Terug in de tijd in de Dordogne

Als ik ergens écht vakantiegevoel van krijg, dan is het wel van die historische Franse stadjes. Met kronkelende, nauwe straatjes, gezellige terrasjes en natuurlijk een grote markt met lekker veel streekproducten. Zo’n ideale vakantieplek vond ik ook in de Dordogne…



We beginnen onze ontdekking van de Dordogne in de vallei van de Lède, een zijrivier van de Lot. Het kasteel van Biron is één van de grootste kastelen in zuidwest Frankrijk en ligt hier strategisch op de grens van de Périgord en de Agenais. Het was van de 12de tot 20ste eeuw eigendom van de familie de Gontaut-Biron, hoewel het verschillende keren veroverd werd. Bijzonder aan het kasteel is dat elke eeuw zijn bouwstijl heeft achtergelaten als een stempel uit de tijd. Van middeleeuws tot gotiek, renaissance en de Versaille-stijl zijn in het kasteel vertegenwoordigd. Dit maakt het kasteel bijzonder fraai om te zien en dat is dan ook misschien wel de reden waarom het kasteel regelmatig dienst heeft gedaan als decor voor films.



Het kasteel is het gehele jaar geopend en bij de entree besluiten we te kiezen voor een Nederlandstalige audiotour, omdat er geen gegidste rondleidingen in het Nederlands zijn. Via de kapel met twee verdiepingen wandelen we door de woonvertrekken met prachtige fresco’s uit de renaissance, via 18de eeuwse vleugels naar middeleeuwse kerkers. We besluiten onze tour op het panoramisch terras en genieten hier van het prachtige uitzicht over de glooiende omgeving met landerijen en kleine dorpjes. We krijgen het vakantiegevoel al snel te pakken!

Abdij van Cadouin
Vanaf Chãteau de Biron is het niet ver rijden naar onze volgende stop, de abdij van Cadouin. De abdij stamt uit 1115 en was een cisterciënzerabdij die is toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. Ook hier volgen we een Nederlandstalige audiotour die ons van de kloostergebouwen naar de kerk brengt en ons het verhaal vertelt van de restauratie van de kruisgang in de 19de en 20ste eeuw. Ook deze abdij is, net als het kasteel van Biron, onderdeel van ‘Les Grands Sites du Périgord’, die overzichtelijk zijn samengebracht op deze Engelstalige site. Een handige en informatieve site tijdens je bezoek aan de Dordogne!

Limeuil
Ook Limeuil is geclassificeerd als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Waar de Dordogne en de Vézère samenkomen is dit middeleeuwse dorpje gesticht. We wandelen het oude dorpje binnen door de boogvormige poort aan de voet van de stad en meanderen door de steile, smalle steegjes omhoog, waar we de bovenste stad – Limeuil Haut – bereiken met een kerk, kasteel en vesting. Eenmaal weer beneden hebben we aan de rivier, op het Place du Port nog een prachtig uitzicht.

Les Valades
We overnachten op 4-sterren camping Les Valades in Le Coux-et-Bigaroque, centraal gelegen tussen de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Dordogne. Het domein beslaat ruim 14 hectare bos en weiland en is daardoor extreem ruim van opzet. Kamperen met een groep op een gezellig veldje, maar ook kamperen met veel privacy tussen de bomen, kan hier prima. En alle faciliteiten zijn prima op orde. Van een buitenzwembad en een (te overkappen) binnenzwembad tot een winkel, bar/restaurant, kidsclub en een heerlijk meer om te zwemmen en te vissen. Naast kampeerplaatsen en 10 XL Privilege kampeerplaatsen van 200m² zijn er ook tal van huuraccommodaties. De mooiste hiervan zijn de lodgetenten langs het meer. De camping is van begin april tot eind september geopend.



Sarlat
Als je het hebt over mijn favorieten dan is Sarlat la Canéda daar deze zomer probleemloos aan toegevoegd. Groot genoeg om te verdwalen, klein genoeg om toch de weg weer terug te vinden. Met veel verborgen pleintjes, onverwachte bezienswaardigheden én een enorme zaterdagsmarkt om je kooplust op bot te vieren. Om de stad echt goed te ontdekken doe je er verstandig aan om met een gids op pad te gaan door het mooi bewaarde middeleeuwse centrum van Sarlat, dat niet voor niets de ‘Parel van de Périgord’ wordt genoemd. Zo ontdekken wij tijdens deze rondleiding een klein pleintje waar drie bronzen ganzen dé bezienswaardigheid zijn, wandelen we met de gids langs de imposante abdij met historische begraafplaats en ontdekken we waarom de salamander het symbool is van deze stad. Wil je streekproducten als souvenir kopen? Sla dan op de zaterdagmarkt in Sarlat je slag!



Eettip: `s avonds eten tussen de locals? Wij genoten van de heerlijke streekgerechten in de tuin van Le Présidial in hartje Sarlat.

Marqueyssac
Wil je na een drukke zaterdagmarkt weer even tot jezelf komen, dan heb ik de perfecte tip voor je. Op slechts een kwartiertje rijden van de stad vind je de prachtige tuinen van Marqueyssac in Vézac. De tuinen zijn het hele jaar geopend en zijn in de 19de eeuw aangelegd op 17de eeuwse terrassen. De keurig onderhouden 150.000 buxussen worden nog altijd op traditionele wijze met de hand gesnoeid en zorgen voor een sprookjesachtige tuin met veel ronde vormen. Het park rondom het landgoed beslaat zo’n 22 hectare grond en via mooi aangelegde paden, met buxussen, bomen en kunstvoorwerpen, wandel je naar het grote balkon, de Belvedère, dat 130 meter boven de Dordogne-rivier hangt en heel mooi uitzicht biedt over de vallei en omliggende dorpen.



Tip: de theetuin van Marqueyssac serveert niet alleen heerlijke lunchgerechten, maar geeft ook prachtig uitzicht op de vallei én de tuinen.

Beynac
Niet veel verderop ligt Beynac, een lieflijk dorpje aan de noordoever van de Dordogne, dat ook al op de Unesco Werelderfgoedlijst te vinden is. Vanaf hier pakken we de boot die ons over de Dordogne vaart en ons goed zicht geeft op de kastelen aan weerszijden. De gids aan boord vertelt dat het kasteel van Beynac (chateau-beynac.com), hoog op de klif aan de noordoever, ten tijde van de 100-jarige oorlog in handen was van de Fransen, terwijl het kasteel van Castelnaud aan de overzijde van de rivier op Engels grondgebied lag. Het is bijna bijzonder dat alle historische gebouwen zo mooi bewaard zijn gebleven ondanks deze oorlog.

Tip: wil je meer weten over deze regio? Reis dan naar sarlat-tourisme.com. Voor meer informatie over de gehele streek én andere Franse bestemmingen ga je naar nl.france.fr.

Le Montant
Overnachting in de directe omgeving van Sarlat kan op veel campings, maar wij kozen voor 4-sterren camping Le Montant, op 4 km van het historische centrum. De camping is geopend van begin april tot eind september en ligt op een kleine heuvel in een groene omgeving. Ook deze camping heeft flinke kampeerplaatsen met veel privacy en ruimte en bovendien prachtige huuraccommodaties, zoals de 4-persoons Taos en Soléo en de 6-persoons Patio en Family. Het hoofdgebouw heeft een gezellig groot plein, waar je een lekker ijsje kunt eten, na een middagje zwemmen in het (deels te overkappen) zwembad. Hier bevindt zich ook het restaurant met terras, waar we `s avonds heerlijk gegeten hebben na een lange dag onderweg.



Lascaux IV
Wereldberoemd en heel bijzonder zijn de rotsschilderingen van Lascaux. De originele tekeningen werden in 1940 in een grot ontdekt. Die grot in het bos is helaas niet meer toegankelijk, maar door de moderne technologie zijn de grot met zijn tekeningen tot op de millimeter nauwkeurig nagemaakt in het nieuwe Lascaux IV, op steenworp afstand van de originele grot. De schilderingen hebben vooral dieren als onderwerp. De Nederlandstalige gids licht ze toe en tekent de contouren met haar lichtpen. We ontdekken bizons, herten, neushoorns, stieren en paarden en zien de verschillen in kleuren. Vooral de tekeningen in aardkleuren zijn goed bewaard gebleven, begrijpen we van de gids. Het zijn allemaal schilderingen uit het laat paleolithische tijdperk, gemaakt door de Cro-Magnon mensen, die worden gezien als de eerste vorm van de moderne mensheid. De indrukwekkende rondleiding door de grot wordt beëindigd bij een grote expositieruimte, waar we op eigen gelegenheid nader in kunnen zoomen op de bijzondere tekeningen. Op een moderne wijze worden ze stuk voor stuk in beeld gebracht en zie je ook dat sommige schilderingen overgeschilderd zijn. Kortom: een bijzondere ervaring die je niet mag missen!

Rotsdorp
Gingen we in Lascaux IV terug naar onze voorouders meer dan 20.000 jaar geleden, bij La Roque St. Christophe reizen we terug in de tijd tot maar liefst 55.000 jaar terug. Aan de weg van Les Eyzies en Montignac-Lascaux ligt hoog in de rotswand een dorp uit vervlogen tijden. La Roque St. Christophe vormt de grootste verzameling historische holwoningen van Europa. Van dit onneembare stadje, genesteld tegen de rotswand, zijn alleen nog de sporen van de ambitie, de angst en de eenzaamheid te zien, die de rots duizenden jaren geleden tot een woongebied hebben omgebouwd.



De rots is een kilometer lang en ligt op ongeveer honderd meter hoogte boven de weg en de Vézère-rivier. De rots omvat vijf terrassen die door erosie en vorst op de kalksteen zijn ontstaan. Door de opgravingen door archeologen is het vrij nauwkeurig in te schatten wie en hoe er geleefd is op deze plaats sinds de prehistorie. Waren het eerst de Neanderthalers, later volgden de Cro-Magnon mensen. De langste bewoning was tijdens de 10de eeuw, wanneer men zich wilde beschermen tegen de invasies van de Vikingen. Met een Nederlandstalig boekje in de hand wandelen we van de stal naar de slachtruimte, verder naar de kluis en het dorp met de holwoningen. Via de kerk – met kerkbel tegen de klif – gaan we naar de middeleeuwse bouwplaats en even verderop zien we hoe de mensen de materialen omhoog moeten hebben gehesen. Roque St. Christophe is ook terug te vinden op de Unesco Werelderfgoedlijst, samen met het omringende dal en dat is geheel terecht. Wat een bijzonder stukje geschiedenis!

Gastronomie
De keuken van de Dordogne is anders dan die in veel andere Franse streken. Op het menu staan veel stevige gerechten, mede ingegeven door het boerenland dat de dorpjes omgeeft. Op de kaart zijn streekgerechten als confit de canard, foie gras en ingrediënten als truffel en noten dan ook veelvuldig te vinden. Kenmerkend voor veel gerechten is de langere bereidingstijd. Men heeft alle aandacht voor het vinden van de juiste kwaliteit producten en kiest veelal voor streekproducten. Vervolgens neemt men ook alle tijd om het eten te koken en er optimaal van te genieten. Waarmee een diner wordt afgesloten? Probeer eens een lokale notenlikeur: verrassend lekker!

Le Paradis
Ook in deze historische omgeving zijn volop campings te vinden. Wij overnachten op 5-sterren camping Le Paradis in St-Léon-sur-Vézère en worden hartelijk onthaald door de Nederlandse eigenaren Ellen en Gé Kusters. De camping, gelegen aan de oevers van de Vézère, is ruim opgezet en is zeer luxe. De camping heeft twee buitenbaden, een overdekt zwembad met spa en een geheel nieuw splash-pad sinds dit jaar. De 145 kampeerplaatsen van gemiddeld 100m² zijn verdeeld over het terrein en worden afgewisseld door prachtig aangelegd groen, waardoor het lijkt alsof je in een park loopt. Naast kampeerplaatsen heeft de camping tal van accommodaties te huur. Slapen onder tentdoek kan er in de Canadese tent, maar ook de cottages, in allerlei groottes, geven je het echte vakantiegevoel. Bovendien zorgt de chefkok van het restaurant op de camping dat ook de innerlijke mens verwend wordt. Zo mag de vakantie nog héél lang duren!



Tip: wil je voor een kortere periode naar Sarlat en omgeving? Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen naar Bergerac. Vanaf Rotterdam Airport ben je er met Transavia in slechts 1,5 uur. Op de luchthaven van Bergerac is het mogelijk een auto te huren. De door ons bezochte campings beschikken allemaal over huuraccommodaties.

Tekst & Beeld: Janine Klein