Uitwaaien aan de Belgische Kust

Zodra de eerste lentezon zich aandient gaan we naar buiten om ein-de-lijk van het mooie weer te genieten na een lange winter. Logisch, zo vinden wij, en dus reisden we dit voorjaar naar Nieuwpoort aan de Belgische Kust, om precies dat te doen!Die eerste lentedagen zijn altijd verwarrend. De één loopt nog met een dikke winterjas, terwijl de ander in badkleding aan het zonnen is op het strand. Ook wij wisselden met en zonder jas tijdens ons verblijf in Nieuwpoort af, al was het méér dan lekker weer voor een middagje winkelen in Nieuwpoort-Stad en flaneren over de boulevard in Nieuwpoort-Bad.Nieuwpoort-Stad
De stad Nieuwpoort kent een roemruchte geschiedenis. Van de legendarische slag tegen de Spanjaarden in 1600 tot het onderwater zetten van het gebied ten zuidwesten van de rivier de IJzer – de zogenaamde IJzervlakte - aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Mede door dit meest recente stukje geschiedschrijving is er in het centrum van Nieuwpoort weinig van historische waarde te vinden. De stad werd nooit ingenomen door de vijand, maar lag daardoor wel flink onder vuur. Ondanks dat is de stad prachtig herbouwd. Met panden in historische stijl, mooi aangelegde winkelstraten en een gezellig Marktplein met daaraan het stadhuis uit 1922 en de Beiaardtoren met daarin 67 klokken, die op gezette tijden een heel concert afspelen.

Tip: de Beiaardtoren is van medio juni tot medio september elke vrijdagochtend onder begeleiding te beklimmen tussen 10.00 – 11.00 uur!Hekserij
Niet te missen is het verhaal van Jeanne Panne, de Nieuwpoortse heks die op de brandstapel terechtkwam omdat zij duivelse plannen gesmeed zou hebben. De historische locatie waar zij dat deed draagt daarom de naam Duvetorre. De toren is een restant van de verwoeste kerk die meerdere bestemmingen heeft gehad in zijn geschiedenis. Niet veel verderop vind je het beeldje van Jeanne Panne. Bijzonder detail: op de gevel van het stadhuis is een plakkaat bevestigd waarop de 17 Nieuwpoortse slachtoffers van de heksenvervolging op 30 juni 2012 postuum van elke blaam gezuiverd zijn.
 
Wil je iets meekrijgen van die vervlogen tijden? In juli trekt Nieuwpoort vier dagen lang zijn 17de eeuwse pak aan voor een evenement in middeleeuwse stijl, met 400 figuranten. Niet alleen de soldaten bereiden zich voor op een harde confrontatie, ook Jeanne Panne wordt weer op de brandstapel geëxecuteerd. Een historisch evenement van hoog niveau! Het gehele evenement is volledig gratis en voor meer informatie ga je naar jeannepanne.nl. Meer evenementen? Dan is dekust.be/nl een handige informatiebron.

Shoppen
In het centrum vind je veel leuke winkeltjes. Bijzonder vonden we de winkel aan het Marktplein waar alles draait om poppenhuizen. De winkel, met de passende naam ‘The Small World’ (thesmallworld.be) heeft alles wat het hartje van meisjes begeert. Zelfs grote meisjes worden er week van! Poppenhuizen met leuke interieurtjes vragen hier om de aandacht. De eigenaresse, een dame op leeftijd, is nog net zo enthousiast als toen ze begon met haar uit de hand gelopen hobby. Elk jaar in april is er bovendien een heus Miniaturenfestival in het stadhuis van Nieuwpoort. We hadden geluk dat we er precies tijdens het festival waren. Voor slechts €3 kregen we echt waar voor ons geld.Een andere winkel van bijzondere aandacht is Bænk in de Marktstraat. Naast Scandinavisch vintage design vind je hier ook een lekkere koffiebar, waar je bijvoorbeeld ook terecht kunt voor een lekker ontbijt of fijne lunch. Alles is huisgemaakt en van ambachtelijke producten. Een aanrader wat ons betreft!

Tip: `s avonds ook genieten van de Belgische keuken? Bij Flavie’s tafel speelt vis de hoofdrol. De kaart is beperkt, maar de gerechten zijn bijzonder goed op smaak en de entourage is modern en sfeervol. Reserveren is nodig bij deze hotspot.

Niet te missen
Vanwege de ligging aan de Noordzee speelt vis in Nieuwpoort een belangrijke rol. Veel gerechten in restaurants bevatten vis en verser dan hier is het nauwelijks te krijgen. Nog steeds speelt de Vismijn aan de haven een belangrijke rol. Op maandag, woensdag en vrijdag kun je in de vroege ochtend (7.00 – 8.00 uur) getuige zijn van een echte visveiling.Vanaf de Vismijn kun je niet om het verderop gelegen monument ter ere van Koning Albert I heen. Het statige cirkelvormige oorlogsmonument met bogen en inscripties in het Frans en Nederlands lijkt het beeld van de koning te paard te willen beschermen tegen het kwaad. Het was deze koning die zich aan het front in de loopgraven aan de IJzer bevond, terwijl de regering in ballingschap in Londen zat. Op het plein voor dit monument is het Nieuwpoort Memorial opgericht, een monument voor de gesneuvelde Engelse soldaten. Sinds 2014 bevindt zich onder het monument het interactieve museum Westfront. Hier vinden regelmatig tentoonstellingen plaats en het museum geeft voor de entreeprijs ook toegang tot de wandelpromenade bovenop de bogen van het monument. De lift brengt je er zo naar toe. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over Nieuwpoort-Stad, de havens, de rivier die uitmondt in zee en de Ganzenpoot aan je voeten.

Camperparking De Zwerver
Op loopafstand van het centrum van Nieuwpoort en de tram naar Nieuwpoort-Bad, ligt Kampeerautoterrein De Zwerver. Een ideale stopplaats voor camperaars met alle benodigde voorzieningen, waaronder elektriciteit, WiFi, sanitair en de mogelijkheid de tanks te legen en te vullen. Een plek kost €16,50 voor de eerste 24 uur, daarna €0,50 per uur. Je kunt hier ook een korte pitstop houden (max. 30 minuten à €5,00) voor het lozen en vullen en het dumpen van afval. De camperplaats is het gehele jaar geopend en er zijn in totaal 28 camperplaatsen.Ganzenpoot
Kenmerkend voor Nieuwpoort-Stad is de Ganzenpoot. Het is een verzameling sluizen die ervoor zorgt dat de omgeving van de stad niet weer net zo onder water komt te staan als aan het begin van de 20ste eeuw. Op een mooie zonnige dag is het hier een drukte van jewelste. Via de Ganzenpoot staat de havengeul vanaf de Noordzee in verbinding met maar liefst zes verschillende wateren. Van het Nieuw Bedelfverlaat in het noorden tot het Veurne-Ambachtverlaat en het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke met de Veurnesluis in het zuiden. Een indrukwekkend staaltje watermanagement dat vooral van bovenaf het Albert I monument duidelijk de vorm van een ganzenpoot laat zien. Het verbaast ons dan ook niets dat Nieuwpoort, met circa 2000 ligplaatsen, één van de grootste jachthavens van West-Europa heeft. Op de kop van havengebied Kromme Hoek vind je het kunstwerk ‘Le Vent Souffle Où Il Veut’ – de wind waait waar hij naartoe wil – van kunstenaar Daniel Buren. Een bos van vlaggenmasten, met aan elke mast een vrolijk gekleurde windvaan.

Ben je niet met de boot, maar wil je toch dat nautische gevoel ervaren? Dan kun je gebruik maken van de gratis veerdienst tussen het stadscentrum en het natuurreservaat ‘IJzermonding’ aan de overzijde van de riviermonding. In Belgische schoolvakanties vaart deze dagelijks, anders alleen in het weekend en op feestdagen.Dat natuurgebied is Natura 2000 gebied en bestaat uit duingrasland, strand, mos- en stuifduin en een vogelbroedgebied. Het is een prachtig natuurgebied om te wandelen en te fietsen. Je vindt er bunkerresten, een amfitheater, een observatiepunt en een vogeluitkijkpunt. Een wandeling brengt je o.a. naar de vuurtoren aan het Noordzeestrand. Ideaal dat je zo van de natuur kunt genieten op steenworp afstand van de stad!

Tip: geen fietsen mee? Op meerdere plekken in de stad kun je (elektrische) fietsen huren!

Nieuwpoort-Bad
Is het mooi weer dan is het een gezellige boel op de Paul Orbanpromenade die je van Nieuwpoort-Stad naar het mondaine Nieuwpoort-Bad brengt. Een heerlijke plek langs de riviermonding waar alleen wandelaars en fietsers het voor het zeggen hebben. Vergeet niet onderweg even te stoppen en op een bankje van het uitzicht op de voorbijvarende bootjes te genieten! Geen zin om zowel heen als terug te lopen? Pak dan kusttram 0!Kusttram 0
Kusttram 0 telt maar liefst 68 haltes tussen de Panne en Knokke en rijd overdag elke 10, 15 of 20 minuten (avond: 30 minuten) tussen de verschillende kustplaatsen. De tram begint in De Panne en rijdt dan via Nieuwpoort naar Oostende en Knokke en weer terug. Ideaal als je de andere badplaatsen ook wilt bezoeken! Wil je meer weten over deze andere badplaatsen? Dan is dekust.be/nl je startplaats. Voor meer informatie over Vlaanderen reis je naar toerismevlaanderen.nlIn Nieuwpoort-Bad heerst duidelijk een andere sfeer dan in de stad. We komen bij het eerste terras gelijk in de vakantiestemming! Toeristen uit alle landen weten de weg naar deze badplaats goed te vinden. De architectuur bestaat hier dan ook met name uit hoogbouw appartementencomplexen en er wordt nog flink gebouwd. Vooral stedelingen uit de omgeving zijn gek op een pied-a-terre op deze locatie, laten we ons door de lokale uitbater vertellen. Ondanks de toeristen die hier in groten getale naartoe komen, hangt er een gemoedelijke en uiterst vriendelijke sfeer. 

`s Avonds eten we voortreffelijk bij Restaurant Feu d’Or aan de Albert I-laan. En terwijl wij warm en droog binnen zitten, begint het te regenen en worden de straten, die overdag zo druk waren, letterlijk weer schoongespoeld. Klaar voor een nieuwe, zonnige dag!

Handige gids
Tijdens ons bezoek aan Nieuwpoort maakten wij gebruik van de Time to Momo-gids van de Belgische Kust. Hierin staan niet alleen veel leuke adresjes, maar ook alle bezienswaardigheden overzichtelijk op een rijtje. Een wandeling van 9,6 kilometer brengt je langs alle hoogtepunten van deze twee-in-één stad! Bovendien biedt de gids ook uitgebreide informatie over de andere kustplaatsen Knokke-Heist, De Haan, Oostende en een fietsroute van De Panne naar Veurne. De gids komt inclusief handige kaart-app! Voor meer informatie ga je naar timetomomo.com/nl

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier