Van Champagne tot Charles

We kunnen ons slechtere plekken bedenken om onze reis door de Champagne te starten. Op het terras van Auberge des Voiliers aan het meer van Liez, pakken we de plattegrond erbij om onze route uit te stippelen. Dat de streek niet alleen om champagne draait, wordt ons al snel duidelijk. Met een potje verse honing van de chefkok onder de arm trekken we eropuit…Het ‘Lac de la Liez’ bij Peigney is een geliefd recreatiegebied. Aan en op het meer is van alles te doen. Watersporten, zonnen, zwemmen en spelen; het is hier behoorlijk druk op deze zonnige dag. De zeilschool doet goede zaken en sleept een lint optimistjes de plas op. Kindergeluiden vullen de lucht. Maar eenmaal op het meer – er zijn verschillende verhuurmogelijkheden – verstomt het geluid. We varen in een zone waar motorbootjes, jetski’s en andere herrieschoppers niet zijn toegestaan en dus genieten we met volle teugen van de rust en de natuur.

Lac de la Liez
Onze zorgvuldig uitgekozen camping Lac de la Liez ligt ook aan dit meer. De vijfsterren camping ligt tegen de heuvel aan geplakt. Bovenaan de heuvel ligt de receptie met daarnaast een prachtig panoramaterras, met uitzicht op het meer, het zwembad en de camping. De familie Baude heeft de zaakjes goed op orde. Een mooi zwembad met glijbaan, lekker restaurant, talloze faciliteiten en verhuurmogelijkheden zijn op de camping te vinden. Alles is spik en span. Voor de luxe kampeerder staat zelfs privésanitair tot de beschikking en het binnenbad met sauna maken het ook prima vertoeven op deze camping bij minder mooi weer. Handig is het voetpad naar het meer. De auto kan zo gewoon op de camping blijven. En dat is fijn, want die is inmiddels behoorlijk opgewarmd!Langres
Een ander voordeel van deze camping is de ideale ligging ten opzichte van Langres. De stad met de gelijknamige ingezakte schimmelkaasjes, ligt op slechts 10 kilometer van de camping en is ook op de fiets prima te bezoeken. Langres is een historische stad, met een stadsmuur die prachtige vergezichten biedt en een negentiende eeuwse citadel die in 2007 volledig gerestaureerd en tegenwoordig dagelijks te bezoeken is. De binnenstad is prima te voet te verkennen. De vele historische panden, de smalle klinkerstraatjes, we kunnen er geen genoeg van krijgen en schieten foto na foto.Wie geen zin heeft om te wandelen kan gebruik maken van het toeristentreintje dat je langs de meest belangrijke bezienswaardigheden voert. Opstappen kan in juli en augustus dagelijks bij het VVV-kantoor – andere maanden minder frequent, de tocht duurt circa 50 minuten en het treintje rijdt onder andere over de stadsmuur. En wie meer achtergrondinformatie wil kan bij het VVV terecht voor een gids. In de maanden juli en augustus is er elke woensdagavond om 21.00 uur een stadswandeling van circa twee uur. Volwassenen betalen €7, kinderen tot 12 jaar slechts €1,50.

Tip: aan de voet van de citadel bevindt zich de stadscamping van Langres. Deze camping ligt binnen de stadsmuur en heeft een uniek karakter. Reserveren is hier wel gewenst, er is beperkt plaats, vooral in het hoogseizoen!

Kleine detective van Langres
Voor kinderen heeft het VVV een geweldige leuke speurtocht in het Nederlands. Als kleine detective van Langres gaan kinderen tijdens een wandeling door de historische stad op zoek naar tal van dieren, die zich verbergen bij verschillende monumenten. En er moeten 13 vragen beantwoord worden over historische hoogtepunten. Leuk en erg leerzaam voor zowel de kinderen als de ouders!Wandelen en fietsen
In de directe omgeving van Langres vertrekken verschillende prachtige wandel- en fietsroutes door stad en land. Zo is er een wandeling van veertien kilometer over Romeinse wegen, maar kun je ook een acht kilometer lange wandeling maken rond het meer van Vingeanne. Wij kiezen voor de wandeling door het tufgebied van Rolampont. Deze wandeling is elf kilometer lang en brengt je door de beschermde natuur van ‘La Tuffière’. Het heuse natuurlaboratorium vormt hier mossen om tot tuf, wat zorgt voor een complex, kwetsbaar en beschermd ecosysteem. Er is een interactief verkenningspad en begeleiding kan ook door de audiogids op de smartphone. Deze geeft ook meer informatie over de werking en samenstelling van de tufsteenrots, de flora en fauna en de geschiedenis.

Ook een aanrader is de fietsroute over de Voie Verte (6 km). Deze groene fietsroute vlak bij Langres brengt je van de vallei van La Bonnelle naar de hellingen van het Plateau van Langres. Fietsen zijn bij het VVV-kantoor te huur voor €9,- per dag. Elektrische fietsen huur je hier voor €25,- en helm en veiligheidsslot zijn bij de prijs inbegrepen.

Weetje: Langres is gelegen op het Plateau van Langres waar verschillende rivieren ontspringen, zoals de Seine, de Marne, de Aube en de Maas.

Camping de la Croix d’Arles
Ons volgende verblijf in de regio hebben we via Vacansoleil gereserveerd op camping de la Croix d’Arles in Bourg. De camping is minder strak georganiseerd dan onze eerste overnachtingsplek, maar geeft op één of andere manier wel meer vakantiegevoel. De sfeer is ongedwongen, de camping typisch Frans en de plekken zijn ofwel op veldjes of in de bosrijke omgeving. We eten in het campingcafetaria waar iedereen van de camping lijkt te zijn neergestreken. De driesterren camping heeft ook verschillende verhuurmogelijkheden, zoals een Mongoolse yurt en verschillende types stacaravans. Het zwemdag, de midgetgolf en sauna zorgen voor de nodige ontspanning.Letterlijke hoogtepunten
De volgende dag zijn we klaar voor meerdere - letterlijke - hoogtepunten. Allereerst reizen we af naar Chaumont. De historische stad is prachtig om al wandelend te bezoeken. Ook hier straatjes met kasseien, historische huizen en smalle doorkijkjes. Maar de kers op de taart is zonder twijfel het viaduct van Chaumont. Een imposant en historisch bouwwerk dat in volle glorie te bewonderen is. Over het viaduct van zeshonderd meter lang reed in 1857 voor het eerst een stoomlocomotief en maar liefst 2500 arbeiders waren nodig om dit prachtige bouwwerk te realiseren. Het viaduct telt vijftig immens hoge bogen en is één van de meest bijzondere stenen bruggen in Europa. Het viaduct is openbaar toegankelijk en eenmaal op het viaduct merk je hoe groot het bouwwerk is.In Colombey-les-deux-eglises wacht ons een volgend hoogtepunt. Niemand had ooit van dit dorpje gehoord, totdat het de geliefde plek van generaal Charles de Gaulle bleek te zijn. Zijn buitenhuis – en later woonhuis - ‘La Boisserie’ is hier tegen betaling te bezoeken. Zo genoten wij vanuit zijn werkkamer van het prachtige uitzicht op de vallei en beseften wij ons veel beter welke invloed hij op Frankrijk heeft gehad. Vanuit zijn buitenhuis is het niet ver naar het Memorial Charles de Gaulle dat in 2008 geopend is. Het Memorial herbergt een permanente tentoonstelling waarbij Charles de Gaulle centraal staat. Een audioguide loodst je door het museum. Vanuit het museum kun je vervolgens de lift pakken naar de top van de berg waarop het monument gelegen is. Een bijzonder groot kruis staat daar ter nagedachtenis aan de belangrijke generaal. In de zomermaanden is dit monument ook in de avonduren te bezichtigen.

Santé!
Natuurlijk is een rondreis door deze streek niet compleet zonder een bezoek aan een champagnehuis. We vonden er eentje ten zuidwesten van Colombey-les-deux-eglises in Urville. Champagnehuis Drappier, waar ook de Cuvée Charles de Gaulle gemaakt wordt, neemt alle tijd voor ons en vertelt ons meer over het proces van champagne maken tijdens een rondleiding door het bedrijf én de kelders. Tot slot worden we getrakteerd op een kleine champagneproeverij in de proefkamer van het huis. Een luxe kamer vol historie, waar we in onze zomerkleding niet erg op onze plek leken. Al werd dat ongemak snel weggenomen door de aimabele ‘oude baas’ van het champagnehuis. Harde werker in ruste, maar nog altijd met een half been in het bedrijf vertelt hij ons over zijn historie en zijn kennismakingen met de generaal. Het duurt niet lang of hij toont ons – met een trotse glimlach – de handtekening van de generaal op een factuur. Een onbetaalbaar moment! En omdat de champagne allesbehalve onbetaalbaar is, kunnen we de neergelegde bestellijst natuurlijk niet negeren.Giffaumont-Champaubert
Onderweg naar huis verblijven we nog een paar dagen in de omgeving van Giffaumont-Champaubert op camping de la presqu’ile de Champaubert. Het ontvangst is niet erg vriendelijk, maar de camping is prachtig gelegen en maakt een hoop goed. De camping ligt namelijk aan het Lac du Der waar vissen, zwemmen en watersporten ongekende mogelijkheden bieden tijdens de warme dagen. Rondom het meer zijn verschillende stranden aangelegd.Tip: lekker eten doe je op een paar kilometer van de camping in Giffaumont Champaubert bij Le Cheval Blanc. De lokale keuken is om te smullen en het terras aan de voorzijde een heerlijke plek om tussendoor neer te strijken.

Lac du Der
Omdat het prachtig weer blijft besluiten we een elektrisch bootje te huren bij Navigu’Eau Der. Voor een boottochtje van een uur betaal je €26 voor maximaal 5 personen. We stappen in de boot, die door elke ongeoefende schipper bestuurd kan worden, en varen rond op het meer dat glinstert in de zon. Het kerkje aan wal trekt onze aandacht en de vele vogels laten van zich horen. De vissers groeten ons vriendelijk en laten ons weten dat het meer een trekpleister is voor tientallen vogelsoorten en een ware ontmoetingsplek voor kraanvogels in de periode van oktober tot maart. Wie had dat gedacht, want het meer is pas in 1974 volgestroomd en doet dienst als uitloopmeer voor de Marne rivier. Drie dorpjes hebben moeten wijken voor dit buffermeer, dat nu tot de grootste kunstmatige waterplassen van Europa behoort. We besluiten ons bezoek aan de Champagne met een heerlijke lunch bij La Pirogue Bleue aan de ‘boulevard’ van het recreatiegebied en stappen helaas weer in onze – wederom opgewarmde – auto. Klein nadeel: de meegenomen Langres schimmelkaasjes beginnen hierdoor pas écht naar zweetvoeten te ruiken!Tip: Rondje fietsen? De 38 km lange fietstocht rond het meer wisselt van dijken met ongehinderd uitzicht op het meer tot bospaden langs eeuwenoude eiken. Een aanrader!

Van Champagne tot Charles de Gaulle
De Champagnestreek is duidelijk meer dan alleen champagne. Het bracht ons van steden tot natuur en van historische bouwwerken naar een historische grondlegger. Wil je ook kamperen in deze mooie streek? Op tourisme-champagne-ardenne.com/nl vind je alle informatie die je nodig hebt. Je vindt er ook nog veel meer campingsuggesties en bezienswaardigheden dan wij tijdens onze reis konden bezoeken!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Irma Peijnenburg