Zomer in de Aosta Vallei

Er zijn van die regio’s die zich zowel in de zomer als in de winter van hun beste kant laten zien. Streken die, ongeacht het weer, volop vertier brengen en in elk jaargetijde op hun mooist zijn. De Aosta vallei, ofwel Valle d’Aosta, is zo’n allemansvriend…


De Valle d’Aosta, in het uiterste noordwesten van Italië, ligt ingeklemd tussen Frankrijk, Zwitserland en de Italiaanse regio Piëmont en vanwege die ligging bevind je je hier te midden van de Alpen. Het uitzicht op de Monte Bianco, bij ons beter bekend als de Mont Blanc, kan hier achter elke bocht verscholen liggen.

Courmayeur                                   
Die Mont Blanc is ook ons startpunt in deze regio. Vanuit Courmayeur, aan de voet van de zuidkant van deze grootste reus van de Alpen, stappen we op 1200 meter hoogte in de Skyway Experience die ons naar ons eerste uitkijkpunt brengt. De nieuwe kabelbaan is in 2015 geopend en biedt met de gondels een 360° panoramisch uitzicht, zodat je tijdens de tocht omhoog langzaam draaiend de hele omgeving goed in je op kunt nemen. Het eerste deel van de rit is helder en zonnig, dus de vergezichten zijn fenomenaal.


Op 2200 meter stappen we bij tussenstation Pavillon du Mont Fréty uit om de botanische tuin Saussureau Alpine te bezoeken, met daarin medicinale planten en planten die op eenzame en koude hoogte voorkomen. Het is een mooi plaatje al die prachtig kleurende bloemen en groene planten tegen de soms nog witte achtergrond van het massief. De dames die de tuin onderhouden lijken minder onder de indruk. Zittend op een emmer halen ze elk ongepast onkruidje tussen de bergplanten weg. Kletsen doen ze honderduit, maar ze kijken niet op of om. Kun je dan écht ooit uitgekeken zijn op zo’n fantastische plek?


We stappen weer in de gondel en laten ons hoger de berg opbrengen. Daar waar Punta Heilbronner bijna de hemel raakt stappen we op 3466 meter uit. Het temperatuurverschil met het dal is ruim 20 graden, maar dat kan ons niet deren – hoewel een jas een aanrader is. Op het terras heb je ook weer 360° uitzicht over het landschap. De andere bergtoppen van de westelijke Alpen, zoals de Matterhorn, de Monta Rosa en de Gran Paradiso laten zich niet altijd even goed zien door de wolken, maar als dan de zon doorbreekt is het uitzicht overweldigend. Het is werkelijk alsof je op het dak van Europa staat. Ik voel me nietiger dan ooit tevoren!

Eettip: lunchen met uitzicht op de Monte Bianco en de ‘tand van de reus’ doe je in Bistrot des Glaciers. Heerlijke lokale gerechten en waanzinnig uitzicht zijn je beloning!

Eenmaal weer met beide benen op de grond bezoeken we het typische wintersportoord Courmayeur, dat niet alleen in winter, maar ook `s zomers bijzonder sfeervol is. Het dorpje lijkt tegen de berghelling opgeplakt en eenmaal boven biedt het kerkplein een mooi uitzicht op het hele dorp. Je wandelt erheen door de autoluwe winkelstraat. Bezoek dan ook zeker de kerk met mooie fresco’s en vergeet niet een echt Italiaans ijsje te eten om je bezoek hier waardig af te sluiten.


Thermale baden
Als je je dan eigenlijk te veel hebt laten afkoelen bovenop die berg, dan is een duik in de thermale baden van Pré-Saint-Didier misschien wel het beste idee. Dit spacomplex ligt op nog geen 10 km van Courmayeur en is een hemelse oase met uitzicht op de bergen. Allerlei soorten baden in Romaanse setting zijn een weldaad voor je lichaam. Ontspannen bubbelen, met uitzicht op de overweldigende natuur, is de kers op de taart.

Gran Paradiso
Rondom één van de bergen van de Alpen, de Gran Paradiso, vind je het gelijknamige nationale park. Een wild stromende rivier door het dal, de bergen op de achtergrond; het lijkt wel een schilderij! Ook hier is een botanische tuin te vinden met veel geurende en kleurende bloemen. Lupines in allerlei kleuren steken fel af tegen het bergmassief en lijken te zeggen ‘mooier dan dit wordt het niet’. Toch wordt het verhaal nog beter, want niet veel later spot ik mijn eerste wilde berggeit. Tussen de zomerbloemen tegen de berghelling zoekt hij op zijn gemak de meest sappige blaadjes en lijkt zich van mij niets aan te trekken. En hij heeft gelijk, want dat geklauter op de berg doet hij absoluut sneller dan ik.


Kampeertip: aan de rivier en met uitzicht op de omliggende bergen is camping Gran Paradiso een prima, maar eenvoudige camping.

In het nationale park zijn heel veel wandeltrails uitgezet en – handig voor Nederlanders die vlakke paden gewend zijn – niet alleen de lengte wordt aangegeven, maar ook de moeilijkheidsgraad. Niet geoefend, maar toch zin in een mooie wandeling? Kies dan voor de T-routes (toeristisch). Wel fervent wandelaar, kies dan voor E (hiking), EE (trekking) of EEA (trekking met de benodigde klim- en wandeluitrusting). De routes zijn allemaal genummerd en staan duidelijk aangegeven. Eén van de routes brengt je in een klein uur terug naar het nabij gelegen bruisende toeristenstadje Cogne. Een aanrader, want vanaf het VVV kun je ook een prachtige vlakke wandeling door het dal maken.


Eettip: na een lange wandeling trek gekregen? Wij genoten onder de parasols van Ristorante La Barme, aan de rand van het nationale park in Valnontey, van een perfecte Italiaanse lunch.

Watervallen van Lillaz
Meer natuurlijke schoonheid ontdekken we in Lillaz, een nietszeggend dorpje dat onder de gemeente Cogne valt, met één grote troef: de watervallen. In drie etappes valt het water van grote hoogte naar beneden. Het geeft een welkome verkoeling op deze warme dag. Een flinke klim brengt je naar het hoogste punt op 1745 meter, waar je de het mooiste deel van de waterval kunt aanschouwen. Goede schoenen zijn een aanrader op de soms glibberige ondergrond.


Kampeertip: kamperen aan de voet van de watervallen doe je op camping Al Sole.

Forte di Bard
Schoonheid van een heel andere aard ontdekken we de volgende dag als we Forte di Bard bezoeken. Een architectonisch hoogstandje waar je ‘u’ tegen zegt, al is het alleen maar vanwege de ligging tegen de steile berghelling aan. Gelukkig hoeven wij de steile klim niet te voet te maken. Tegenwoordig maakt een vernuftig liftsysteem deel uit van het middeleeuwse fort dat meerdere functies herbergt. Naast een bijzonder sfeervol hotel is hier ook een aantal musea gevestigd. Je kunt zelf bepalen welke je wilt bezoeken, maar kunt ook kiezen voor een combiticket. Gezien de tijd kiezen wij voor het Alpenmuseum en voor een bezoek aan de tot de verbeelding sprekende gevangenis.


Het Alpenmuseum geeft ons een mooi inkijkje in het leven in deze ruige omgeving, nu en in vroeger tijden. Zelfs een berghut is gedetailleerd nagebouwd, maar we zien ook meer over de flora en fauna. Voor de gevangenis dalen we iets verder af in het fort. En hoewel mooi gereconstrueerd word ik al claustrofobisch van het idee om daar ook maar een uur opgesloten te moeten zitten.

Eettip: lekker lunchen doe je in La Polveriera in het fort.

Aosta
Een bezoek aan de hoofdstad van deze fraaie regio mag natuurlijk niet ontbreken en ook deze stad verrast ons met haar schoonheid. Lange winkelstraten, gezellige terrasjes, restaurants met die fantastische Italiaanse keuken en, als je een zijstraat ingaat, stuit je ineens op de historische bouwwerken uit de Romeinse tijd. Zoals de overblijfselen van het amfitheater en de triomfboog van Augustus. Nu begrijpen we waar de bijnaam ‘het Rome van de Alpen’ vandaan komt! Aosta ademt de sfeer van een dorp, maar is de belangrijkste stad in de regio en op een zwoele zomeravond kun je hier tot laat op de avond heerlijk genieten van het goede Italiaanse leven.


Campingtip: op camping Monte Bianco in Sarre of Lazy Bee camping village in Quart zit je op slechts 5-6 kilometer van de stad!


In de stad en de omliggende streek ligt nog veel meer historie begraven tot ver terug in de prehistorie. Een deel van die historie is geopenbaard in het archeologische park en megalithische museum van Saint-Martin-de-Corléans. Je vindt hier imposante overblijfselen uit het stenen tijdperk en gaat er ruim 5000 jaar terug in de geschiedenis. De permanente tentoonstelling bestaat uit de archeologische opgravingen en het museum.

Raften
Een raft avontuur op de Fiume Dora Bàltea is de ideale manier om af te koelen na een bezoek aan de warme stad. De sterke stroming van de rivier kan in verschillende etappes gevolgd worden en raften gaat bij Rafting Aventura in Chatillon altijd onder begeleiding van ervaren gidsen. Na het aanmeten van de juiste gear – wetsuit, peddel en helm – zijn we klaar voor de veiligheidsdemonstratie. Niet veel later stappen we in een busje die ons met boot en al hogerop brengt. Wild spetterend, koud water met spannende stroomversnellingen zorgt ervoor dat we alert blijven tot we weer op het droge staan bij het kampement. Een aanrader voor thrillseekers!


Culinair
Vakantie in Italië is onlosmakelijk verbonden met goed eten en mooie wijnen. Om die reden bezoeken we Bertolin in Arnad voor authentieke streekproducten. De Coppa al Ginepro is één van hun paradepaardjes. Tal van deze hammen met jeneverbessen hangen aan het plafond van het kleinschalige fabriekje te drogen. Na een rondleiding door het bedrijf komen we uit in het proeflokaal waar we niet alleen deze ham, maar ook de heerlijkste wijnen uit de streek proeven. Met een tas vol lekkere souvenirs keren we huiswaarts. Eenmaal thuis kunnen we hierdoor nog vaak nagenieten van die heerlijke zomer in de Aosta vallei.


Tip: wil je meer weten over deze beschreven en andere activiteiten en bezienswaardigheden in de Valle d’Aosta? Reis dan naar lovevda.nl!

Tekst & Beeld: Janine Klein