Zeeuwse Zilte Zaligheden

Voor culinaire hoogstandjes reizen we vaak naar het zuiden. Frankrijk, Italië; dat zijn de landen waar de finesse in de gerechten tot in de puntjes is doorgevoerd. Maar waarom zou je verder reizen dan hoogst noodzakelijk? Ons eigen zuidwesten doet in geen geval onder voor al die buitenlandse smaaksensaties. Mosselen, oesters en kreeft, zo vanuit zee vers op je bord. Daar kan geen buitenland tegenop. We reizen rond door het Zeeuwse land op zoek naar het meest verrukkelijke zeebanket…Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wist je dat je in Zeeland tot maar liefst zeven Michelinsterren kunt ‘eten’? Je vindt er restaurants met één of twee sterren, die de streekproducten als geen ander gebruiken in de gerechten. Producten van eigen grond (of zee) genieten bij deze sterrenkoks veelal de voorkeur. Het is in Zeeland dan ook niet moeilijk veel overheerlijke streekproducten te vinden.

Kreeftenseizoen
De Oosterscheldekreeft is een ware delicatesse. Zo zacht en fijn van smaak vind je ze nergens anders ter wereld. Dat heeft te maken met de afwijkende DNA structuur ten opzichte van andere kreeften. Bovendien is de kreeft zo vers, daar kan geen straaljagerbezorging tegen op. Het seizoen voor deze delicatesse loopt van april t/m 14 juli. Dit jaar wordt op 28 maart het seizoen officieel geopend en wordt de eerste Oosterscheldekreeft aan boord gehaald van de vissersschepen, die vanuit Zierikzee vertrekken. Een sliert aan botters, kotters en andere schepen vertrekt die dag uit de haven voor dit Zeeuwse spektakel.Zeeuws Zeewier
Niet alleen de kreeft wordt hier duurzaam gevangen, ook zeewier wordt in Zeeland sinds april 2012 op een duurzame manier gekweekt. Natuurreservaat De Schelphoek is ontstaan door de grootse dijkdoorbraken tijdens de watersnoodramp in de jaren `50 en ligt aan het Nationaal Park Oosterschelde. In dit natuurgebied met bijzondere flora en fauna vind je ook een zeewierboerderij. Een aaneenschakeling van vlotten voor de kust van Serooskerke op Schouwen-Duiveland, waaraan zeewier gekweekt wordt. Zeewier is een snelgroeiend product en biedt volop mogelijkheden. Vooral nu de Oosterse keuken ook in onze gerechten flink is doorgedrongen. Je kunt het zo gek niet bedenken, van zeewiertapenade tot crisps en broodjes met zeewier. De ziltigheid past daarnaast ook goed bij diverse rijst en visgerechten. Marieke van Kookboerderij Krommenhoeve in Biggekerke geeft niet alleen workshops en cursussen, maar kan je ook alles vertellen over het koken met zeewier.

Varen
Vanuit de haven van Burghsluis kun je verschillende vaartochten maken met de MS Onrust. Zo kun je kiezen voor een natuurvaartocht van 2,5 uur, waarin je alles te horen krijgt over het nationale park, maar je kunt ook kiezen voor een kortere familieversie van 1,5 uur. Ook kun je een fietstocht combineren met een overtocht met dit schip. Zo kun je van Burghsluis naar Colijnsplaat of Zierikzee en dan de fietsroute vervolgen. Een leuke afwisseling op de route! Culinair varen? Kies dan voor de mosselvaartocht in de avonduren, waarbij je kunt genieten van een heerlijke mosselmaaltijd aan boord.

Tip: het Krekengebied De Schelphoek is goed toegankelijk gemaakt door Staatsbosbeheer en is prachtig om te wandelen. Er zijn twee wandelingen uitgezet (4 en 8 km), die starten vanaf de parkeerplaats aan de Serooskerkeweg 22 in Serooskerke en je brengen door het natuurschoon. Wil je fietsen, dan loopt er een fietspad langs het natuurgebied.

Wie meer van vis weten zijn Marion en Richard Snijder van restaurant De Heerenkeet in Kerkwerve. Het restaurant ligt heerlijk aan het water en op de kaart vind je veel zilte zaligheden. Zelf koken? Sinds 2012 hebben ze ook een super-de-luxe viswinkel beneden aan de dijk. Vanuit hier bevoorraden ze niet alleen het eigen restaurant, maar ook de hele omgeving, met eigen vangst.De Zeeuwse hemel
Wie echt in de Zeeuwse hemel wil belanden kan niet zonder een bezoek aan het winkelcafé met dezelfde naam (dezeeuwsehemel.nl) in Zierikzee. Het pand aan de Melkmarkt is een kruising tussen een ontmoetingsplaats, een winkel en een proeflokaal en bij binnenkomst geuren de verse producten je al tegemoet. Op zoek naar lekkere wijnen, heerlijke olie uit het vat of een perfecte cappuccino? Extra bijkomstigheid: je krijgt er altijd een vriendelijke glimlach of gezellig praatje bij.

Wijnen
Bij heerlijke vis, hoort een verfrissende witte wijn. Ook die maken ze gewoon zelf in Zeeland. Bij Wijnhoeve De Kleine Schorre van Johan van der Velde in Dreischor () kun je kijken, proeven en kopen. En dat is ideaal als je zelf je vis op de barbecue gaat bereiden. Op 3 augustus is er zelfs een waar Zeeuws wijnfeest op de hoeve!Tip: tussen 15 mei en 15 september kun je op woensdagmiddag om 15 uur en op donderdagochtend om 11 uur mee met een rondleiding incl. 1 glas wijn voor €5,50 p.p.

Camping
Tijdens ons verblijf in Zeeland overnachten we op viersterren camping De Brem in Renesse. Een heerlijke camping met ruime plaatsen, schoon sanitair, veel faciliteiten, een recreatieteam en vriendelijk personeel. Voor campers zijn speciale camperplaatsen. Geen eigen kampeermiddel? Er zijn tal van verhuurmogelijkheden. De camping ligt nabij het brede zandstrand, het gezellige dorp Renesse en vele wandel- en fietsroutes.

Tip: met de SchouwenDuivelandpas kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je korting op toegangsprijzen en arrangementen.

Deltapark Neeltje Jans
Ben je in Zeeland, dan kun je niet buiten een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans. Het park in Vrouwenpolder (op Walcheren) brengt natuur, cultuur en techniek samen en laten de overstromingen van 1953 herleven. Je kunt er met een rondvaartboot mee, een tour door het binnenste van de Stormvloedkering maken, kijken bij het grote zeeaquarium Aquapolis, maar ook lekker ravotten bij de waterspeelplaats. Voor het hele gezin is hier wel iets te doen.

Zeeuws Vlaanderen
Nog iets zuidelijker komen we aan in Zeeuws Vlaanderen. Hier verblijven we op de bijzondere boerencamping De Paardenwei van Paardenmelkerij Nortier in Oostburg. Voor wie van paarden houdt, is dit een geweldige camping, met 25 staplaatsen plaatsen, maar daarentegen meer dan genoeg ruimte voor de paarden. De camping beschikt ook over een drietal safaritenten voor de verhuur en nieuw sanitair. Er is een binnenspeelplaats met trampoline, er zijn skelters en `s morgens kunnen kinderen bij mooi weer ponyrijden. En ze mogen natuurlijk altijd helpen op het boerenbedrijf!

De camping ligt aan de ene kant aan een 18 holes golfbaan en aan de andere kant aan de weidse natuur, waar een buitenrit met (eigen) paard natuurlijk tot de mogelijkheden behoort! Het stadje Sluis ligt op een paar kilometer afstand en vanaf hier kun je bijvoorbeeld met het voetveer naar Vlissingen.

Film by the Sea
Aan de overzijde van het water, in Vlissingen, wordt jaarlijks het Film & Foodfestival ‘Film by the Sea’ gehouden. In 2013 vindt het vijftiende festival plaats van 13-22 september. Het intieme festival laat filmmakers, auteurs en publiek elkaar ontmoeten en duurt tien dagen. Tijdens het festival kun je kennismaken met vele filmpremières en talkshows, maar ook workshops en cursussen. Het programma van het komende jaar is vanaf 1 september online te vinden.Zeeland Apps
Ga je naar Zeeland, dan zijn er twee handige apps die je op je smartphone kunt zetten voor vertrek. De Fietsroute App zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in alle fietsroutes in de provincie en de Ontdek Zeeland App laat je kennismaken met alle praktische en inspirerende zaken die Zeeland je te bieden heeft. Wil je meer weten over alle culinaire hoogstandjes of alle activiteiten en bezienswaardigheden in Zeeland? Kijk dan zeker eens op vvvzeeland.nl.

Bekijk hier alle campings in Zeeland. 

Tekst en beeld: Janine Klein