeinde en een klein dakluik geven voldoende frisse lucht. Het andere tweepersoonsbed is in de alkoof, boven de cabine. Om dit te bereiken is een stevige trap bijgeleverd. Ook hierin liggen twee koudschuimmatrassen met lattenbodems en verzorgen een raam boven het hoofdeinde en een klein dakluik de ventilatie. Kortom, een heerlijke plek om in weg te dromen. Het alkoofbed is bovendien opklapbaar. Dit heeft als groot voordeel dat er een goede doorgang van dinette naar cabine ontstaat. Daarnaast is er nog de mogelijkheid een derde tweepersoonsbed te maken van de dinettebanken. Dit kan door de tafel eenvoudig te laten zakken en de banken te verlengen.

Douchen
De douche annex toiletruimte is praktisch en functioneel ingericht. Het kleinste kamertje is voorzien van een draaibaar Dometic toilet en een douchebak die wordt afgeschermd door middel van een douchegordijn. Uiteraard is deze ruimte aangekleed met een badkamermeubel met daarin een wasbakje, grote spiegel en de nodige kastruimte voor toiletspullen. Een klein dakluik zorgt hier voor frisse lucht.

Rijden en reizen
Deze FreeTEC XS is voorzien van drie pakketten waardoor met deze alkoofcamper aangename reizen met zes personen gemaakt kunnen worden. Deze drie pakketten kosten totaal € 5.160 en zijn uiteindelijk onmisbaar bij deze camper. Zonder deze pakketten, die onder andere een verbrede zitgroep en twee extra veiligheidsgordels bevatten, kun je met deze camper niet met zes personen op reis.

 
Facts
Merk/type: FreeTEC XS Light 694 G
Basisauto: Fiat Ducato 35 met 2,3 liter Multi-jet motor
Afmetingen: Buitenmaten: 696 cm lang, 307 cm hoog en 232 cm breed
Gewichten: Rijklaargewicht 2.903 kg + laadvermogen van 597 kg
Prijs: Bekeken standaard versie € 52.522 plus € 5.160.
Importeur: T.E.Caravans BV te Haaksbergen
Website: www.tec-caravan.de


* Rijklaargewicht volgens Europese richtlijnen betekent: inclusief 100 procent gevulde schoonwatertank, 90 procent vulling van de brandstoftank en 90 procent gasvulling.


Tekst: Kees Witvliet
Beeld: T.E.C. en Kees Witvliet

Gerelateerde artikelen

Ook voor kids een toffe slaapplek
Sportief en Stijlvol
Zorgeloos genieten
Meer Engelse caravans naar Nederland
Kampeertrends
Snelle tenten
Caravan van de Toekomst
Nieuwe modellen: Sprite Super
Vernieuwde Universal 420
Spaans opzetgemak
Nieuwe Fiat Ducato motoren
Een plaatje van een camper
Voorjaarsmodel Sterckeman
Beschuit met muisjes...
Een camper met plaats voor veel vrienden
Comfortabele gezinscamper
Wegwijs in camperland