Veelzijdige stad & regio Leipzig

Burchten en kastelen, kilometerslange idyllische fiets- en wandelroutes, een fascinerend merenlandschap met familievriendelijke waterwegen en de dynamische cultuurstad Leipzig: wie stad en regio Leipzig bezoekt, zal verrast zijn door de veelzijdigheid.


© LTM Punctum

Bach, Mendelssohn, Goethe en Schiller – de namen van talrijke grote persoonlijkheden zijn nauw verbonden met Leipzig. Daarom reizen elk jaar duizenden muziekliefhebbers van over de hele wereld naar de stad om het spoor te volgen van deze beroemde componisten. Maar Leipzig biedt nog veel meer: een veelzijdig cultureel leven, boeiende musea, tropische sferen in dierentuin Zoo Leipzig, de vele bars, cafés en pubs en -bijna overal waar je gaat of staat - sporen van het verleden. Tenslotte kan deze beursstad, die rijk is aan tradities, terugkijken op meer dan duizend jaar geschiedenis. En er is in die tijd veel gebeurd: denk maar eens aan de Volkerenslag van 1813 of de vreedzame revolutie in de herfst van 1989.


© LTM Schlüsserland Sachsen

Ervaar cultuurgeschiedenis
Imposante burchten, luisterrijke kastelen, oeroude molens en prachtige kerken tonen de rijke en veelomvattende cultuurgeschiedenis van de regio Leipzig. In de tuinen van de voormalige kloosters werden al in de middeleeuwen fruit en geneeskrachtige planten geteeld. Deze meer dan 800 jaar oude fruitteelttraditie wordt tot op de dag van vandaag toegepast in Saksen 'fruitland'. De regionale industriecultuur kan worden beleefd tijdens een bezoek aan de openluchttentoonstelling in mijnbouwtechniekpark Bergbau-Technik-Park met origineel groot mijnbouwmaterieel. Treinliefhebbers raken vast in vervoering tijdens een rit met de meer dan 125 jaar oude smalspoortrein 'Wilde Robert' of met de unieke historische Döbelner paardentram. Op een heel andere manier cultureel genieten kun je van de klankvolle orgels van bekende bouwmeesters zoals Silbermann en Kreutzbach, en de excellente muziekevenementen op heel bijzondere locaties, bijvoorbeeld het podium bij de Kriebstein-stuwdam, het enige meer-podium in Saksen.


 © LTM Tom Schulze

Waterrijke activiteiten
In de omgeving van Leipzig worden bezoekers getrakteerd op meer dan 20 meren met een totaal wateroppervlak van 70 km². Bijzonder geliefd bij waterrecreanten is het toeristische waterwegennet. Natuurlijke waterlopen verbinden cultuurstad Leipzig met de omliggende nieuw ontstane meren. Via familievriendelijke waterroutes kunnen stad en regio met kano of roeiboot worden ontdekt. Wie het wat actiever wil, kan gaan windsurfen of wildwaterraften in kanopark Markkleeberg of zich eens wagen aan wakeboarden. Maar natuurlijk komen ook alle andere waterratten die graag duiken, zeilen of gewoon willen zwemmen, niets te kort in deze regio.
 

© LTM Christian Hüller Fotografie

Actief in de natuur
Wie graag wil bewegen in zijn vrije tijd en los wil komen van alledaagse beslommeringen, zal graag gebruik maken van de goed bewegwijzerde fiets- en wandelroutes die naar en langs de betoverende plekjes van de regio leiden. Overal is iets nieuws te ontdekken: op de Lutherweg Sachsen in de voetsporen van de Reformatie, tijdens een beverexcursie op de Dübener Heide of lange boswandelingen op de Dahlener Heide en in het Wermsdorfer Wald. Geliefd zijn de fietsroutes langs de natuurlijke rivieren en stromen, en ze zijn veel te vinden in regio Leipzig. Rivieren zoals de Elbe, Mulde, Pleiße, Weiße Elster en Zschopau: overal zijn bewegwijzerde fietsroutes. Eén van de meest geliefde langeafstandsfietsroutes van Duitsland loopt door de regio Leipzig en sluit aan op de Mülde-Elbe- en Leipzig-Elbe-fietsroute, met verbinding met de stad Leipzig. De routes op de schilderachtige Mulderadweg geven een spannend kijkje in de geschiedenis van Saksen. Het vlakke landschap gaat hier en daar over in een waterrijk riviervlaktelandschap met unieke flora en fauna. De Mulderadweg biedt steeds weer zicht op prachtige steden met historische stadskernen, op burchten en middeleeuwse kastelen.
 
Op stap met tent en caravan
Ver verwijderd van het lawaai, de hectiek en de stress van alledag, maar toch in de buurt van een grote stad: de talrijke camping- en caravanstaanplaatsen nodigen uit om te ontdekken en te vertoeven. Met de caravan, camper of tent, supergezellig of comfortabel, op een kleine camping of groot park, in landelijke idylle of direct aan een meer – in Leipzig en omgeving vindt iedere kampeerder zijn eigen paradijs. Overtuig jezelf en bezoek stad en regio Leipzig. Je bent van harte welkom!


© LTM Punctum
 
Meer informatie
Bestel de gratis brochure ‘In de open lucht – op stap met tent en caravan’. Bovendien vind je in het downloadcenter meer informatie over afwisselende vakanties in stad en regio Leipzig. Op leipzig.travel en op region.leipzig.travel kom je nog veel meer te weten over deze veelzijdige vakantiebestemming!