Ultiem Italiaans: Puglia

In het zuidoosten van Italië ligt de zonovergoten streek Puglia, die in het Nederlands Apulië wordt genoemd. Een streek met zoveel diversiteit dat je aan één vakantie niet genoeg hebt om alles te ontdekken. Je vindt er azuurblauwe zee en witte stranden, maar ook historische stadjes en de heerlijkste Italiaanse streekproducten. We nemen je mee naar dit ultieme stukje Italië, waar ook de Italianen zelf maar wat graag naartoe op vakantie gaan.Onze reis start in het toeristische centrum van de regio. Dat ligt in het noorden op schiereiland Gargano, waar ook de badplaatsen Vieste, Peschici en Mattinata liggen. Het middeleeuwse Vieste is idyllisch gelegen op een rotspunt die uitloopt in de Adriatische zee. Via de smalle straatjes belanden we steeds weer op een ander pleintje, waar het echte Italiaanse leven zich afspeelt. Een ideale plek om ons volledig onder te dompelen in la dolce vita!

Tip: een kleine 20 km verderop is het charmante vissersplaatsje Peschici ook een aanrader!

Monopoli
Via het Parco Nazionale del Gargano, het dichtbeboste binnenland, zakken we verder af richting de hak van de laars en stoppen in Monopoli. Het is hier gezellig druk, zelfs in het hoogseizoen wordt deze fijne stad aan de Adriatische kust niet door toeristen overspoeld. In Monopoli mag een bezoek aan de Cattedrale Maria Santissima della Madia niet ontbreken. De kathedraal is snel gevonden, want het bouwwerk neemt een centrale plaats in het historische centrum in. Op steenworp afstand van de kathedraal vinden we de Santa Maria del Suffragio uit het begin van de 18de eeuw, die bij de lokale bevolking bekend staat als ‘kerk van het Vagevuur’.Alberello
De trulli van Alberello werden ruim 20 jaar geleden aan het Unesco Werelderfgoed toegevoegd en wij begrijpen dat heel goed. Van die kleine ronde huisjes met een stenen kegelvormig dak staan er ongeveer duizend in Alberello en deze manier van bouwen is alleen in Puglia te vinden. In één van de wijken zijn voornamelijk toeristenwinkeltjes in de trulli gevestigd, maar er is ook een wijk waar de woningen echt bewoond worden.Tip: dieper in het binnenland, staan Gravina en Matera bekend om de ‘sassi’. Dit zijn grotwoningen die meer dan 2000 jaar geleden bewoond werden. In Matera zijn ook verschillende mooie rotskerken te zien.

Ostuni
Weer verder afgezakt belanden we aan de kust in de witte stad Ostuni, die we al vanuit de verte zien liggen. Het stadje dankt haar naam aan de vele witte huizen en is gebouwd op drie heuvels. We wandelen via de kronkelstraatjes omhoog van het Piazza della Liberta naar het Piazzetta Cattedrale. Ook hier bezoeken we de kathedraal en genieten van de heerlijke streekproducten als we neerstrijken op een terras.Lecce
Volgens de locals is Lecce de mooiste 17de eeuwse barokstad van de streek. Het wordt zelfs het ‘Florence van het zuiden’ genoemd. Opvallend genoeg is het ondanks deze titel helemaal niet toeristisch. Veel bezienswaardigheden zijn bovendien gratis te bezoeken. Ook hier wandelen we door de smalle straatjes, bezoeken we de mooie kerken en strijken we neer op een terrasje om het echte Italiaanse leven te observeren.De heilige Oronzo, de patroonheilige van de stad, kijkt vanaf het middelpunt van de stad op ons neer. We bewonderen het mozaïek van het stadswapen aan zijn voeten en lopen naar de Sante Croce, waar we natuurlijk ook een kijkje binnen in deze bijzondere barokke kerk nemen. Andere hoogtepunten zijn het verscholen Piazza Duomo, dat ook het ‘binnenhof van de bisschoppen’ wordt genoemd. We kijken onze ogen uit! In het museum van het Teatro Romano zijn de resten van het Romeinse theater nog heel goed zichtbaar. Tot slot brengen we een bezoek aan het deels opgegraven Amfiteatro Romano.

Otranto
Een stuk verder naar het zuidoosten is Otranto gelegen aan een baai. De romaans-gotische kathedraal hier is de grootste die je in de hele regio te zien krijgt en is de moeite meer dan waard, vooral door de bijzonder fraaie vloermozaïek uit de 12de eeuw.

Streekproducten
In het zuidelijkste deel van Puglia ligt één van de belangrijkste wijnstreken van Italië. In Salento worden bekende wijnen als Negroamaro en Primitivo gemaakt. Een heerlijke wijn voor op de camping, maar zeker ook om als souvenir mee naar huis te nemen. Vanwege het klimaat gedijen ook de olijfbomen hier goed. Daardoor is de streek niet alleen een belangrijke wijnproducent, maar ook de voornaamste producent van olijven en heerlijk zachte olijfolie. Ook artisjokken en tomaten hebben we zelden lekkerder gegeten dan hier.

Gallipoli
We doorkruisen het binnenland en vertrekken van de Adriatische naar de Ionische kust om een bezoek te brengen aan de stad Gallipoli. De naam is afgeleid van het Griekse ‘kalé pólis’ dat ‘mooie stad’ betekent en we hadden geen betere plek kunnen bedenken om onze rondreis door deze streek af te sluiten. De stad is mooi gelegen op een eilandje in de azuurblauwe Ionische zee en is met een brug aan het vasteland verbonden. We wandelen winkeltje in en winkeltje uit en gaan via nauwe straatjes naar de Cattedrale di Sant’Agata. Er hangt een gemoedelijke sfeer en in de haven vermaken we ons met het schouwspel van de vissers die er hun netten aan het controleren zijn.We strijken neer voor een vers visje op één van de terrasjes en als we in de schemering van het eiland afrijden worden we getrakteerd op een prachtig lichtspel boven de baai, die ons lijkt toe te lachen en ons op deze manier zegt: ‘arrivederci’. Tot ziens Puglia, zeker tot ziens!

Tekst: Joyce van Denderen | Beeld: Ben Hagen