Croeso i Cymru! (Welkom in Wales)

Als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk weet Wales zich op vele fronten te onderscheiden. Het taaltje is ronduit onbegrijpelijk, het landschap betoverend en de bevolking ongebruikelijk vriendelijk. Op onze rondreis ontdekken we de vele schatten, die van Wales een geweldige kampeerbestemming maken.Onze rondreis begint in Cardiff, de hoofdstad van dit groene land. Een moderne en levendige stad, met oog voor architectuur en vertier. De evenementenkalender puilt hier uit en historie wordt afgewisseld met trendsettende gebouwen. Om een goede algemene indruk te krijgen, beginnen we met een rondrit op de ‘hop-on-hop-off’ bus voor 11 pond per volwassene (ca. 15 euro). In 50 minuten heb je dan de highlights van de stad vluchtig tot je genomen. Mits je zitten blijft, want het ticket is 24 uur geldig en dus is het een ideale manier van openbaar vervoer.

Camping: Cardiff Caravan Park is gelegen in het ruime groene hart van de stad en blijkt een perfect uitgangspunt voor ons bezoek aan Cardiff. Plaatsen circa €34,- per nacht.

Cardiff Castle
De 2000-jarige historie van Cardiff begint in het kasteel in het centrum, dat in schril contrast staat met de omringende moderne gebouwen. We nemen een audiotour om het complex, incl. ingerichte kamers, loopgraven en de uitkijktoren, beter te leren kennen. Voor kinderen is er een tot de verbeelding sprekende tour, maar je kunt ook met een echte gids mee. Let hier goed op de evenementenkalender, met een beetje geluk wordt er een historisch evenement nagespeeld!
Tip: Vanuit het kasteel duiken we het centrum in, waar we vele ‘Arcades’ vinden. Gezellige, overdekte marktjes met allerlei kraampjes, die er al eeuwen gevestigd zijn. Handig voor de dagelijkse boodschappen, maar ook een ideale plek om souvenirs te vinden. En bovendien droog, wat in deze omgeving soms best handig kan zijn…Ook overdekt is het National Museum of Wales, één van de mooiste van het land. We krijgen een geweldige impressie van de evolutie van Wales, compleet met bewegende dinosaurussen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen en in de archeologische zaal vinden we bewijzen uit de tijd van de Romeinen en Kelten en het Bronzen tijdperk. Maar de grootste aantrekkingskracht heeft dit museum door de grote collectie impressionistische schilderijen van o.a. Renoir, Cézanne en Manet en onze eigen Van Gogh.

Cardiff Bay
Omdat Cardiff te ver landinwaarts lag is Cardiff Bay ontstaan. Een moderne stad aan het water, vroeger een grote zeehaven, die de laatste jaren flink verbouwd is. Door deze verbouwingen is het een echt toeristenoord geworden, met veel vertier, terrasjes, appartementen, restaurants en…powerboats. De baai is omgeven door een dijk, waardoor het meer dat ontstaan is voor veel watersportactiviteiten gebruikt wordt. We kopen een kaartje bij de powerboat van Bay Island Voyages en racen over het water om gelijk een goede indruk vanaf het water te krijgen. Daar fris je weer lekker van op!Vanaf de powerboat nemen we een kijkje in het indrukwekkende Millennium Centre. Het centrum is volledig opgetrokken uit glas en leisteen en is het thuis van vele belangrijke culturele instellingen, zoals het Welsh National Opera. Binnenlopen is gratis en je kunt worden getrakteerd op optredens van poëzie tot hiphop. Mermaid Quay, het gebied rondom de baai, is vervolgens een ideale plek om even lekker een hapje te eten of wat te drinken.

Andere tips in Cardiff Bay
  • Van Cardiff naar Cardiff Bay en vice versa kun je ook met de BoatBuss, met meerdere haltes op de Taff rivier.
  • Millennium Stadium (millenniumstadium.com), het hart van het rubgyteam van Wales;
  • Het rode Pierhead Building (uit 1897) aan de kade herbergt sinds 2010 het bezoekerscentrum.
  • Noorse kerk (norwegianchurchcardiff.com), deze witte houten Noorse kerk was vroeger bedoeld voor Noorse zeevaarders en herbergt nu een galerie met trendy café waar ook veel optredens worden georganiseerd.
Tintern Abbey
De volgende dag vervolgen we onze reis naar Tintern. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan Tredegar House in Newport, dat prachtig ligt in een grote tuin waar je heerlijk kunt wandelen. Dit historische herenhuis uit de 17e eeuw is een voorbeeld van een prachtig bewaard historisch monument, waar er de afgelopen 100 jaar vele van zijn gesneuveld. In Chepstow bezoeken we het gelijknamige kasteel uit 1067, dat lijkt te zijn uitgehouwen uit de rots waar het op staat. Het is het oudste gebouw in het Verenigd Koninkrijk dat door Noormannen gebouwd is en is het gehele jaar geopend. Je koopt een familieticket (2 volwassen + alle kinderen onder 16 jaar) voor ca. €15,50.Tot slot komen we deze dag op onze eindbestemming Tintern, waar de abdij uit de middeleeuwen al vanuit de verte te zien is. Een indrukwekkend bouwwerk, met vele bijgebouwen, waar alleen de buitenmuren nog van overeind staan. Eenmaal in het midden van het bouwwerk kunnen we alleen nog maar staren en voelen we ons bijzonder klein. Een echte historische trekpleister!

Camping: in de Wyevallei en the Forest of Dean zijn verschillende kampeermogelijkheden. Let wel op: niet alle zijn geschikt voor campers en caravans! Op sommige zijn ook accommodaties te huur, zoals Wigwams en trekkershutjes.

Ondergronds
In Blaenavon besluiten we ondergronds te gaan en gaan we de mijnen van de Big Pit in. Een spannende happening, die kleine en grote kinderen tot de verbeelding spreekt. Horloges, camera’s en telefoons kun je beter in de auto achterlaten en nadat je een helm, lampje en zuurstofpakketje hebt meegekregen daal je af in het pikkedonker. De gidsen – vaak voormalig mijnwerkers – vertellen je vol humor over het leven onder de grond en de vaak erbarmelijke omstandigheden. Dit ondergrondse leven gaat nog meer leven als je er zelf rondloopt. Een bijzondere ervaring!

Tip voor boekenwurmen: voor een echte boekenwurm mag een stop in Hay on Wye niet op het programma ontbreken. Dit leuke stadje met historische pandjes telt maar liefst 39 boekwinkels, met nieuwe, maar ook tweedehands boeken. Je kunt hier uren struinen.

Canalboats
We rijden verder door het prachtige groene landschap, waar schapen ons langs de kant van de weg aanstaren en de wegen soms best smal zijn, door de muurtjes die direct naast de weg gebouwd zijn. In de verte doemen de Black Mountains van de Breacon Beacons al op. In Brecon stappen we op een echte kanaalboot van Dragon Fly Cruises en varen we 2,5 uur (kind ca €6,-, volwassene ca €10,-), terwijl we meer te horen krijgen over het landschap en het vernuftige waterwegsysteem. Het Brecon kanaal werd in 1793 als trekvaart gegraven, maar was – tegen de tijd dat het af was – alweer ingehaald door de tijd en de stoomtrein. We pakken ook één sluis in het traject mee, met een verval van 4 meter. En we mogen zelf draaien voor de foto!Tip: langs het kanaal loopt de Taff Trail dat in 2012 200 jaar bestond. Dit vroegere trekpad is ideaal voor wandelaars en fietsers. Je kunt ook delen van het traject wandelen of fietsen: er zijn speciale bussen (ook voor fietsers) die je weer naar je beginpunt kunnen brengen.

Stoomtrein
Die stoomtrein ontdekken we ook zelf als we met de Brecon Mountain Railway mee gaan. Deze prachtige historische stoomtrein, met dito oncomfortabele bankjes, brengt ons een stuk dieper het Brecon Beacons nationale park in, waar we onderweg uitstappen, een wandeling maken en een latere trein weer terugpakken. Je kunt ook je fiets (tegen betaling) mee op de trein nemen. Kaartjes €7,50 per kind, volwassenen ca. het dubbele.Wales van vroeger
Onze laatste deel van de reis voert ons naar St. Fagans, op maar een paar kilometer van Cardiff. Niet dat je dat merkt, want het is hier zo rustig, met het typische plattelandssfeertje, dat we hier best willen blijven. Niet in de laatste plaats vanwege de geweldige live Welsh muziek die er in de lokale Plymouth Arms pub wordt gespeeld tijdens een (h)eerlijk avondmaal!

In St. Fagans ligt ook het National History Museum, met huizen en gebouwen uit vervlogen tijden. Deze huizen zijn vanuit heel Wales hier naartoe gebracht en in een groene omgeving weer opgebouwd. Het resultaat is een historische omgeving met 58 gebouwen, die je terugvoeren naar de 13e eeuw en later. Leuk is dat veel medewerkers van het museum in historische kleding lopen, dat het beeld versterkt! Heb je nog tijd over, bezoek dan de prachtige kasteeltuinen. Perfect voor een laatste picknick voor we onze reis naar de boot weer aanvaarden.Hoe kom je er?
Je hebt even werk om er te komen als je met eigen kampeermiddel de overtocht wilt maken, maar er zijn veel opties voor zowel tent, vouwwagen, caravan als camper. Vanaf Hoek van Holland kun je de oversteek maken naar Harwich en vanuit Calais kun je overvaren naar Dover of je kampeermiddel op de trein zetten. Voordeel is dat je vakantie dan al begint en je lekker achterover kunt leunen. Voor alle informatie over vervoer, bezienswaardigheden, evenementen en activiteiten ga je naar visitwales.nl.

Tekst; Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier