Unieke havenstad Le Havre

Eerlijk? We moesten even wennen aan Le Havre. De rechtlijnige straten, de bebouwing in één stijl, het leek een beetje levenloos. Maar na een paar uur in de stad begon het gevoel te groeien. Ken je de Engelse uitdrukking ‘it grows on you’? Dat is op Le Havre zeker van toepassing!



Le Havre, platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, begon in de jaren `50 van de vorige eeuw aan haar wederopbouw. Een belangrijke rol was weggelegd voor de Belgische architect Auguste Perret, pionier in het gebruik van gewapend beton. Veel gebouwen in het centrum zijn gemaakt van dit beton, waardoor het een saaie, grijze stempel drukt op de stad. Onterecht, zo blijkt als we er wat meer tijd spenderen. Want de belangrijke havenstad van Normandië is jong, hip en - mede door de bebouwing - uniek in zijn soort. Sterker nog, sinds 2005 staat het centrum van de stad om deze reden op de Unesco Werelderfgoedlijst.



500 jaar Le Havre
Dit jaar viert Normandië het 500-jarig bestaan van Le Havre en laat de stad zich van haar beste kant zien. Een verrassende kant ontdekken we, want de stad is juist door de naoorlogse stijl vooruitstrevend op veler vlak. We starten ons bezoek bij één van de stijliconen van de stad, le Volcan, de theaterbibliotheek die is ontworpen door Oscar Niemeyer. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de vloeiende, gebogen lijnen. Een mooie afwisseling met het strakke lijnenspel van de omliggende gebouwen. Jong en oud verzamelt zich in de gratis toegankelijke bibliotheek en ontmoet elkaar op het voorliggende plein. 



Vervolgens lopen we via de Avenue Foch, het stadhuis en de Sint Joseph kerk langs verschillende kunstwerken in de stad. In het stadhuis pakken we de lift omhoog naar de bovenste etage, om daar te genieten van het prachtige uitzicht over de stad en omgeving. In juli, augustus en september kunnen bezoekers dat op zondagen op individuele basis doen. De Sint Joseph kerk is ook van de hand van Perret, maar kwam pas na zijn overlijden gereed. De kerk heeft een aparte vorm en de 107 meter hoge toren is gebouwd als een vuurtoren, die ook vanaf zee te zien is.

Eettip: bij Bistrot des Halles en Bistrot Le Grignot in Le Havre kun je genieten van heerlijke Franse gerechten, waaronder natuurlijk fruits de mer.

Voor wie architectuur een belangrijke reden is om Le Havre te bezoeken, mag ook een bezoek aan het Maison du Patrimoine, aan Rue de Paris, niet ontbreken. Zij organiseren architectuurrondleidingen, met een bezoek aan het wederopbouwappartement ‘Témoin Perret’ van Auguste Perret, dat nog volledig in de originele jaren `50 staat verkeert.

De moderne tram brengt je zo van het treinstation bij het strand. Een breed strand dat bij de lokale bevolking bijzonder geliefd is. Picknicken, wandelen langs de boulevard, surfen, kiten of skateboarden op de half-pipe; aan het havenfront is voor jong en oud van alles te doen. Op dit strand zijn ook 714 strandhuisjes te vinden, die tot voor kort altijd wit waren en niet versierd mochten worden. In het kader van Le Havre 500 jaar voorzag de Nederlandse designer Karel Martens ze van vrolijke kleuren, een verfraaiing!

Aan het strand is ook het museum van de moderne kunst MuMA te vinden. Het museum herbergt veel werken van impressionistische schilders die graag in Le Havre en de omgeving aan hun schilderijen werkten vanwege het mooie licht. Wie een bezoek brengt zal menig Nederlandse meester herkennen. Naast deze expositie zijn er het hele jaar door wisselende tentoonstellingen.

Tip: meer weten over Le Havre? Ga dan naar lehavretourisme.com.

Docks Vauban
Een ander gemoderniseerd deel van de stad zijn de Docks Vauban. Grote opslagloodsen zijn omgetoverd tot moderne en hippe locaties waar je kunt genieten van kunst en cultuur, maar waar je ook gezellig 7 dagen per week kunt eten en drinken en lekker overdekt kunt shoppen. Vanwege het 500-jarig bestaan bezochten wij hier de expositie over drijvende steden, met tal van schaalmodellen van belangrijke Franse cruiseschepen en een schat aan informatie over deze schepen.



Côte d’Albâtre
Le Havre is ook als uitvalsbasis een ideale plek. Zo liggen er tal van bezienswaardigheden in de nabijheid. Op een half uur rijden ligt het toeristische Etretat, met haar witte kliffen en één van de mooiste kiezelstranden aan de Côte d’Albâtre. Het historische dorp met oude, houten huizen en overdekte markt, is vooral bekend vanwege de beroemde krijtrots l’Aiguille, een in zee uitstekende krijtrots die op een olifant lijkt. Je kunt deze rots beklimmen en ook de rots aan de andere zijde van het strand is te beklimmen. Deze brengt je naar het kerkje met uitzicht op zee. In beide gevallen is de klim soms steil en is goed schoeisel aan te bevelen. Bij het lokale VVV zijn mooie wandelroutes verkrijgbaar.



Dom Benedictine
In Fécamp bezoeken we het paleis van de Benedictijner monniken. Het was de Venetiaanse monnik Dom Bernardo Vincelli die hier een elixer creëerde van 27 verschillende planten en kruiden. Na jaren van vergetelheid kwam het originele recept in handen van Alexander le Grand dat het moderniseerde en het Bénédictine noemde. Het museumpaleis is speciaal gebouwd om de distilleerderij van dit drankje te huisvesten en doet nog steeds dienst als zodanig dienst en is daarnaast als museum ingericht. Het rijk gedecoreerde gebouw is van binnen en buiten al prachtig om te zien en herbergt daarnaast een grote collectie kunst uit de 14de, 15de en 16de eeuw. Een aanrader!



Honfleur
Sfeer heeft het oude havenstadje Honfleur zeker en dat vinden heel veel andere bezoekers duidelijk ook. Het plaatsje ligt aan de overzijde van de Seine vanaf Le Havre en ook dit is maar een half uur rijden. Smalle straatjes, mooie vakwerkhuizen en ontelbaar veel terrasjes geven het stadje een speciale sfeer. We wandelen langs het ‘Vieux Bassin’ en herkennen een aantal plekjes van de schilderijen, die we eerder hebben gezien op de impressionistische schilderijen in het MuMA in Le Havre. We begrijpen best dat de grote meesters hier geïnspireerd raakten! Nog steeds trekt het stadje veel kunstenaars aan. Musea, talrijke galerieën en ateliers zijn hier dan ook te bezoeken.

Eettip: op het terras van Côte Resto kun je in het hartje van Honfleur heerlijk genieten van mooie gerechten.

Specialiteiten
Normandië kent vele specialiteiten. Naast de heerlijke fruits de mer en de eerder geproefde Benedictine, zijn ook de Calvados en appelcider onlosmakelijk verbonden met deze streek. We bezoeken Manoir d’Apreval in Pennedepie om meer te weten te komen over het bereiden van deze dranken, gemaakt van appels en peren.



Trouville-sur-Mer
Even verderop aan de kust – op een klein uur rijden van Le Havre – ligt het mondaine Trouville. Een modern havenstadje met allure, waar men maar wat graag imponeert met uiterlijke schoonheden. Bij het casino, zowel hier als in het naastgelegen Deauville, kun je je vergapen aan de dikste auto’s die af en aan rijden. Toch is het niet alleen maar uiterlijke schijn wat de klok hier slaat. De grote markt langs de binnenhaven is bijvoorbeeld een authentieke warenmarkt voor alle inwoners. Je kunt hier heerlijk slenteren, proeven en lokale lekkernijen inslaan. Ook het strand van Trouville lijkt zich niets aan te trekken van de poeha. Het brede zandstrand en de omliggende speeltuinen en sportvelden bieden plezier aan iedereen en als de zon ondergaat slenteren jong en oud, arm en rijk over de lange, houten boulevard.

Dat Normandië een heerlijke streek is, wisten wij al. Maar dat Le Havre zo verrassend aantrekkelijk zou zijn, op haar eigen manier, dat hadden we vooraf niet bedacht. Bezoek deze stad en laat het op je inwerken. It grows on you, dat hebben we zelf ervaren!

Tip: meer weten over deze bestemmingen in Normandië? Kijk dan op normandie-tourisme.fr. Voor andere Franse bestemmingen ga je naar de website van het Frans Bureau voor Toerisme

Tekst & beeld: Janine Klein