Waterplezier aan de Thunersee

Wie Zwitserland zegt, denkt al snel aan alpenweiden, bergen en wandelen. Toch is het ook een ideale bestemming voor de watersporters. In Berner Oberland wordt het waterplezier van de Thuner- en de hoger gelegen Brienzersee afgewisseld met traditie en hippe steden als Bern en Interlaken. Een ideale vakantiemix!Bij aankomst ziet het blauwgroene water van de Thunersee er aanlokkelijk uit. De zon schijnt uitbundig, er dobberen zeilboten en de rondvaartboten voeren af en aan. Aan de lijst met watersportactiviteiten te zien, vermaken we ons hier wel een paar weken!

Thun
Aan de noordrand van de Alpen ligt de Thunersee. Omgeven door vele dorpjes en stadjes, waaronder het charmante Thun, waaraan het meer zijn naam dankt. In het stadje ontdekken we de prachtige historie; straatjes met monumentale huizen en het imposante kasteel uit de 12de eeuw, dat boven de stad uittorent. De eeuwenoude stadskern is autovrij en dat komt met kinderen mooi uit. In het kasteel bezoeken we het historisch museum, met aansprekende vondsten uit de oertijd, middeleeuwse voorwerpen en de bijzonder mooi gerestaureerde ridderzaal. Aan de oever van de Aare rivier strijken we vervolgens neer op een van de vele heerlijk terrasjes. Wat een heerlijke stad!

Tip: wil je de stad van bovenaf bekijken dan is het Wocher Panorama – met 360º uitzicht over stad en omgeving – een aanrader.

Thunersee
Het meer ligt bijzonder idyllisch tussen al deze dorpjes en zonnige berghellingen. Alleen al voor de prachtige uitzichten kunnen we hier de hele dag blijven. Om hier vanuit alle hoeken van te genieten pakken we de raderschip over het meer (thunersee.ch). Deze prachtig gerestaureerde historische stoomschip vaart alleen in de zomermaanden, maar in de overige maanden van het jaar zijn er genoeg andere passagiersschepen die je rond willen varen. Ze brengen je bijvoorbeeld naar Interlaken (ruim 2 uur varen). Maar als je blijft zitten, dan is het een dagvullend programma met de wind door je haren. Een aanrader!

De volgende dag bekijken we het meer vanaf de kant. Bij het verwarmde strandbad Thun (betaald, open mei t/m half september), leggen we onze handdoeken neer en wagen we een duik van de hoogste duikplank en gaan we van de glijbaan. Voor de kinderen is dit waterpret van de bovenste plank. Je vindt rondom het meer op vele plekken soortgelijke strandbaden, al dan niet gratis of met faciliteiten. De volgende dag gaan we actiever te water en huren we een kayak om het meer te verkennen. Naast kayakken kun je er ook vissen, een (zeil/rubber)bootje huren, windsurfen, wakeboarden en duiken. Genoeg te doen dus!TIP: handige Apps
Gratis apps van Zwitserland Toerisme vind je op myswitzerland.com/mobiel. Hier vind je o.a. de nieuwe Family Trips app (iPad, iPhone en Android smartphones), met meer dan 1200 tips voor gezinnen, met de mogelijkheid te selecteren op soort activiteit, leeftijd, regio en lengte van de trip. Ook is er een iPhone app voor o.a. zwemweer te vinden. Voor fiets-, mountainbike-, wandel-, skate- en kanotochten heeft de SwitzerlandMobility app (iPhone) tal van routes in heel Zwitserland. Tot slot geeft de Swiss Events app je een overzicht van alle evenementen in het land.

Wandelen
Hoewel we hebben besloten deze vakantie vooral van de watersporten te genieten, mag een dagje wandelen in deze omgeving eigenlijk niet ontbreken. Vooral niet omdat er in de bestaande 56 km lange Panoramaroute rondom het Thunermeer een technisch hoogstandje is aangelegd. De Panoramabrug tussen Sigriswil en Aeschlen (340 meter lang en 180 meter hoog) is een adembenemende hangbrug voor voetgangers op eenzame hoogte, die op jong en oud een onvergetelijke indruk achter zal laten. De brug is breed genoeg voor rolstoelen en kinderwagens, maar stalen zenuwen vraagt het wel!Tips rond het Thunermeer:
  • Er zijn twaalf 1000-jarige kerkjes rond de Thunersee te vinden, bijvoorbeeld in Einigen.
  • Slot Spiez: een middeleeuwse burcht met vestingtoren, slotkerk en park.
  • Slot Oberhofen met een tentoonstelling over de wooncultuur in de 16de tot 19de eeuw in dit gebied. Het slot heeft een mooi park aan het meer.
  • Rondom het meer kun je volop fietsen en wandelen, maar ook inline skaten, paardrijden en midgetgolfen.
  • Wil je meer uitdaging? Vanuit Thun/Interlaken kun je de regio in voor bergbeklimmen, mountainbiken, paragliding, bungyjumpen of bijv. parachutespringen.
  • St. Beautus grotten: tijdens een verlichte toer kun je de ondergrondse beken en druipsteenformaties bekijken.
  • In het Justistal vindt jaarlijks in september het Chästeilet festival plaats, waar wordt gevierd dat er die zomer weer nieuwe alpenkazen zijn geproduceerd. De ideale plek om verse Zwitserse kaas te kopen! Ga er wel vroeg naartoe.
  • Voor een stedentrip ligt hoofdstad Bern slechts 30 km verderop.
  • Interlaken – tussen de Brienzer- en Thunersee – is de poort tot het Jungfraugebied, gedomineerd door het beroemde bergentrio Eiger, Mönch en Jungfrau. Je vertrekpunt voor prachtige tochten in de omgeving.
  • Voor alle tips over de Thunersee, Berner Oberland en Zwitserland ga je naar myswitzerland.com (Nederlandstalig).

Beeld: Switzerland Tourism-ST/swiss-image.ch