Vertier in de Flevopolder

In de jongste provincie van Nederland is volop vertier. Je kunt er eindeloos shoppen, lange wandelingen in de natuur maken, maar ook kiezen voor een adrenalinekick in een pretpark of een bezoekje aan een museum. Een dagje eropuit deze winter? Wij geven je tips in de provincie Flevoland!De hoofdstad van de provincie dankt haar naam aan ingenieur Lely, grondlegger van de befaamde Zuiderzeewerken, waardoor de provincie kon ontstaan. Rondom Lelystad zijn tal van bezienswaardigheden.

Tip: wil je meer weten over de geschiedenis van Flevoland? Breng dan een bezoek aan het Nieuwland Erfgoedcentrum in Lelystad.

Natuurpark Lelystad
Wist je dat Natuurpark Lelystad ontstaan is doordat dierentuin Artis plaats te kort had voor de dieren? Paarden, wilde zwijnen, herten en elanden zijn daarom te zien in dit natuurlijke recreatiegebied dat door het Flevo-landschap zo natuurlijk mogelijk wordt gehouden. Het park is de ideale plek om te wandelen en te fietsen, maar je kunt er ook deelnemen aan allerlei activiteiten. Je vindt meer informatie in het bezoekerscentrum!


©Jasper Pluim

Weetje: sinds oktober is in Flevoland het 21ste nationale park gevestigd: Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, het Markermeer en de nieuwe Marker Wadden en omvat bijna 29.000 hectare.

Aviodrome
Ook lucht- en ruimtevaartmuseum Aviodrome ligt in Lelystad. Liefhebbers van vliegtuigen, jong en oud, halen hier hun hart op. Bekijk een Boeing 747 Jumbo Jet van dichtbij en stap aan boord, leer morsecode seinen in de radiokamer en bekijk de 4D film Skymania. De unieke collectie bestaat uit meer dan 100 vliegtuigen, dus je dag is zeker gevuld!

Tip: op zoek naar een echte adrenalinekick? Walibi Holland bij Biddinghuizen is een amusementspark van formaat!Batavialand
Meer Nederlandse historie is te vinden in Batavialand. Buiten aan het water van het Markermeer vind je de werf met een smederij en zeilmakerij. Aan de steiger ligt de beroemde replica van VOC-schip Batavia. Binnen in het museum word je verrast door maritieme tentoonstellingen, presentaties en doe-dingen voor de jongere bezoekers. Batavialand is een leuk én leerzaam dagje uit voor het hele gezin.Zin om te shoppen? Bataviastad is dé outlet van Nederland, waar je grote en kleine merken tegen een voordelige prijs kunt kopen. Het winkelgebied is opgebouwd als een kleine, kleurrijke vestingstad.

Schokland
Voormalig veeneiland Schokland is sinds de inpoldering in 1942 onderdeel van het vaste land en sinds 1955 opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Inwoners van het voormalige eiland, Schokkers, hebben eeuwenlang gestreden tegen het water. In het dorp zijn ruïnes te bewonderen van de kerk van Ens, kun je de Gesteentetuin bezoeken of meer te weten komen over de historie in museum Schokland.Blote voeten zeebodempad
Bij Kraggenburg kun je een bijzonder blote voeten zeebodempad (blotevoetenzeebodempad.nl) volgen. De route, die je bij voorkeur op blote voeten aflegt, is ongeveer 2,5 km lang en je loopt over 15 verschillende ondergronden.Urk
De haven van voormalig eiland Urk is altijd van groot belang geweest voor de visserij. Ook nu de visserij nog maar een kleine rol speelt, proef je in het kleine vissersdorp aan het IJsselmeer nog de sfeer van weleer en kun je je, terwijl je door de straatjes en steegjes loopt, goed inbeelden hoe het hier vroeger geweest moet zijn. Urk heeft een mooie historische dorpskern met karakteristieke groene gevels. De vuurtoren uit 1844, het oude kerkje aan zee en het Urker museum zijn ook een bezichtiging waard.Tip: iedere laatste zaterdag van de maand is er een Ginkiestocht ‘Wonder van Urk’ van 14.00 – 15.00 uur. Een leuke dorpswandeling voor groot en klein! Start bij het VVV op Urk.

Wil je meer weten over alle activiteiten in de Flevopolder? Op visitflevoland.nl kun je in de agenda zien wat er de komende maanden te doen is en vind je nog meer aanvullende informatie over deze bruisende provincie!

Tekst: Janine Klein | Beeld: NBTC